1 януари 2012 г.

12 Замръзналата планета / BBC The Frozen Planet


BBC го направиха отново. След грандиозните документални поредици Blue Planet, Planet Earth и Life, сега е ред на фокус върху полярните райони. Frozen Planet е новата (наскоро минала през ефира и вече достъпна на blu ray) продукция на продуцента Алистър Фотърджил, който стои зад първите две от горните заглавия. Почеркът на този човек буквално промени жанра на природонаучната документалистика, превръщайки я от познавателно развлечение в чиста проба кино.

Гледалите горните заглавия знаят за какво става дума - като естетическо преживяване, Planet Earth е нещо монументално, на което могат да завидят холивудските епични продукции с 9-цифрени бюджети. Само дето тук всичко е истинско, а не CG. Нека изброя: Изключително прецизна камера, която хем успя да покаже красотата по тоя свят, хем да хвърли зрителя в епицентъра на животински конфликти и екстраординарно поведение, повечето филмирани за пръв път... Превъзходна музика (на Джордж Фентън) уловила динамиката в кадрите, монтажа, разиграващата се драма, подчертаваща перфектно моментите, в които ченето ти просто трябва да удари земята от толкова много красота и епичност... И класиката в жанра - Дейвид Атънбъроу - гласът зад кадър, носещ и емоционалната нишка на сериала, и достоверността на научните факти... Това бяха предните документални филми на BBC Natural History Unit - чиста проба първокласно кино. Това е и "Замръзналата планета".


С няколко уговорки разбира се. Първо: по обясними причини човешкото присъствие в новите серии е значително по-осезаемо. Първият епизод започва и завършва на полюсите, от които зъзнещия от студ 85-годишен Атънбъроу гордо ни информира какво можем да очакваме от сериала и колко важни са местата, на които се намира. В предните сериали на Фотържил хората липсваха напълно, като че ли това са поредици за планетата и живия свят преди 5 милиона години. Тук има цял епизод, който се фокусира върху човешката дейност и оцеляване в най-жестоките райони на Земята - нелош, всъщност, кинематографичен колкото и останалите, с много умело използване на музиката. И все пак, хорската намеса придава специфично настроение на сериите и някак си приземява грандиозните природни гледки.

Второ: "Замръзналата планета" няма как да се мери като тематично разнообразие с Planet Earth и Life. Всеки епизод проследява предимно развитието на семейство бели мечки или армия пингвини през различни периоди на полярното денонощие. От време на време се появяват разни вълци, елени, сови и т.н., но те са просто вмъквания между другото. Усещането за циклене е налице, но трябва да се признае, че е трудно да бъде избегнато. Пък и при толкова концентрирана естетика в кадрите, не е кой знае какъв проблем.

Трето: един от най-афектиращите моменти в целия сериал - заснемането на новородени бели мечета в дупката им под снега със спящата им майка, всъщност се е случил в зоологическа градина в Германия. Ясно е, че подобни кадри са невъзможни за осъществяване в диви условия, обаче все пак усещането, че някой мазно те премята е леко кофти.

Завършвам обаче с гореща препоръка и подбрани скрийншотове, които в някаква степен показват красотата, която чака зрителя през всички 7 епизода:

12 коментара:

  1. Откърмен съм с Атънбъро, а като го гледам какъв е шотландски боец, нищо чудно и да ме надживее. :) "Замръзналата планета" ще се гледа, разбира се.

    ОтговорИзтриване
  2. Заедно с Boardwalk Empire най-добрата телевизия за 2011-та.

    ОтговорИзтриване
  3. Узи, направо нямам представа с какъв акъл от Дискавъри го заменят с разни актьори за US-версиите...

    troubadour - абсолютно (добавяйки и Троновете, де).

    ОтговорИзтриване
  4. Размразената планета е следващият филм.

    ОтговорИзтриване
  5. "Дискавъри" нямат много акъл обикновено, та за т'ва сигурно.

    :)

    PS Svej-нах те пак, за добро или лошо.

    ОтговорИзтриване
  6. http://www.mirror.co.uk/celebs/tv/2011/12/13/frozen-planet-scandal-sir-david-attenborough-defends-fake-polar-bear-footage-115875-23631238/

    ОтговорИзтриване
  7. BBC наистина са много добри в изкарването на красиви научно-популярни поредици :) Наскоро излезе и филм за Земното ядро на BBC, за мой личен кеф :)
    Много добри скрийнове :) Аз съм гледал 2 епизода, за останалите нямам място на харда :)

    ОтговорИзтриване
  8. Някой от вас да има някакви впечатления/мнение за това? Наскоро гледах "Planet Dinosaur" и нещо съм на палео-вълна. :)

    ОтговорИзтриване
  9. От динозавърските неща нямам впечатления, защото съм против масираното използване на CG в телевизията. Смятах обаче да пробвам The Human Planet.

    ОтговорИзтриване
  10. "Планета Динозавър" е доста средняшки откъм CGI, но плюсът му е, че е адски up-to-date като факти, реконструкции и теории, което го направи толкова интересен (поне за мен, а аз съм болен диноман... което не знам в случая положителен или негативен критерий е). Освен това гласът на Джон Хърт "стои" добре.

    ОтговорИзтриване
  11. Още три епизода ми остават от Frozen Planet, качествена изработка (и адски много труд) си е, Silver е посочил и по-слаите места съвсем добре :) доволен съм, но Life и Planet Earth продължават да са ми по-отгоре в класацията все още. лошо няма де, интересно какъв ще им е следващия проект на BBC.. може би Human Body HD?..? (:

    ОтговорИзтриване
  12. Няма да е лошо BBC да направят един ъпдейт, 10 години по-късно.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.