20 юни 2011 г.

10 Trailer week / Десетте най-добри трейлъра

След тази доста изтощителна серия от 7 поста, съдържащи почти 100 трейлъра, време е за финалното броене от 10 до 1:

10 Avatar
Това е най-несправедливото присъствие в Топ 10, защото е типичният екшън-трейлър с купчина ефекти на фона на Стив Яблонски от "Островът" и още някаква неизивестна сбирщина от генерична трейлърова музика. И все пак филмът се превърна в най-касовият на всички времена, при това с много, а този трейлър е една от многото причини това да се случи. Субективно погледнато, присъствието му тук е оправдано дори само заради най-доброто изреждане на филмография в трейлъровата история - просто няма фен на киното, който да не се побърка при вида на тези надписи.

9 The Girl With The Dragon Tattoo
Too soon? Може би, но финалните 30 секунди са нещо разбиващо.

8 The Fall
Филмът на Тарсем имаше много потенциал, но пропилян за съжаление. Трейлърът му обаче е почти съвършен. Звучи Бетховен.

7 Forrest Gump
Няма нищо по-подходящо от този тип помпозност (Ранди Еделман с "Дракон: Историята на Брус Ли") за трейлър на филм, който преди всичко е ироничен поглед върху 40 години американска история. Най-добре монтираният трейлър на 90-те, и все още един от образците в това отношение.

6 Unbreakable
Страховито използвана инерция от "Шесто чувство" и трейлър, който безапелационно ти заповядва да гледаш "Неуязвимият". Рядко добър звуков монтаж с цялата тази стъклария по екрана.

5 The Curious Case of Benjamin Button
Тук много се чудя - тийзърът (със Сен-Санс) или трейлърът (с Александър Деспла)... Добре, не мога да реша, затова и двата:

4 Southland Tales
Този трейлър се оказа последното добро нещо, излязло изпод пръстите на очевидното (вече) one-trick-pony Ричард Кели - режисьорът на "Дони Дарко". Странен, налуден, с разбиващ избор за музика - Моби, The PixiesWave of Mutilation) и Elbow Forget Myself). Най-доброто изреждане възможно на най-нелеп каст, а пък всичко е монтирано точно като за зъбатата политическа сатира, която филмът много искаше да бъде, но хич не му се получи. Well, at least his career ended with a bang, not with a whimper.

3 The Assassination of Jesse James
Рекламната кампания на този филм беше низ от невероятни атмосферни тийзъри и трейлъри, от които ми е крайно трудно да избера най-добър. Томас Нюман от "Изкуплението Шоушенк" и Том Тиквер от "Принцесата и войникът":
или оригиналният саундтрак на Ник Кейв и Уорън Елис:

2 Jarhead
Последният наистина добър холивудски военен филм има трейлър, в който всеки бийт на Jesus Walks на Кание Уест e акцентиран по някакъв начин (твърде често с money-shot). Перфектна симбиоза между музика и действие.

1 The Social Network
Точно тази версия, точно на Creep на Radiohead, точно в контекста на филм за Фейсбук... Разбира се, че това е най-великият трейлър на всички времена.

10 коментара:

  1. Точно такъв проект търсех. Дали съм съгласен с подредбата на трейлърите няма значение - важното е трудът, който си отделил. Добра работа.

    ОтговорИзтриване
  2. Браво, Силвъре. Интересно се получи. Ако не друго, поне ми се догледаха отново някои от филмите. В топ 10 само "Southland Tales" нещо не ми се връзва тук.

    ПП. Пускането на "full screen" от страницата нещо не работи. Човек трябва да си ги отваря в YT.

    ППП. Forrest Gump трейлъра го няма вече.

    ОтговорИзтриване
  3. ОК, уважам личния ти избор, с повечето не съм съгласен. От тези трейлъри най-качествения за мен е втория на Джеси Джеймс.

    ОтговорИзтриване
  4. Трейлъра на The Fall, едва ли не разказва филма Ооо. Добре че съм го пропуснал (поне нямам спомени), като съм гледал филма.

    За това какво мислиш, би ли намерило място в челото:
    http://www.youtube.com/watch?v=kUuoYhgaQG4

    или пък другият му, който може сам по себе си да разплаче човек:
    http://www.youtube.com/watch?v=Er6_39K27Yo&feature=related

    ОтговорИзтриване
  5. Първият е чувствително по-добър от втория. За десятката не, ама за Топ 50 - със сигурност. 10х, бях го пропуснал.

    ОтговорИзтриване
  6. Silver, ще направиш ли и класация за филмови постери? Интересно ми е да прочета какво мислиш за тях.

    ОтговорИзтриване
  7. От 2 седмици имам драфт на подобен пост, но ще ми трябват месеци да го довърша. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Silver, подкрепям! Аз също харесвам първия в няколко порядъка повече :).

    ОтговорИзтриване
  9. @Silver Ето сайт за постери, който може да ти е от помощ - http://impawards.com/

    ОтговорИзтриване
  10. Да, знам го, обаче няма да е от кой знае каква помощ. Трябва да се разровя из главата си и да се сетя за поне 10 постера, които са ми направили страшно впечатление, за да ми дойде някакво подобие на муза.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.