9 август 2012 г.

21 Под капака на IMDb Top 250 / Част II


Оказа се, че не е толкова трудно и времеемко човек да извади още няколко параметъра, по които да раздроби топ-а на IMDb. В тази част - жанрове, бюджети, Оскари, пол и възраст. Enjoy!

Разпределението по жанрове е повече от очаквано - почти 70% от филмите в класацията са драми, почти 30% са трилър, нататък - малко над 20% са кримките и адвенчърите и т.н. Сумата от процентите е повече от 100, защото почти всички филми са класифицирани в повече от един жанр. Очаквах, че колкото по-близо до челото на топа е даден филм, толкова по-вероятно е той да бъде драма, но това не е така - жанровете са практически  равномерно разпределени.
Информация за бюджета на филмите е достъпна за 215 от тях. За... ъм... първокласно кино са похарчени общо 6 милиарда долара, без отчитане на инфлацията. Ето таблицата с филмите, които струват над 100 милиона долара:
(Последната колонка е бюджетът в милиони $.)

Естествено бюджетът е корелиран строго с годината на излизане на филма - колкото по-нов, толкова по-скъп:

За съжаление, IMDb не дава консистентно приходите на филмите, така че тази доста показателна част засега е трудно да бъде проследена.

Що се отнася Оскарите, общо филмите в Топ 250 са спечелили 376 статуетки, което прави точно по една и половина на филм. Повече от половината филми (132) обаче са без нито един Оскар, 35 - с един, 24 - с два. Ето ги и първенците:
Само да напомня, че първенецът за всички времена - Изкуплението Шоушенк е без Оскар.

Нататък имах идея да покажа как изглеждат класациите за мъжките и женските гласове, както и за различните възрастови групи, но се оказва, че това е много трудна задача. Както вече споменах, средните оценки, сметнати с всички налични гласове са силно изкривени от многобройните фенбойски 10/10 и хейтърски 1/10, които не отчитат по никакъв начин сериозно качествата на филма и са си чиста запалянковщина. Тъй като разпределенията за различните възрастови групи по пол и по географско местоположение са дадени без каквато и да е информация дали гласуващите са "редовни" или не, простото ненормирано средно аритметично дава много силно изкривена класация. Например, ако не се използва формулата на IMDb, A Separation се качва от 102 на 3 място в класацията, точно след Възраждането

Вземането на средно аритметично от гласовете от 2 до 9 (игнорирайки двата полюса с надеждата за повече обективност) също не помага много - класацията определено придобива малко по-нормален вид, но, отново, без подходящата нормировка (която не е ясно каква е в случай, че смятаме от 2 до 9) в челото се намърдват високо оценени филми, но от малко хора. На първо място, например, излиза френският The Intouchables от миналата година, гласуван само от 66000 човека. За съжаление, дори опит да се преизчислят параметрите във формулата на IMDb не дава задоволителни резултати (имам предвид близки до номиналния Топ 250), така че оставям този въпрос и вместо цели алтернативни класации за мъже, жени, деца и старци, ще дам няколко свързани с тези групи любопитни статистики.

И така - ето как изглеждат филмите в Топ 250, класирани по процентно съдържание на мъжките и женските гласове:
Забележете количеството уестърни в синята таблица, и количеството захарен памук в розовата. 

(Тук трябва да направя едно техническо уточнение - процентът в последната графа не е спрямо общото количество гласове, а спрямо общото количество мъжки+женски гласове, тъй като част от юзърите не са се идентифицирали. Всъщност, класацията, в която са взети под внимание само гласовете на идентифициралите се персони, не се отличава кой знае колко от общата, така че липсата на указан пол не може да е критерий за спамърски вот.)

Средното разпределение на гласуващите по възрастови групи е следното:

Очаквана доминация на групата от 18 до 30 години, и стъписващо мизерен 1% под 18.

А ето как изглежда и класацията подредена по най-голям процент гласували от всяка възрастова група:

Мисля, че класацията на малчуганите е достатъчно WTF сама по себе си, а двете почервенени заглавия я правят още по-такава. Най-много лични фаворити намирам в групата 30-44, както и може да се очаква. Интересното обаче е в класацията на възрастните (45+) - както се вижда, нито един от тези 20-тина филма не е правен след 1970 г. Нещо повече, спускайки се надолу в таблицата, първият филм от новото хилядолетие идва на далечната 127-ма позиция и той се казва Артистът. На последно място - само с 2.6% гласували в тази група съвсем резонно е Възраждането.

С това се изчерпва серията постове за статистическия разрез на IMDb класацията, но интересното тепърва започва. Следващия път: IMDb vs. Rottentomatoes или Публика срещу Критика.

21 коментара:

  1. Много хубав анализ, интересно четиво определено - човек може да си направи някои изводи за това кой и как определя тази станала напоследък толкова популярна класация. Чакам с интерес третата част - дано не разочарова като третите части на много големи филмови поредици. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че ще е доста, ДОСТА по-интересна от тази. :)

      Изтриване
  2. С нетърпение очаквам продължението. :)

    ОтговорИзтриване
  3. "В името на отца" да има бюджет над 100 милиона? Тук май има грешка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ops, прав си - 13 милиона е. Нещо скриптът е прецакал това. Ще ъпдейтна по-късно.

      Изтриване
    2. Готово, тъй като "В името на отца" и "Monsters Inc." бяха разменили в един момент местата си, бюджетът на единия беше отишъл при другия. 10х, че забеляза - оправих го.

      Изтриване
  4. Що си толкова удивен от класацията на децата (под 18 г.)? Да, зачервенените филми са доста втф там, ма мизерния 1% и самата им класация не ме учудват толкова. Те на тая възраст се вълнуват от други неща и не са развили някаква силна консуматорска страст към киното още. Нямат финансова свобода. Ходят на кино по-рядко, щото мама и тати все още ги контролират яко. Не могат да гледат доста от по-яките филми, заради рейтингите. Не ползват много интернет, щото не прекарват деня си в офис пред компа, а и в тая част на света родителите обичат да контролират достъпа на децата си до мрежата. И т.н. И самата им класация не ме учудва много - голямо количество скъпи анимационни филчета с животни, които се цъклят и правят физиономии. Или човеци, които се цъклят и правят физиономии. И Артистът и Речта, за което вече нямам обяснение... Да не би да са ги водили от училище? Нас навремето така ни водиха под строй да гледаме Корсар на покрива (май така се казваше), така и не разбрах защо...

    Пореден як материал иначе. Стигайки до края се почувствах стара - определено си влизам в третата възрастова група като вкус. Тоя културен шок ми се случва от време на време като вляза в някой по-масов форум да си приказвам за аниме. Оказва се, че си говоря с някви лица, дето са двойно по-малки от мен... Кога мина това време???

    А втората група обяснява защо в Топ 250 се появяват все повече от модерните за момента безмозъчни пластмасови блокбъстъри, а по-старите и качествени филми падат като рейтинг. Занапред тая класация ще става все по-нелепа. Само си представи кви висококачествени филмчета от филмографии на гениални актьори като Жан Клод ван Дам, Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер, Стивън Сегал, Долф Лундгрен и т.н. щяха да напълнят евентуалните 90-тарски класации, ако тая най-активна втора възрастова група имаше интернет и сайтове за класиране по това време. То тея актьори правят Б-филми и може би не са адекватно сравнение, ама на мен ми писна напоследък от филми с А-претенции и бюджет и Б-качество, дето се въртят по кино-салоните и попадат в разни топ-ове.

    ПП. Мъжката и женската класация мажат. Поредно доказателство, че стереотипите са станали стереотипи по определени причини. :Д
    ППП. Чакаме сравнението с Доматите. Подозирам, че ще много забавно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, аз не съм удивен от класацията на децата, просто намирам за WTF това да са някакви кино-шедьоври. Зачервените заглавия се намират между Up и Finding Nemo, което е някак забавно. :)

      Вярно е, че щеше да е любопитно как подобна класация би изглеждала през 80-те. Най-близкото, което имаме обаче е това.

      С доматите и имдб човек може да направи толкова статистически фокуси, че в крайна сметка ще трябва да подбирам внимателно колко от цялата колосална нформация, която се натрупа да изпляскам в поста.

      Но предполагам първо ще си начеша крастата с някой филм, че много пожълтя наоколо. :)

      Изтриване
    2. Я ходи да пишеш за Вселената, стига си си губил времето с Холивуд! :D

      Изтриване
    3. Писането за Вселената ми е actually работата, така че Холивуд е с приоритет, когато става дума за губене на времето. :)

      Изтриване
    4. Ех таз Амелия, не те оставя да се позабавляваш/разпуснеш :D.

      Изтриване
    5. Амели, честно казано няма какво да се чувстваш толкова стара, защото класацията за 18-29 (където би трябвало да попадна аз) има съвсем малка разлика с тази от предишната възрастова група. Даже се учудвам защо са толкова подобни.

      Следващият пост за критиката наистина трябва да е най-интересен :) Мен особено ме вълнува, тъй като за добро или за лошо критиката почва да ми става част от удоволствието при гледане на филм.

      Изтриване
    6. Упс, то пак ще са рейтинги. Грешно бях разбрал, че ще има текст за някакви методи/критерии в кино-критиката, което всъщност е доста по-сложна задача.

      Изтриване
    7. Искаш математически модел на писането на кино-критика ли? Никакъв проблем. :)

      Изтриване
  5. "Класацията" за сериали също е доста интересна - http://www.imdb.com/search/title?num_votes=5000,&sort=user_rating,desc&title_type=tv_series Ще се радвам, ако отделиш и на нея внимание.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе може би няма какво толкова да се каже за нея, но е интересна да. Напомни ми да си сваля Planet Earth като я видях. :)

      Изтриване
    2. При сериалите няма какво толкова да се прави (освен да се види какво предпочитат момиченцата и момченцата), защото няма формула като тази за филмите, която да подтиска фенбойщината. То няма и нужда, защото сериалите вървят естествено с фенбойщината. Интересно би било да се види как оценките се движат във времето, от сезон на сезон, защото понякога има драматични разлики.

      Фенбойщина-нефенбойщина, обаче първото място наистина е Първото Място.

      Изтриване
    3. Всъщност нямах предвид статистики, а по-скоро коментар по най-масово харесваните актуални сериали от средностатистическия зрител.

      Изтриване
    4. Моето мнение по отношение на сериалите горе-долу се заключва в HBO rulz (с малки изключения) - всичко останало sux (с малки изключения), така че едва ли ще е интересно. :)

      Изтриване
  6. Хах, аз като 18 годишен съм гледал най-много филми 30-45 групата. - точно 10, там са ми и фаворитите, 9 от 18-29 и точно толкова в малчуганската група. :)

    Сравнително интересни са тези анализи на 250-ката, но не мисля, че има особен смисъл в задълбаването в тая насока, а и не казват нищо неочаквано.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.