21 юни 2013 г.

6 Man of Steel / Човек от стомана

What's subversive about Superman is
that it's not subverstive.
- Zack Snyder

Не искам да съм предпремиерен парти-пуупър, обаче това лятно блокбастърче ще се хареса:
  1. На почитателите на чутовни битки в стил Агент Смит вс. Нео от Революции или Хари Потър вс. Волдеморт.
  2. На почитателите на Трансформърс и масовите разрушения в невиждани мащаби.
  3. На почитателите на филми, в които ключови герои ТРЪГВАТ ДА СПАСЯВАТ КУЧЕТО.
  4. На почитателите на филми, в които всички излишни второстепенни персонажи с реплики успяват да отърват кожата като по чудо, за сметка на факани МИЛИОНИ, които изгиват като мухи. (Финалът с величествената анти-Супермен дилема пък дори не знам има ли смисъл човек да го чопли като някакъв ироничен стейтмънт на Снайдър в толкова тъп филм, който се взема ЕЙ ТОЛКОВА насериозно).
  5. На почитателите на сценарните налудности на Дейвид Гойър.
  6. На почитателите на Марсиански Атаки, въпреки че Man of Steel губи при директно сравнение между еквивалентните сцени. (За сметка на това печели при директно сравнение с WTC на Оливър Стоун, честито!)
  7. На почитателите на безбройните нолънови експозиции и флашбекове, които по едно време вече минават отвъд WTF-границата на сторителинга. Снемам кредита си на доверие към Нолан, тъй като не е спрял да прокарва неморални кадрови решения и да назначава роднини и приятели на ключови продуцентски постове.
  8. На почитателите на Ръсел Кроу, когато е докаран дотам, че на лицето му се изпише "майчице, тия ме принизиха до пътепоказателна табела..."
  9. На почитателите на Ейми Адамс (от филма са резнали най-добрата й реплика, която преди време изтече в шоуто на Зак между папратите).
  10. На почитателите на Майкъл... Добре де, тук вече троля наистина - Шанън като Зод е кръгла нула, в сравнение с предишни ноланови злодеи, и особено - с предишните му роли.
  11. На почитателите на снайдъровия хомоеротизъм, минус иронията от 300 (въпреки че младежът в главната роля се справя прилично в сцените, в които изражението му е застинало като на пластмасов Кен).
  12. На почитателите на филми с качество на визуалните ефекти и дизайн на продукцията с класи ПОД Sucker Punch при все три-четири пъти по-големия бюджет. (Да обърна специално внимание на отвращаващите слузоподобни огньове в експлозиите и детинските грешки в мащабите на разрушенията.)
  13. На почитателите на повръщането по време на 3D прожекции. Гледах го на 2D - там едва се траеха абсурдните зуумове на камерата. А тя, горката, има общо с Малик само в трите кадъра от трейлъра - с пеперудката, с камиончето и с кучето. Всичко останало е нарочен гаден шейки-кам с блуждаещ фокус в тотален контраст с премерения гладък хенд-хелд на Еманюел Любецки. Дори не искам да си помислям как всичко това стои в постконвертирано 3D.
  14. На почитателите на цимерското пърдене (почти всичко сносно от саундтрака някак си беше заминало).
  15. Като цяло, въпреки немалкото хубави дреболии, разхвърляни тук-там (и основно показващи, че в ръцете само на Снайдър този герой би могъл да бъде някак по-интересен) - на почитателите на средната мърлява марвълщина.
Стига толкова. А не е като да не таях надежди.

6 коментара:

  1. Не очаквах да пуснеш веднага след премиерата.

    Доста ми е пресен филма, но ще допълня, че зуумовете ги имаше в Аватар и изобщо заснемането на повечето "масивен обект лети на някъде" сцени са направо от там. Седят добре в 3D, по-скоро лошото е че филмът нямаше почти никакво усещане за дълбочина. Kонвертирането е било колкото да го има, но не толкова, че да осере картината.

    Както и това за Sucker Punch .... ммм не.

    Този филм имаше нужда от повече Antje Traue!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е чак на премиери не съм ходил. Въртят го от няколко дена, но чак сега го гледах.

      Зуумовете в Аватар са нищо в сравнение. Това, освен всичко друго, ми се вижда и най-мързеливият начин да подходиш към сцени с летене.

      Sucker Punch е изключително по-добре заснет филм, а и дори да не знаех кой е дизайнер на продукцията (и не бях biased по този въпрос) пак бих му свалил шапка. Супермен е някаква елементарна стилистична бърканица.

      Изтриване
  2. Тази вечер ще го гледам, но тук са го пуснали само в 3D естествено.

    Не се учудвам, че Снайдър си взе оператора на последния Трансформърс. Явно оплакванията за прекомерното количество екшън са основателни. :)

    ОтговорИзтриване
  3. SB, ако може само с две думи да драснеш за Великия Гетсби и Зрителна измама, дали стават (ако си ги гледал). Напоследък нямам много време, и искам да гледам само качествени неща. Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гетсби задължително на 3D - приличен и очакван като за Баз Лурман, обаче този път анахронизмите му са доста неприятни на места. Към другия нямам интерес.

      Изтриване
  4. Вероятно не му е тука мястото, но гледа ли Рейнджъра и ако си ще има ли ревю ?

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.