13 декември 2012 г.

64 The Hobbit: An Expected Boredom


Просто нямате факана идея какво ви чака тоя уикенд. Пешо Смотаното не само пръдна гръмовно - то се насра. В нито един момент не си отглеждах илюзии, че този филм може да застане достойно до Властелина, обаче крайният резултат надмина и най-грозните ми опасения - Хобитът не е дори на нивото на Снежанка и ловеца.

Значи, гледам си аз тая мизерия, потропвам нервно с крак, периодично whatthefuck-вам... и по едно време поглеждам часовника - вече изтича втория час, а до момента единственото раздвижване са били двете минути компютърно анимиран екшън в интродукцията и някаква идиотска битка с warg-и, circa 2002. Пешо Неадекватното с такъв хъс почна да слага чавка след чавка в онзи списък, че в крайна сметка просто се предадох и почнах да злорадствам, надявайки се екшънът, който ни е оставен за десерт да е подобаващо идиотски, за да не се налага заради него да се чекна между "разпни го!" и "осанна!". Естествено, Хобитът не ми остана длъжен и финалът изпочупи всички възможни тъпомери - нашите са покатерени на някакви борчета, отдолу безличен орк им ръмжи, насъсквайки глутницата си кучета срещу тях, Гандалф пали шишарки с тоягата си и ги мята по лошите, пуска пеперудката от Задругата, която докарва ято орли, за да спасят насраното положение...

Прометей ли? The Dark Knight Rises ли? Хах, не, пичове. Онези помии поне имаха някакво чувство за мярка. Хобитът е разпусната каруца, която се тресе стремително по нанадолнището, и накрая неминуемо ще стане на трески. А Пешо Каруцарчето - за резил с международно значение. Никога досега не съм се оказвал толкова прав в първоначалната си преценка за филм. Не се гордея с това, защото не е въпрос на геройство, а на най-обикновен common sense, но улучих на 100% във всяка една дума. От това обаче, противно на очакванията, не ми става особено приятно.

Няма да крия, много ми е мъчно за хората с очакванията. Жал ми е за тези, които са си оградили с кръгче 14-ти декември в календарчето. Натъжавам се като си представя как те са спестили 12 лева от закуски, за да идат на 3D HFR прожекцията и да се РАЗМАЖАТ. Сърцето ми се къса за колектива на операцията, който колектив колективно ще се сгъва на 16, за да измрънка някакъв колективен позитивизъм в колективното си ревю. Пък било то и след колективно посещение в IMAX. Но най ми е жал за скротума. Наистина. Никой не заслужава тази съдба. Той, горкият, още не знае какво го чака. Той все още таи плаха надежда, че някак си, евентуално, колкото и малко вероятно да е, все пак е възможно, може би (?) Хобитът да не е катастрофата на десетилетието, която ще го накара да свали The One Ring от безименния си пръст, да се качи на парапета на петия етаж, да разпери ръце и да се изтресе върху чадърите на заведението пред входа. Скротуме, човече, с теб съм. Въпреки всичко. Каквото и да се случи в киното тоя уикенд (или когато там ти разрешат да идеш да го гледаш тоя филм), дръж се и бъди силен. После не унивай. Напиши ревю. Поема. Епитафия. Каквото и да било. Никога блогът ти не е имал по-голяма нужда от това. Пешо Тъпото ще направи пепел от детските ти спомени, но животът някак трябва да продължи.

Но стига чувства и драми, да оставим майтапът настрана, и да преговорим материала:

Това детско книжле наистина се оказа, че не може да издържи на трилогия. Толкова разводнен филм не се е появявал на екран от Кинг Конг насам. Просто изтръпвам при мисълта, че от Хобита всъщност е рязан материал - който ще бъде върнат в extended изданието и тогава наистина вече няма да има никакъв шанс да се бие тоя абсолютен световен рекорд по индуциране на досада. Предполагам, че вече иде реч за адаптиране на тиретата при пренасянето на думите, защото не знам какво друго остава. За съжаление, филмът прилича на огромна, високобюджетна, засукана, тричасова чекия, която Пешо Надареното си прави под носа ни, и накрая всичко е лепкаво и оцапано в бяло - лицето, косата, дрехите, седалката, киносалона, целия шибан град... даже не съм сигурен дали виждах зеленото по светофарите като карах към къщи. Гнус.

Нека все пак да не съм голословен (т.е. нека да разсипя спойлъри с пълни шепи, а на който не му изнася, да се изнася). Изключвайки задължителната екшън орентирана интродукция, която отчаяно се опитва да набъбне в нещо епично и стоящо добре на фона на аналогичното начало на Задругата, в първия час и половина на филма умореният, овехтял отвсякъде Гандалф се опитва да убеди Билбо да се включи в джуджешко приключение. Не поради някакви особени причини, както след време ще стане с Фродо (чистота, невинност, непорочност и ала-бала), а поради простия факт, че джуджетата миришат, докато хобитите - не. И това им дава тактическо предимство пред врага. Споменах ли преди нещо за "книжка за оцветяване"?

Та, след 20 минути празни приказки, пушене на пушилист, панорамни шотове на Графството, Билбо се готви да вечеря. На вратата му се тропа, и в къщата му неканено се изтропва Плешивото Татуирано Джудже. 5 минути лазене по нервите. След това се чука пак. Наред е Белобрадото Джудже. Още 5 минути лазене по нервите на Билбо. След това се чука пак. На вратата са Красивото и Русото джуджета. Thank the fuck god - мисля си - започват да ги карат по две наведнъж. Още неразбории в къщата на Билбо. Тоя път обаче яко се тропа на вратата. Билбо вече забелва очи, но все пак отваря. Върху него се изсипва лавина от джуджета. Имаме 10 минути да ги опознаем, защото всички са много пъстроцветни, брадати, и въобще заслужаващи опознаване. Пак се чука. На Билбо вече му е все едно. Този път е Гандалф. И точно преди Билбо да си отвори устата и да пита какво правят всички тези шибани джуджета в дупката му, Гандалф успява да се фрасне в полилея и да смени темата. После по някаква кой знае каква причина повишава тон, от който лампите загасват. Нещо в мен - също.

На Билбо това не му прави впечатление, защото на вратата отново се чука. Той вече знае, че денят му не може да се скапе повече и няма сили дори за фейспалм. Влиза Торин Дъбощит - Джуджето-Войн. След 10 минути замерване с чаши и чинии, надпиване, повръщане, оригване и пърдене, всички най-сетне се кротват. Билбо в крайна сметка припада от напрежение, а Торин разпуска, като кой знае защо запява някаква песен. С който акт Пешо Суфистицираното ни напомня, че това е и Драматичното Комплицирано джудже, тормозено от неразрешен конфликт в миналото, което до края на филма ще гледа изпод вежди, но ще покаже добро сърце и признателност. Въобще, опитът Торин да се развие като морално сивкав персонаж е доста комичен.

Това е половината от филма. И не се ебавам - до момента, в който Задругата v.2.0 тръгва на мисия, и докато Билбо преосмисли житейската си позиция, присъединявайки се към тях (което е посрещнато с "ми ок, като ти се идва толкова..."), минават не по-малко от 90 минути. Задругата навремето също си позволи разточителност в интродукцията (не и в тази степен, разбира се), но тя те потапяше за пръв път в нов свят и имаше това право.

Част от тези 90 минути са заети от Билбо като старец и Илайджа Ууд като Фродо, които водят напълно излишен диалог. Примитивен filler, който заедно с епизодите с Галадриел и Саруман, съществува единствено, за да може пред надъханите зрители да флашнат познатите любими образи. Очаквах тези моменти да са съшити с бели конци, но Пешо Безидейното е надминало себе си. Сигурно се е досетил, че от тая прозрачна историйка не може да извади един сносен персонаж, който да подложи на някакво развитие, и му е останало да разчита на стари познайници.

Гандалф обаче е незаинтересован и изхабен. Той вади от дрипите си всички фокуси, които вече знаем от Властелина - удряне с тояга в земята, след което блесват слънчеви лъчи, пускане на пеперуди, които се превръщат в орли, телепортиране в удобния момент на удобното място. И формулиране на съждения, които съдържат "you fools" в себе си. Все пак, беше забавно по един особено fitting в перспектива начин, как постоянно брои джуджетата си, все едно са ученици, които е повел на екскурзия.

Ам Гъл, разбира се, също е ключов образ, но не надгражда с нищо това, което вече добре познаваме. Играта на гатанки с Билбо е един от по-нормалните моменти във филма, но това е по-скоро заради драматично ниското ниво на всичко останало. Със сигурност Анди Съркис - Квазимодото на пърформънс кепчъра (който разбира от тая технология, колкото и от квантова хормодинамика - ама това е друг въпрос) се е забавлявал, докато пълзи и криви лице в пристъпи на личностна дисоциация. На мен обаче леко ми писна.

Ако все пак трябва да кажа някаква добра дума за актьорските изпълнения - Мартин Фрийман е spot on и възможно най-добрият избор за младия Билбо, след като е било толкова наложително одисеята му да бъде филмирана. Старанието му е похвално, особено в моментите, в които мига на парцали и кърши ръце - дори картечният откос на финала, с обяснението защо се е върнал, е някак симпатично изигран. Със сигурност обаче Фрийман го предпочитам, когато чука Just Judy.

Докато съм на сравнително поносимите неща, нека да спомена, че е приятно режисьорско решение Смог винаги да остава сянка, око, крак... в кратките епизоди, в които тероризира джуджетата и им подпалва хвърчилата. Но поставянето извън кадър е очаквано - ако трябва да перифразирам Шон Пен, тъкмо когато си мислиш, че чекията е свършила, трябва да започне истинската чекия (догодина по това време). Естествено, че Пешо Хайдутина няма да си изпука зрелищните патрони още в първите пет минути. Иронията е в това, че тези загатвания на Смог и деструктивното му присъствие, вероятно ще се окажат по-изобретателни от бруталния in-the-face екшън, който ще се развива по натам.

Филмът, както може да се очаква от толкова скъпа продукция, е кадърно осветен и заснет, макар и встрани от стилистиката на оригиналната трилогия. Летящите камери са налице, тук-таме даже има по някоя интересна идея (разни дълги CG шотове), но нищо отвяващо или изпреварващо времето си. Тук Пешо Визионерчето е решило по някаква странна причина да се отдаде на оранжево-синьото клише, сигнатурно за съвременния екшън, и в моментите, в които тази гама се смени с някаква епична заснежена планина или зелена гора, става малко странно. Нищо, то и стилистиката на Властелините не беше много консистентна.

Естествено, музиката е основното нещо, което прави поносимо цялото преживяване - не приятно, не спасяващо, а просто поносимо, в смисъл - можеш физически да го издържиш. Някак. Без Хауърд Шор Хобитът би бил близо до ултимативното дъно. И все пак, въпреки че музиката си следва адекватно действието, в тоя филм просто няма момент от класата на светването в Мория или моста на Казад Дум от Задругата; Evenstar, или Forth Eorlingas, или Isengard Unleashed от Двете кули; или The End of All Things от Завръщането на Краля... Уви, няма сценарна основа за подобни аудо-визуални чудесии (а дали след тях вече принципно няма място за нови такива?). Единственият сравнително впечатляващ музикален момент е разчитането на лунните руни - нещо, което вече си бях набелязал в саундтрака. Новата величествена тема - Misty Mountains за съжаление е похабена напълно и до финала функцията ѝ вече се състои в това да акцентира героизма на поредния размахващ меч/тояга/брадва персонаж, втурнал се да спасява положението. Radagast the Brown (ей, няма толкова отвратително дементирал дядка - точно като пръкнал се от някой мокър сън на Лукас е, с шейната и зайците, които надбягват уарги, та се късат) пък е загубило целия си блясък в самия филм, дори не мога да осъзная как това е възможно да се случи, при все че беше highlight от саундтрала. Все пак Хауърд Шор е толкова добър, че дори на автопилот е успял да даде на филма около десет пъти повече, отколкото заслужава. Но, за разлика от саундтраците на предната трилогия, този го предпочитам отделно.

След като разказах първата половина на филма, нека да обясня с две думи в какво се заключва втората, екшън ориентирана част. Докато въвеждащите 90 минути могат да те докарат до състояние на летаргичен сън (ентите от ТТТ да ядат чеп в сравнение), то следващите 90 вече могат да отключат скрита агресия и да доведат до самонараняване. Пешо Разточителното е известно открай време с това, че не мирясва, докато не съсипе физически героите си по най-левашкия и инфантилен начин, прекарвайки ги през серия от зрелищни, но абсолютно безсмислени в контекста на цялата история премеждия. Тук рекордът от Кинг Конг по безидеен екшън за единица време е подобрен с много. Сорс материалът може и да служи за някакво оправдание на хобитбойчетата, но не на мене тия. На практика всяка динамична сцена от Хобита е просто прищявка и извинение да се пускат визуални фишеци. Джуджетата вървят из някакви планини и хоп - изневиделица зъберите се превръщат в Скални Гиганти, които си правят задушаващи тръшвания. Откъде накъде? Не питайте, важното е, че го има в книгата. И че цепи екрана от ЗРЕЛИЩНОСТ. Точно както в Трансформърс. Същото се отнася за кошмарната среща с трите трола, които отвличат две от понитата на джуджетата, за да си направят манджа от тях. В пристъп на гениалност 13-те умника пращат Билбо да се разправя с тях, което води до няма-да-обяснявам-колко-смотана схватка, свършила с внезапно появил се Гандалф. Който просто тропва с точилката си и ги превръща в камък. Оффф...

Беглите опити екшън епизодите всъщност да движат героите напред се дънят жестоко. Битката с вълците примерно, освен че изглежда адски демоде (wargs still look fake), е повод всички джуджета, барабар с Билбо и Гандалф да пропаднат в някаква дупка, която да ги отведе до Ривъндел. Въпреки, че Пешо Географчето е имало на разположение цели 170 минути, за да се разложи от описателност, героите му се оказват от камениста пустош до Страната на фалшивите водопади точно за 60 секунди.

За финалната битка вече споменах - човек буквално трябва да ходи да се изповяда след нея. Но предпоследната също не е цвете. Там Билбо вече не е част от джуджешката дружинка, защото е паднал през погрешната дупка от 200 метра върху едни гъби, баш в обятията на Ам Гъл. И докато си играят на гатакни, другарите му спретват някакъв безумен екшън с гоблини втора категория (главатарят им беше готин, де), в средата на който - guess what? - Гандалф се появява внезапно и просто тропва с точилката си. Целият екшън обаче свършва с пропадане от 200 метра в сцена с направо комични VFX, очевидно скалъпена на две на три в последния момент. И всички оцеляват.

Всички герои в тоя смотан филм оцеляват на финала. До един. Да, така е писано, проблемът обаче е, че чувството за реална опасност не присъства в нито един момент. Торин накрая е сдъвкан и почти разкъсан на парчета, обаче 2 минути по-късно вече е на крака, прави се на пич, ебава се с Билбо и го гали по хобитските къдрици. Да не говорим пък за такива знакови за Властелина неща като усещането за съдбовност, обреченост... важност на мисията за цялата Средна земя и прилежащото небе. В Хобита джуджета искат да си върнат златото, което някакъв дракон им е гепил. И в някакъв момент, ей така, между другото, от гащите на Ам Гъл изпада Пръстена и се отпочва всичко онова, което вече знаем...

Простата книжка (ако си над 10) се е превърнала в прост филм за прости хора. Нямаше да имам никакъв проблем, ако Пешо Простото беше решило какво иска да прави - филмче за деца с тоалетен хумор, или истински прикуъл на ултимативния фентъзи епос. Сега имаме сцена, в която някакъв трол си избърсва гъза с Билбо, обаче на финала темата на назгулите гръмва, когато мъжественият Торин на забавен каданс крачи през разни огньове към тоя безличен восъчен изрод Азог. Пешо Разкраченото е имало два правилни варианта: 1) Или, след като е решил да следва плътно инфантилизмите в текста, да съобрази тона си със съдържанието, пък ако ще никаква връзка да няма с предната му трилогия. Фентъзи екшън-комедия, в която героите не се вземат насериозно и основната им задача е да се надпиват, надоригват и надпърдяват, на цена от 200 милиона, би била нелоша идея, особено ако вкара известна ирония по адрес на жанра. Тогава на никого нямаше да му дреме, че историйката е много нескопосана алфа версия на онази от LOTR. 2) Или, след като е решил да прави пълноценен прикуъл с Галадриел, Фродо и Саруман в него, който да запази апокалиптичния тон от Властелина, да плесне в началото едно "по мотиви от Хобита на Толкин" и да започне свободни съчинения на база съществуващите герои, като ги флешаутва и им измисля приключения, които да правят някакъв смисъл. Пък който ще да мрънка. Това се нарича адаптиране. Точно както е адаптирал разни глупости из LOTR в името на кинематографичността и драматичността.

Сега Пешо Натъртеното е от двата стола - на земята.

Остана само да спомена за презентацията. Имах късмета в киното да предлагат всички възможни варианти - 3D HFR, 3D 24 fps, както и спасителното стандартно 2D, което в крайна сметка предпочетох. Ако към целия тоя буламач имах и допълнително утежняващото вината обстоятелство със сапунения вид на филма, който да направи ужасните на места специални ефекти да изглеждат още по-ужасно, вероятно всичко това щеше да се получи още по-зле. 

Филмът многозначително завърши с думите на Билбо "Най-лошото вече отмина". Ъ, добре, но не бих си заложил главата на това. Всъщност, нямам абсолютно никакво съмнение, че най-лошото тепърва предстои. След като последната част от тоя раздут балон се появи по кината след 2 години, вместо да ни цоцат за специални разширени издания, по-добрата идея ще бъде някой свестен режисьор да хване заснетия материал и ножицата, да изреже от него 6-7 часа малоумен екшън, безкрайни интродукции и разточителни финали, и да направи стегната 120-150 минутна версия на цялата книга, в която да няма празно. Иначе какво следва? Може би Пешо Неудържимото ще реши да направи още една прикуъл трилогия от първото нападение на Смог над Еребор? То се е видяло, че от този дечко едва ли някога ще видим нещо стегнато, ефективно и сериозно. Вече съм убеден, че съществуването на Властелина под тази му форма е най-голямото чудо в кино-историята. Болно ми е да го кажа, абсолютно необяснимо ми е, но е шибан факт.

Ебати смотания филм. Три на релси от десет.

64 коментара:

  1. :D :D :D
    Я кажи са ква е калимерата между тебе и Скротума - това ми е по-интересно от дискусията на тоя филм. :D

    Няма сила, която да ме накара да ходя да се блъскам по кино салоните и да се редя на опашки, за да го гледам това сега. Ще изчакам няколко седмици да утихне истерията и тогава ще го тествам, ама нямам особено високи очаквания, да си призная... Мисля, че преди това ще ида да гледам Джанго.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаех си. Никва - просто той го чакаше, все едно се ражда част от него. И наистина ми е жал за такива - тва да ти спукат задника по тоя начин сигурно е някъв ад.

      И аз бих предпочел преди това да гледам Джанго, ама...

      Изтриване
  2. Моя приятелка спечели два билета, но понеже не обича да ходи на кино толкова много, реши да ги даде на мен и приятелката ми, която е луда фенка на Толкин, Властелинът на пръстените на Джаксън и прочие. Ще го гледаме на 3D HFR, а това ревю, макар и да спрях на спойлерите, не ми дава много надежда... :) Току-що прочетох това на Берардинели - той е по-милостив от теб, но сте на едно мнение за дължината и разводнената история на филма. Освен това, споменава, че CGI на 48 fps. бил доста, доста очевиден. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Лошото е, че в България няма да го пуснат на 2D. Иначе хич нямаше да се замисля в какъв вариант да го гледам. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Като гледам какво пишеш, хората са се придържали плътно до книгата. Та не виждам, какъв е проблемът. Това е писал Толкин, това са филмирали.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По тая логика филми като Форест Гъмп биха били чудовищно по-различни, отколкото са сега.

      Изтриване
  5. Няма как да не се съглася със всичко казано, с тази разлика, че аз съм си промил мозъка и някак успях да се забавлявам. Джаксън се е поолял доста солидно на прилично много места, но в крайна сметка лично аз някак се радвах да ме върнат в средната земя.

    ОтговорИзтриване
  6. Oх, леле...

    От друга страна, едно от най-яките ти ревюта :D

    ОтговорИзтриване
  7. Лично аз след разочарованията тази година (всички ги знаем кои са, няма смисъл пак да ги казвам) вече не бих си позволил да имам подобни високи очаквания за никоя предстояща лента. Така е и с Хобит, нищо не очаквам, но пък билети вече съм резервирал.
    Само че в моловете във Варна предлагат само 3де версията с 48 кадъра в секунда. И като гледам как хубавичко си го описал Хобитчо (вярвам ти на 99%, един си оставам надежда) и да вземе това 3де да е някво отвратително, хептен ще ми се приреве.
    Има и друго, което ме озадачава. Ако някой е запознат нека драсне един два реда. Става въпрос за това, че кината Арена сега се тупат в гърдите с тази нова технология realD 3D, колко ярки били образите и тъй нататък хвалебствия. Обаче гледам писали на сайта си, че за тези прожекции специалните очила (които поне изглеждат готино) се закупуват на касите.
    Не ми е проблема за двата мизерни лева, които просят, просто се чудя дали ако реша да не ги взема филмовото изживяване ще е същото със старите и доста неудобни очила. Защото ако няма да е, то значи, че новите са задължителни.
    Пък и какво значи закупуват? Само за филма ли? Или остават за потребителя? Което пък води до парадокс, какви ще са тея очила за 2 лв.
    Някой ако знае нещо нека отговори. Silver, силно се надявам да си запознат :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не съм запознат как стоят нещата из България.

      Изтриване
    2. Със старите неудобни очила ще гледаш безцветно и размазано 2д. RealD 3D не е нова технология, всъщност е по-проста от Долби 3Д, което беше доскоро в Арена, и също толкова стара. И двете не са цвете за мирисане - повече артефакти при RealD 3D, малко по-калпав цвят при Долби 3Д. Смяната в Арена вероятно е политическа и/или финансова, а тупането в гърдите е маркетинг. Очилата са евтини кръгови поляризатори, остават си за зрителя и могат да се ползват, колкото си искаш. Очилата за Долби 3Д пък искат поддръжка и са със скъпи цветни филтри от стъкло. Същото важи за прожекторите, които са по-големи и специализирани при Долби. Единственото по-скъпо оборудване при RealD 3D е екранът, но липсата на останалите разходи го компенсира многократно.

      Reald 3D си го има от край време в СинемаСити и не е новост за БГ. Само дето там очилата са по 1 лв.

      Изтриване
    3. Очилата остават за теб и могат да се използват не само за "Хобит", но и за бъдещи 3D Филми.

      Изтриване
    4. Благодаря за изчерпателния отговор ;)

      Изтриване
    5. GFoxxx, малко със закъснение го видях това, но - сигурен ли си, че Арените във Варна дават HFR версията? Аз не знам защо си мисля, че гледах стандартния формат. Разбира се допускам и да съм толкова зле, че да съм гледал 48 fps-а и въобще да не съм разбрал...
      Колкото до новото 3D - не усетих някаква разлика в картината, все така гадно и тъмно си е. Големият плюс е, че очилата са по-удобни, твои са си и не са мръсни с мазни стъкла (освен ако не ти харесва да си ги държиш в такъв вид) :) Освен това за пръв път не ме заболя глава на 3D, но може и да си въобразявам, че е заради новата технология.

      Изтриване
    6. Ако си гледал 48 fps и не си усетил, много си добре даже. :)

      Изтриване
  8. И аз като разбрах, че филмът ще е 3 часа, а е едва 1/3 от цялото, си занижих очакванията. Силвър обаче май не е чел книгата, защото доста от wtf екшън моментите са от нея.

    Чудя се само дали да го гледам на HFR или не.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Амо то е ясно, че не само екшън, ами и останалите wtf моменти са от книгата, или близко до нея. Тва не значи, че не са смотан filler. Като се напънеш да поставяш нещо с претенциите да е част от Властелинската вселена по тон, не е зле да адаптираш леко нещата. Тежко де.

      Изтриване
    2. Ми човекът все пак има да прави 3 филма от по 3 часа върху една мъничка книжка, да му влезем в положението хах... Това със сигурност ще е най-големият проблем на филма. Какви ги е надробил ще видя в неделя на imax.

      Изтриване
  9. Силвъре, ти си това, което пишеш- помия.

    ОтговорИзтриване
  10. Силвъре ти си се беше надъхал, че ще гледаш тъпня и такова си видял. Дори да беше абсолютен шедьовър - пак щеше да го нахейтиш, за да си защитиш реномето тъп гъз, дето си мисли, че е голям филмов елитар.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е абсолютно алогично. Всеки има интерес да гледа хубави филми, а не тъпи. Kогато излиза прикуъл на една от любимите ми трилогии, според теб как точно ми се иска той да е зле? Само за да си оправдая някакъв предварителен хейт... Ако обясняваш хейта в това "ревю" с каквото съм писал преди - как ще обясниш каквото съм писал преди in the first place? Така ми е хрумнало ли? Що не ми е хрумнало за Облачния Атлас тогава? Как ще обясниш, че в последния ми пост по тоя повод беше за това колко много ми е харесал саундтрака и колко много искам тази музика да не отиде на вятъра? Филмов елитар съм точно колкото си ти. В общи линии - фак оф.

      Изтриване
  11. Моридин (форплейния)13 декември 2012 г. в 19:42

    Отивам да го гледам тази вечер, утре може да си спретнем едно спорче както си му е реда. Може би ми правиш услуга с това, че подсъзнателно все пак си занижавам критериите и ще се изкефя дори повечe.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама вие двама ли сте? В смисъл ШД Моридин и ФП Моридин? Супер...

      Точно това щях да казвам - после ще сте ми благодарни, щото вместо "бах къв боклук гледах" ще си викате "бе май не беше толко зле колкото силвъра го е изкарал". :)

      Изтриване
  12. Поне си личи колко боли, нещо елемнтарно да ти раздвижи мозъчето, а ти да се направиш на оригинален с невменяемоста си :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ревюто на Начев на операционната ме изненада приятно. Поднасям извиненията си за небрежната ебавка. :)

    ОтговорИзтриване
  14. Като филм е доста зле.
    Чисто визуално е над средното ниво.

    Повечето кадри в секунда обаче са нещо, за което бих плащал. Картината изглеждаше свръх кристална. За съжаление Джаксън няма представа как да се възползва от това. Безброй проблеми лъснаха още в първите минути. Изглежда ще трябва пак Камерън да налага технологията.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Забравих да добавя. Мисля, че си объркал поредицата от сцени в началото на филма. Гандалф повишаваше тон след като се бяха събрали всички.

      Изтриване
    2. Да, там съм си позволил незначителни волности.

      Колкото до повечето кадри в секунда - с удоволствие бох гледал Planet Earth по този начин. Не и друго, обаче.

      Изтриване
  15. пич ако се гръмнеш сега дали ще липсваш на някой ?

    ОтговорИзтриване
  16. Понякога си мисля, че наистина света ще свърши тия дни ....
    Толкова омраза има натрупана в дребните душички като писалия тая помия, че
    няма наин да не избие в един апокалипсис ...
    а за филма ...след края на прожекцията хората бяха онемели, никой не искаше да свършва, беше невероятно преживяване ...невероятно !!!

    ОтговорИзтриване
  17. Е верно беше скучноват, докато не влезат при гоблините, верно че интрото със стария Билбо беше повече от дразнещо, верно че беше лишен от съдържание, а елфският гаден кич - тотално ненужен, но, стига бе, филмът си го биваше. В смисъл правен е по-детска книжка, какво повече да бъде от детски приключенски фентъзи епос с дефицит на логика и смисъл?

    Мартин Фрийман е абсолютно жесток, имаше хумор, имаше екшън, яка музика на моменти, всичко е точно. Брали му майката, очаквах съвсем малко повече от тоя филм, доволен съм.

    7/10

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, имаше хумор - на Дебелото Джудже му подхвърлиха една наденица и то счупи столчето. Счупих се от хумор в тоя момент.

      Проблемът, както споменах многократно е, че Джаксън не третира историята си като детски приключенски фентъзи епос с дефицит на логика и смисъл, а като пълноценна трилогия, която ще залепи пред LOTR. Колкото са инфантилните моменти, толкова са и отчаяните напъни за нещо повече.

      Изтриване
  18. 3D HFR - много неубедително. Като на телевизионен театър се чувствах. Абсолютно пластмасова и стерилна визия. Някакви хора се движат като залепени за нарисуван бекграунд.
    Музиката - страшен елементаризъм. Нон стоп постепенни възходящи прогресии. Или поне това ми остана в главата. Старите теми бяха единствения светъл лъч.

    Иначе сцената с гатанките беше гот, няколко добри хумористични момента.

    Някак като игра ми седеше филма, с тази разлика, че не можеш да играеш, което е доста по-скучно. В началото, когато даваха стария град на джуджетата, си спомних за "Dragon Age: Origins" и се хванах, че в него имаше доста по-добри и запомнящи се моменти. :)
    Не че беше тотална трагедия, но като цяло - нищо особено. Ще го забравя утре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бате Azi, наистина сцената с Ам Гъл съдържаше най-добрите хумористични моменти, при все че по правило трябваше да е най-ясно свързващото звено между тая епопея на инфантилизма и... онази другата. :) Билбо като му зададе втората гатанка, Ам Гъл клекна като над селски външен кенеф и направи гримаса, като че ли върши каквото се върши в селски външен кенеф. На места тоя филм е като неосъзнала се пародия на LOTR, много жалко за пропуснатата възможност. :)

      Това, което ме шашна в музикално отношение е как най-добрите моменти от саундтрака, които уж стояха като прото-вариации на темите от LOTR почти не се усещаха във филма. Само Гандалф като извади ключа зазвуча онова якото от Мория. Темата на пръстена беше цитирана буквално, а интерпретацията й от Riddles in the Dark почти не се забеляза. Не знам аз ли бях заспал, звуковият монтаж ли не е дал да блесне в по-изобретателните моменти... Във всеки случай, колкото повече си мисля за музиката във филма, толкова повече кусури почвам да намирам.

      Иначе, и аз ще го забравя утре - тва отгоре може да изглежда емоционално, но всъщност не давам пет пари ни за Джаксън, ни за каквото прави с книжките на Толкин.

      Изтриване
  19. Все повече си мисля, че Гилермо дел Торо трябваше да е режисьора. Пичът знае, че едно фентъзи няма нужда от тонове CGI и полирана епика за да носи атмосфера, а само от въображение и идеи. Поне в Хелбой 2 аз видях много от тях, въпреки издънките в сюжета. Със свободата на действие и бюджета на Джаксън съм сигурен, че щеше да направи много по-вярна на книгата адаптация, защото, каквото и да си говорим, хобитът няма много общо с властелина - нито като атмосфера, сериозност на сюжета или дори литературни качества и похвати. Поне аз винаги съм го приемал като някакъв предварителен драфт - чернова, дори, преди същинската идея да се оформи в съзнанието на Толкин. Точно и затова филмът също не можеше да бъде директен прикуъл, както Джаксън го е мислил. Това просто е книга от друг калибър и беше нужен режисьор от друг калибър. Може би Децата на Хурин би бил по-подходящ материал за Джаксън, но тук стрелям на сляпо.
    За бомбастичното времетраене и простотията продълженията няма да говоря - кой има нужда да го убеждавам, че Хобитът е книга за три филма???

    ОтговорИзтриване
  20. Бъркаш този път за филма :P.

    Прекарах приятно, усещането беше като да се завърнеш в дома. Огромна част от нещата, които си писал, са чисто и просто до субектино нехаресване (и очаквания). Малка част са обективно погледнато верни, но пак с много изключения (деба тоя обективизъм, деба). Вероятно филма щеше да бъде по-добър, ако беше окастрен (всъщност убеден съм), на не малко места. Щеше да остави и вероятно други, по-позитивни впечатления върху хора (с виждания за него) като теб. Ала, ако харесваш (LOTR) трилогията, средната вземя в частност, изпитал си там някакви положителни емоции покрай нея, и това със екстендет версиите, би трябвало филмът да ти влезе ок, (не мисля, че има смисъл да се залъгваме, че и в LOTR имаше развлаченост, но това вкарва ли го задължително в лоша светлина).
    Та, така де, исках да кажа, че ако може да се погледне на него като на проблем, продължителността вероятно е най-големият.

    Трудно ми е да повярвам, че Хобит, те е оставил толкова безразличен, а всъщност изглеждаш по-скоро ядосан и раздразнен. Частта отнасяща се към конкретни лица, а не към самият филм в писаниците ти също леко ме озадачи (особено като знам/чел съм възгледа ти по този въпрос). Но, това си е твоето място, така че, както намериш за добре.

    Филма е далеч от Прометей и от Rises. Радагаст го имаше в трейлърите (при това доста показателни що се отнася до него, изненада ме негативизмът към него), вписва се в света. Не искам да питам какво толкова му има, щото знам, че ще получа отговор на който не бих могъл да отвърна. Субектино е. Същото е с Гандалф, защо да е овехтял и уморен? Та той се движи и раздава по здрави тупаници от целият LOTR, вероятно (преувеличвам есте). Усещам се, че почвам да изреждам несъгласието си по точки с теб, а те не са малко. Така че, няма да продължавам. Не си се изкефил на приключението, ок. Мен по-скоро ме подразниха сцени, които бяха огледални на тези в LOTR (пръстена на пръстта, Гандалф потъмняванеото, пеперудката). И не щото са лоши, ами щото седят като евтин трик и намигване към трилогията (не точно такива намигвания харесвам аз).

    Разочарован съм от "ревюто".
    Сигурен съм, че не си се старал да бъдеш екзактен в някои части от "преразказа", дребни работи, но като оставим това, обикновено съм съглаен с една голяма част от това което казваш. Явно, това ще е от ония, по-различните случаи :).

    Btw, сетих се, преди години, като разбрах за ShadowDance списанието, "разлиствайки" го, попаднах на ревютата за Lord of the Rings (сега като проверих, само на Return of the King намерих), все още е amusing read :).

    (Уж си мислех да съм по-кратък...)

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FKQtXCOwtvo

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никой не бърка за никой филм. Всичко е въпрос на обясние защо смята, че не бърка. :)

      Точно защото харесвам LOTR трилогията, Хобитът не може да ми даде нищо - той просто е subpar и вдетинена версия на всичко, което знам за Средната земя и за познатите герои (а, новите са пффф...)

      Макелън в първата си сцена с Фрийман е като провал на пластичен хирург половин век по-късно. За Радагаст мисля, че обясних.

      Тоя спешъл от видеото показва Илайджа Ууд преди Мартин Фрийман, хах.

      Филмът е далеч от Прометей и Възраждането предимно с това, че тези двата провала поне успяваха да ме държат буден. Поне начинът, по който фейлнаха беше неочакван. Хобитът се издъни предсказуемо, като по команда. В интерес на истината, мисля че трябваше да стане чудо, за да може Джаксън да pull-off-не тоя цирк както подобава. И това, че той не е най-интересният режисьор на света е само 1/4 от проблема. Другата основна причина е, че историята на жанра за последните 10 години го поставя в изключително неизгодно положение. И към това като се добавят очевидно посредственият сорс материал, както и бакалските сметки на трите студиа стоящи зад проекта, някак си хич не натежава като сложа от другия край желанието ми да прекарам още 10 часа в Средната земя.

      Изтриване
  21. Е на мен пък филмът ми хареса. Давам си сметка колко е лесно да го оплюеш, можеш да се хванеш за много неща и почти всичките си ги изброил в ревюто. Ама никое от тях не ми беше фатално, за да си прекарам добре, за разлика примерно от "Прометей", където се хванах за главата след толкова много малоумие, струящо от екрана. А и реално Ридли трябваше да се постарае, за да се сгромоляса така филма му, за което се изисква особен талант. Джаксън, от друга страна, е изстискал почти максимума от това, с което разполага. Беше ми гот да ме пренесат пак в Средната земя, да гледам красиво заснети сцени и екшън, за който дори не подозирах, че може да се извлече от материала, с който разполагат. Разбирам ти гледната точка, ама си твърде краен.

    А там където обясняваш каква адаптация би ти допаднала, вариант 2 е невъзможен, защото феновете щяха да изядат Джаксън с парцалите, а вариант 1 едва ли щеше да ти хареса повече (все пак "Хобит" не е писан с цел иронизиране на жанра) и щеше да имаш още по-голям мегдан за хейт :) Джаксън е напипал златната среда и този вариант е най-приемлив за мен. Следващите два филма очаквам да са още по-добри и чак след финалните надписи на третия ще имаме пълното право да даваме оценки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако ще поставяме така нещата, Ридли Скот е изстискал повече от материала, с който е разполагал за Прометей. Единственото твърде в "ревюто" е това, че може би е твърде дълго. Изключвайки извънфилмовата еуфория, чисто като кино Хобитът заслужава толкова внимание, колкото четвъртите Пирати, или Сблъсъкът на титаните, или Снежанките, или Принцът на Персия... Но се оказа, че това е първото "ревю" на български, така че...

      Навремето, между другото, всички бяха във възторг от Задругата и не чакаха Краля, за да й дадат оценка (изключвайки забавените реакции на дядовците от Академията). Не мога да намеря едно положително ревю в нета, в което да личи, че авторът му наистина, без напън, е харесал този филм. Навсякъде положителните впечатления идват с родилни мъки, но може и да ми е biased преценката.

      Изтриване
    2. Ридли сам си е виновен, че след като е прочел сценария не си е казал fuck that shit! Поне имаше премного възможности да направи различен филм. Джаксън все пак прави филм по книга и това леко го ограничава.

      "Хобит" няма как да е добър, колкото "Властелинът" - в това всички сме единодушни. Имам чувството, че разочарованието на повечето зрители идва точно от постоянните сравнения с другата трилогия. Толкин по времето на списването на "Хобит" е бил прохождащ писател, необременен от събитията през Втората световна война, неизградил пълна представа за Средната земя и стремящ се към различна читателска аудитория. То и затова например филмът е изпълнен с глуповат хумор, защото си е баш в унисон с книжката. Джаксън в този смисъл е с вързани ръце и единствено му остава да направи някакъв паралел с вече заснетия "Властелинът на пръстените", което логично води до по-сериозен тон на моменти и в крайна сметка до някакъв странен, но пък интересен микс, за което вече писах.

      Филмът си има някакъв чар за разлика от изброените, които са съответно: тъп и безсмислен сикуъл, тъп и ебаващ се с митологията екшън, тъпи филми по тъпа приказка и тъп филм по компютърна игра. За някои и "Хобит" ще е тъп филм върху тъпа книжка, ама те ще са малцинство.

      Изтриване
    3. "Чисто като кино", както си се изразил, филмът наистина не е нищо особено, но поне ни пренася в един сложен и красив фентъзи свят, което само по себе си го прави интересен и оригинален. Със сигурност това е много повече от тези, които изброи.

      Почвам да се убеждавам, че с каквато нагласа си преди прожекцията, такова ще ти е мнението и след финалните надписи. Съзнателно или подсъзнателно нещата, които предварително знаеш, че няма да ти харесат, ти правят по-силно впечатление (или съответно въобще не им обръщаш внимание). И после или не си готов да направиш компромиси и сипеш хейт, или пък го гледаш през розови очила и не ти пука за слабостите. Малко разбирам от психология, но трябва да има нещо вярно в това.

      Изтриване
    4. Ридли е толкова виновен, колкото и Джаксън. И двамата са се захванали с кофти сценарий. Единият не е разбрал това, вероятно защото вече е на възраст, другият - защото сам си го е правил. И двамата са имали пълната свобода да се захванат с нещо друго.

      Светът на Хобита е доста прост - точно колкото на изброените филми. Струва ти се сложен заради това, което вече знаеш за него от Властелина, и заради опитите на Джаксън да го усложни, плесвайки върху джуджешките въжделения някакъв измислен злокобен тон, все едно светът свършва.

      Сипенето на хейт класически стил по принцип не предполага намесването на положителни неща за филма - каквито горе все пак има, или пък присъствието на някаква аргументация. Както споменах, не съм отишъл да гледам филма - два пъти - с нагласата да го нахраня на всяка цена. Просто филмът не ми остави много опции.

      Изтриване
  22. Гледам името на тоя Силвър из родните блогове и рекох дай да го видя.

    Отвратително ревю. Просто насилих се да го чета. То бива беден речник, глупави лафове, ненужно използване на английски глупости. Лишен от аргументи текст и никакъв стил на писане. Противно за четене.

    Иначе филмът далеч не е толкова лош колкото авторът го изкарва...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гледам теб пък те е срам или страх да си кажеш името, но смело ни даряваш със свежия си коментар.

      Изтриване
  23. На мен ми се струва, че проблемът Ви се нарича копролалия. Някои хора имат нужда да го правят просто :) Иначе не пишете лошо... А филмът ми хареса. Много. И ще го гледам пак - на кино и у дома.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както се казва, всеки с проблемите си - Вашият, с оглед на последните Ви три изречения, се нарича копрофагия. :) Иначе благодаря за поредната диагноза.

      Изтриване
  24. С оглед на това, че "преглътнах" четивото Ви - да, прав сте.

    ОтговорИзтриване
  25. Когато се извади латинския от ножницата, всички плеймейтки полудяват. Чудесен блог. Тук дори хейтът е на ниво. Както е казал Цицерон, dum spiro повръщеро!

    ОтговорИзтриване
  26. Пич, трагичен си. Не толкова заради мнението за филма, а най-вече заради незнайно откъде пръкналото се в теб усещане за значмост и последна инстанция. Голяма част от нещата, които си написал са плоски и ориентирани към доста лимитирана аудитория, което респективно рефлектира негативно върху изначалната ти претенция за елитарност. С подобен стил най-много да впечатлиш някоя тъпа патка, и то само ако са и казали, че трябва прочете жалките ти напъни. Много отявлено си личи, че изобщо не си чел книгата и нямаш и грам представа за това какво става в нея и къде точно са дефектите.
    Знаеш ли кое е най-забавното - сигурен съм, че ще гледаш 2 и 3, само и само да начеткаш егото си с поредното си словоблудство.

    ОтговорИзтриване
  27. Стига де хора! Филмчето си беше точно такова, каквото трябваше да бъде - леко, неангажиращо (защото и книжния оригинал е неангажиращ)и, в крайна сметка, детско.

    Допаднаха ми леко пародийните моменти. Честно казано, започвам да имам алергия от героични битки на фона на изгряващото слънце. Епичност, драматичност - ама всичко с мярка. Например, сцената с Гандалф Белия, слизащ по е*ем ти склона и следван от 2000 конника, ме накара да се задавя със слюнка когато гледах "Двете кули". Просто - толкова епика на едно място вече изглежда дебилно.

    Да се върна на "Хобит". Тук вместо калените воини Арагорн и Боромир, имаме един лилипут, 13 джуджета, прекаляващи с бирата, и един вълшебник дето все духва нанякъде. Дрязгите по между им са много по-махленски, отколкото сблъсъкът между Боромир и Арагорн относно кой е шефът. От това обаче сюжетът не страда.

    Дори напротив - получава се коренно различна атмосфера от тази в "Задругата". Виждаш едни, поне според мен де, доста по-пълнокръвни и земни герои. Не изцяло изтъкани от принципи и жертвоготовност, а типажи със своите си добри страни и трески за дялане. Торин може да го раздава Арагорнът в тази поредица, но пък си остава твърдоглавото и озлобено джудже, дето не зачита друго мнение.
    Дуалин, Бофур, Фили, Кили, Балин - всичките са представени със своите интереси. (Било сандък злато, било безплатна бира или пък щуротия, с която да се фукат пред джуджечките с копринени бради).

    Разбира се, имаше и върховни глупости - като Радагаст със зайците. (На тоя му липсваха само хапчетата от сушени жаби, за да стане перфектният Кофчежник). Или пък скалните великани. (Не помня имаше ли ги в книгата, но ако да - тези страници е трябвало да бъдат подпалени, а пепелта от тях да бъде разсипана над река). Или пък поредното спасяване от орли. Но като цяло, филмът беше готин.

    Адмирации към Мартин Фрийман, Анди Саркис и тоя, дето играе Торин. Страхотна игра и от тримата. Единствено недоволствам, че избирайки последният за Торин Дъбощит, са унищожили възможността да изиграе Турин Турамбар.

    Виж, ако ТОВА беше филмирано, вече можеше да се говори за възможност за надминаване на Властелинът.

    ОтговорИзтриване
  28. silver застреляй се бързо. След глупостите, които прочетох тая вечер реших,че няма смисъл да говоря за кино с когото и да е - хората са много странни животни-гледат едно и също, а виждат различни неща.
    Да спориш с някой за кино е напълно безсмислено

    ОтговорИзтриване
  29. Най - смехотворното ревю, което съм чела през живота си. Интересното е, че с просташките си коментари подиграваш филма, че е детински, но се прави на нещо много по-голямо и велико. Е, поздравления, току що описа себе си :D Изразните ти средства са стил ненаебал се седмокласник, ако трябва да използвам твоя речник, а с коментари от стила на "То се е видяло, че от този дечко едва ли някога ще видим нещо стегнато, ефективно и сериозно.", "Простата книжка (ако си над 10) се е превърнала в прост филм за прости хора.", " филмът прилича на огромна, високобюджетна, засукана, тричасова чекия" и т.н и т.н. и т.н. (ако почна да цитирам всички глупости, които си написал ще си изхабя цял ден) само показваш колко некомпетентен си всъщност. Само факта, че си нарекъл книга на Толкин, била тя и "Хобит", проста е нагледен пример за дефицита ти на мозъчни клетки. Да сравняваш филма с Трансформърс е ,меко казано, жалко. Най-малкото режисьорите и source material-а говорят сами за себе си. Не знам дали си чел книгата или не (ако да, това говори още по - зле за теб), но не ти я препоръчвам - очевидно не си достигнал 10-те години в умственото си развитие, нужни да я прочетеш :)

    ОтговорИзтриване
  30. Разбирам, че филма е 3 часа и те е отегчил, но явно нищо не си научил.
    Мадафакиното ти ревю е ужасно дълго и значително по скучно.

    ОтговорИзтриване
  31. Не смятам гледането на филма за загубено време. Затова пък си загубих доста време да чета глупостите в ревюто.

    ОтговорИзтриване
  32. Много добро ревю! Браво! Моите съболезнования за всички задръстени фенове на "Властелина на задръстените" - те горкичките една дума на криво не дават да се издума за "свещенната крава" - да си го гледат филмчето за 10 годишни и да си точат лиги...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, то и аз съм задръстен фен на Властелина, ама от това Хобитчето не става по-хубаво филмче. :)

      Изтриване
  33. Честно казано много ме разочарова ревюто... Надявах се отзивите за "Хобита" да са поне една идея по-позитивни. На мен лично страшно много ми хареса (може би просто защото няма по-хубаво от разходка из добрата стара Средна земя). :) Anyways, да се надяваме, че другите 2 филма ще са по-впечатляващи.

    ОтговорИзтриване
  34. По-отвратителен и изпълнен с горделив мрак текст не бях чел! Сякаш е бил вдъхновен от самия Черен враг на Света или неговия слуга Гортаур. Отровите, които се сипят по адрес на Питър Джаксън и филма "Хобит", звучат като ехо през епохите изречено на изчезналия черен език.

    Явно авторът на анализа не е фен нито на Толкин, нито на благоразумието. А неговите верни читатели са достойни наследници на харадримите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Единствено не разбрах дали трябва да се чувствам поласкан или засегнат. :)

      Шегата настрана - как човек може да е едновременно фен на Толкин и на благоразумието?

      Изтриване
  35. Най-накрая да видя човек с отворени очи, съжелявам че послушах приятелите си и гледах този провал.

    ОтговорИзтриване
  36. Голямо разочарование, уж същата стилистика, същият тон и същата тематика като при Властелина, ноооооооооо.. - пробойни отвсякъде. Слаба игра, слаби диалози, слаба режисура - имах чувството, че гледам "Властелина", но направен от треторазрядно кинематографско студио в Зимбабве.Язък им за ефектите, рекламата и прочие.И смятам , че в презентацията тук няма никакъв хейт - само обективност и добър вкус.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.