24 юли 2012 г.

58 Черният рицар: Възраждане / The Dark Knight Rises


Съжалявам, най-подходящото събирателно за този филм се оказва трагедия - освен извън-, вече и филмова. Не помня откога най-големите ми опасения не са се сбъдвали по толкова последователен и безпощаден начин. От какъвто и ъгъл да погледна на Възраждането на Тъмния рицар, дори да се напъна и да се направя, че огромните очаквания не съществуват, все го виждам как се спъва, пада и се пречуква по най-левашкия начин. И следователно, вместо да му съчувствам, ми иде да го посоча с пръст и да му се изсмея. Извинявам се предварително на попадналите тук по случайност батбойчета и ноланитчета, но отдолу ще се лее хейт. Хич не ми се щеше, но няма как. За останалите и дежурното притеснение колко спойлъри ще има - спокойно, има, но местата са означени предварително, така че лесно се прескачат.

Колкото и да ги харесвам, никога не съм смятал първите два филма за заслужаващи и половината от масирания хайп, който ги съпътства. Още помня колко трудно ми беше да преодолея истерията по Черния рицар навремето, да се отдръпна от нея и да оценя филма подобаващо. Като че ли всичко, което го заобикаляше го правеше някак неприятен, и колкото и нечестно да ми се струваше това, толкова и не можех да избягам. Той си беше просто доста кадърно продължение на доста кадърно заченат рибуут. Дали обаче заради смъртта на Хийт Леджър или заради хипер-сериозния тон, който Нолан му беше наложил изначално, всичко живо, ама буквално всичко живо, го сметна за второто кино-пришествие. Добре си спомняме, че тогава се нареждаше между двата Кръстника в топа на imdb, без значение, че на финеса, с който третира темите си, би се изсмял всеки, който е гледал два епизода на The Wire.

Може би е излишно да споменавам, че това, което го направи специален бяха три неща: 1) Джокера; 2) оплетеният сценарий, в който главният злодей на филма се чувстваше комфортно; и 3) поддържането на анти-"комиксовата" и свръх-реалистична настройка по отношение на вселената от Batman Begins, което го доближи повече до Жега, отколкото до който и да било друг супергеройски филм. Тези три неща някак компенсираха останалото от Началото дразнещо морализаторстване в прав текст; демагогиите с корабите и взривните устройства, достойни за епичен фейспалм; и натрапчивата мисъл, че целият филм погледнат под не особено особен ъгъл може да мине за оправдателна присъда към администрацията на Буш.

Сега си представете как във Възраждането 1) няма Джокер; 2) сценарият е праволинеен и пълен с дупки като магистрала Тракия (и също свършва в гъза); 3) поддържането на анти-"комиксовата" и свръх-реалистична настройка е минало всякакви разумни граници (да, имаме развяващи се американски знамена като от филм на Майкъл Бей, по дяволите). А дразнещото морализаторстване, леещо се директно от устите на героите е вдигнато не на квадрат, ами на куб.

DARTH VADER GONE WRONG

Най-напред - забравете за Бейн. Личи си как Нолан много сериозно се е напънал да сътвори за пореден път ужасяващ злодей, който по план да захлупи Джокера, но изключвайки чудовищното усещане за пълно физическо надмощие над всяко същество, което се изправи срещу него, Бейн е стопроцентова карикатура. Не знам как човек може да приеме този войс-актинг със сериозна физиономия - от първата до финалната си секунда, Том Харди говори така, все едно че си прави ташак със зрителите по телефона. Тази интонация идва като нещо, което изглежда доста сериозно обмисляно, но по някакви непонятни причини не се е получило. При Джокера на Хийт тази комбинация между специфичността на изказа (с всичките му нюанси, тикчета, примлясквания...) и демоничността на действията буквално беше направила филма това, което е. При Бейн се получава пълен дисонанс между начина, по който героят звучи, изглежда и действа. И това не е провал на Том Харди, а концептуална грешка на Нолан, който се е унесъл от странността на предния си лошковец и е опитал да насложи подобна върху персонаж, който на практика е коренната му противоположност. Ефектът е такъв, че на финала буквално чаках Батман да му махне маската и Харди да заговори като нагълтал се с хелий. Всяко друго решение по отношение на аудио-изпълнението на Бейн, включително и комуникация на езика на глухонемите, би било в пъти по-удачно от това, което имаме.

Разбира се, към физическото присъствие на Бейн никой няма да има забележки. За пръв път в комиксов филм виждам прокарано подобно усещане за пълна доминация на лошия над добрия герой, при това изнесено по такъв начин от Харди, че на човек буквално му иде да изръкопляска като пречуква Батман. Жалкото е, че след схватката в средата на филма (която между другото представлява най-добрите 3 от общо 164 минути), човек се настройва за някакъв смазващ шоудаун, обаче, fuck... пригответе се за звучен шамар на финала. [S] Явно на злодеите във филмите на Нолан хич не им върви - Ра'с Ал Гул уж е умрял, а тук витае като призрак в десетсекундно камео (много елементарен начин да движиш мислите на главния си герой); съдбата на Джокера остана да виси на въженце (разбирам уважението на Нолан, ама съвсем пък да не дадеш намек, че цял предишен филм си се занимавал с него, е прекалено); изродското Плашило на Мърфи най-сетне го деноминираха до абсолютна карикатура (кому беше нужно да го връщат като съдник?); и, в крайна сметка Бейн просто беше отнесен от вградената базука на батциклета, язден от Селина, което е пълна подигравка предвид пораженията, които нанесе на Брус Уейн и Готам. Доста несправедливо. А подходът към злодеите по принцип беше от силните страни на този режисьор досега.

THE DARK KNIGHT RISES - NOLAN FALLS

Основното престъпление на Кристофър Нолан обаче е тоталното сценарно безсилие, което струи от този филм, при все че пак е заедно с брат си Джонатан зад всичко това. Не мога да повярвам как изчислените до кадър Мементо и Престиж са на същите хора, които са изпуснали тотално юздите на завършващия Батман. Грешките са толкова много и толкова нелепи, че чак е тъжно.

Първо: цялостният стори-лайн е точно толкова тривиален, колкото се очаква от нещо откровено комиксово като Отмъстителите, примерно. Принципно това се преглъща при определени обстоятелства, но Възраждането настоятелно не иска да си признае, че е кух като лейка. От една страна имаме типичен екшън с цъкаща бомба. Готам е блокиран и пред ядрен апокалипсис, а голямата драма е, че никой не знае последно кой е бял и кой е черен рицар. От друга страна, всяка секунда от филма ни е поднесена със сериозността и претенциите на Списъкът на Шиндлер умножен по Изкуплението Шоушенк. В един момент човек почва да се пита тия бъзикат ли се, и наистина ли опитват да ни пробутат като high-end drama нещо, което по същество не е кой знае колко далеч от Трансформърс.

Второ: не само, че цялостният стори-лайн е лейм, ами изобилства от нелепи детайли, които просто нямат право на съществуване във филм, който се взема толкова, ТОЛКОВА насериозно. Извинявам се, но мега-пъкленият план на Бейн включва залъгване на цялото GPD в лайняните канали на Готам, после взривяване на няколко шахти... и блокирането на този полицейски контингент под земята за два месеца, чак докато падне сняг. За цели шибани два месеца единственото налично ченге в града е Блейк на Гордън-Левит. Имаме няколко сцени, в които той общува със заклещените си колеги посредством бележки, завързани на въженце и им пуска трохи, да не седят гладни. Това ли измислихте бе Нолан & Нолан? ЛОЛьовци.

Трето: не само, че сюжетът се дъни в колосални дупки, ами на всичкото отгоре за него е константа онова гадно внезапно измъкване на героите от кофти ситуации заради едната случайност. Този Батман е точно като Хари Потър - всеки герой по някаква причина е наясно с местоположението на всеки друг герой по всяко време и може да се телепортира внезапно в кадър за да спаси/омаже-още-повече положението, без каквато и да било външна обосновка. Блейк буквално е персонификация на Провидението - винаги е на правилното място, в правилното време. Отново това идва като гръм от ясно небе, защото Джонатан и Кристофър досега ми бяха еталон за сценаристи, които могат да градят сюжет с желязна мотивация зад него. Във Възраждането това безсрамно чийтване се случва буквално през кадър и в един момент човек просто отказва да приема насериозно сюжетните завои. Всеки може така. Оставям настрана, че двигател на действието в 80% от времето са диалози преливащи от досадни инфодъмпове (с кулминация, от която финалът на Ванила Скай би се хвърлил от Емпайър Стейт Билдинг), което продължава неприятната тенденция от Генезис. Героите пък се надпреварват да обясняват в прав текст какви мисли прелитат между ушите им, без да оставят нищичко за зрителите. Всичко е добре смляно и изплюто, за да няма недоразбрали.

Четвърто: не само, че алогичните акции на наличните персонажи следват буквално една след друга, ами филмът предлага туист, показан на постерите; и финал, който човек може да познае до най-малките детайли още в първия половин час на филма. Това го казвам съвсем сериозно - аз обикновено не гледам много внимателно и в повечето случаи се отнасям по аудио-визуалните фойерверки, но тук още в момента, в който Алфред, вживял се като за последно в ролята на бащинска фигура, почна да разправя [S] как много му се иска да иде във Флоренция и да види Брус да пие кафе с някоя кифла, ми стана ясно, че всъщност това ни чака на финала.

Пето: от всички възможни неща, които можеха да се случат на връзката Брус Уейн/Батман, Нолан & Нолан избраха възможно най-тривиалното. Ех, като си представя как си мечтаех за някакъв Престиж-оподобен туист, който да постави в подобаващо мрачна тоналност любимата им тема за човека, победен от неговата обсесия - нещо, което мислех, че е привлякло интереса им към този персонаж in the first place. Уви. [S] Този финал преди два месеца го гледахме в изпълнение на Тони Старк, което поставя много голяма въпросителна - наистина ли вече е математически доказуемо, че в комиксовия/екшън жанр не може да се скалъпи дори бегло оригинален климакс. Трилогията завършва с паметник на Батман, с Брус Уейн който драматично инсценира смъртта си и отива на екскурзия в Италия със Селина. Фейс-факин-палм. Бих приел всичко друго, но не и това, не и от тези двама човека.

Шесто: със сигурност Селина Кайл е едно от най-хубавите неща в този филм. Основното ми опасение беше, че трябва да се случи чудо, за да може Ан Хатауей дори да се доближи до изпълнението на Мишел Пфайфър от Батман се завръща. Носталгията сигурно си казва думата, защото със сигурност предпочитам това пред това, обаче Селина във Възраждане е и най-добре написаният герой (и като реплики и като мотивация), и най-добре изиграният. Шестото всъщност не се отнася до нея, а до това, че за съжаление тя е първият и единствен истински работещ женски персонаж във филм на Нолан, с който се сблъсквам (може би защото е лесбийка - забележете русолявото девойче, с което се носи в първата половина на филма). И докато в Мементо и Престиж това не беше кой знае колко критично, то серията за Батман куцаше много сериозно по отношение на романсите на Брус Уейн. Оставяме настрана абсурдните кастинг-решения за Рейчъл от първите два филма (Кейти Холмс / Маги Джиленхол като Батман-чик - омфг!) Лошото е, че трагичната любов от детството се случваше на Брус Уейн като по задължение. И сега във Възраждането романсът с Миранда Тейт се заформя от нищото за две минути, а филмът не е като да е прекалено къс, за да не е можело този аспект да се разработи като хората. Мотивация за креватните изпълнения напълно липсва, особено като имаме предвид какъв куцукащ и съкрушен от загубата на любимата е Брус в първия час на филма.

Седмо: целият стори-арк на Брус Уейн / Батман във Възраждане всъщност е абсолютно ненужен на фона на предните два филма. В ретроспекция Началото и Тъмният рицар напълно изчерпаха този образ и краят на предния филм всъщност беше съвсем адекватен завършек на житието и страданието му. В резултат, явно защото нолановците не са знаели в каква посока да поемат, успяват за тези почти три часа да вкарат героя си в два абсолютно идентични цикъла: [S] Батман започва филма пребит и травмиран, после решава да спаси Готам, после бива пречукан от Бейн и хвърлен в един кладенец (много символично, бе - да ви имам елегантността...) Това е първата половина. Във втората половина Батман отново започва пребит (на дъното на кладенеца), после решава, че има воля за живот и трябва да спаси Готам, после пречуква Бейн. При това цялата съшита и без това с бели конци история за Белия Рицар от предния филм се сгромолясва по доста нелеп начин. Уж Харви Дент е някаква легенда, а се оказва, че е достатъчно някакъв изрод с инхалатор на лицето да изсрича продукцията на гузната съвест на Гордън пред Фондовата борса, че да обърне всичко наопаки. 

Въобще хората в Готам са много пасивна пасмина във Възраждане - филмът постоянно ни натяква, че е ебати въпроса дали трябва или не трябва да бъдат спасявани, обаче на практика Нолан се е ограничил до това да ни показва училищни автобуси, пълни с деца, за да ни насочи към отговора. [S] (В този смисъл, в пъкления план на Талия също зейва дупка - в първия филм баща й искаше да разчисти това прокълнато място, защото е развъдник на зло, а сега тя държи да продължи делото му, въпреки че явно от 8 години Готам цъфти и връзва благодарение на актовете на Харви. Нолан не е усетил как сега на практика всичко опира само до някаква лична вендета, при все че имаме взривени стадиони, срутени мостове и подпалени улици... Ходи го разбери...)

Това е - за съжаление Възраждането е пълна сценарна каша, която се излива съвсем неочаквано. Мисля, че Нолан в някакъв момент е осъзнал, че сценарият му е пълен кенеф и е решил, че ако прекара устремно публиката през филма си, сервирайки й задъхани екшън сцени една след друга, никой няма да се впрегне да реве по недостатъците.

Уви, скритото му оръжие се е оказало това, от което най-много се опасявах: Ханс Цимер. Няма да се спирам подробно, защото вече го направих, но Черният рицар: Възраждане е буквално непоносим филм в чисто медицинския смисъл на думата. От времето на Армагедон не се беше появявал толкова неприятна в звуково отношение продукция. Защо намесвам това тук? Ами защото Нолан и Цимер са решили, че основният начин да направят филма да изглежда тежък, смислен, многопластов и въздействащ, е като залепят за ВСЯКА негова секунда някакво кошмарно басово дуднене, което предвещава свършека на света. Това, че музиката е деривативна, предсказуема и елементарна вече ми е последният проблем. Първият е, че брас-секцията истерясва, а стърженето в долния регистър е константа, независимо дали по екрана експлодират полицейски коли или двама герои кротко си говорят. Това не е просто скучно и първосигнално, това е физически гадно да се подлагаш на него. Сещам се само за две сцени, в които ушите ми успяха да си починат - цитираната сцена със Селина по-горе (в която изненадващо звучи Морис Равел), и първото меле между Брус и Бейн, което за щастие е оставено без музика. Все имах надежда, че някак си този саундтрак няма да изглежда толкова ужасно, като е залепен за действието, но за съжаление той е още по-нетърпим вътре във филма. Няма и помен от какъвто и да било усет и subtlety. Има само безобразно помпане, което трябва да те остави с усещането, че на екран ти се представя адската дълбока драма и адския напечен екшън.

Говорейки за екшън - Нолан е постигнал някакъв прогрес в това отношение в сравнение с Генезис и предните Батмани. Уан-он-уан схватките са доста зрелищно хореографирани, а хайджакването на самолета определено е ударен начин да започнеш филма си. Към финала също се случва някакъв сравнително приличен екшън, но той по-скоро изглежда добре заснет под тоя прехвърчащ сняг, отколкото е добре замислен. (Търчащите една към друга тълпи ще ги оставя без коментар.)

И така, за съжаление Черният рицар: Възраждане е доста сериозно фиаско в контекста на трилогията на Нолан и във филмографията му като цяло. Не помня откога не съм гледал толкова диспропорционален филм, който е в пълно неведение относно собствената си интелектуална импотентност, и настойчиво се опитва да ни убеди, че е сериозен, драматичен, мрачен и дълбоко тематичен. Как? С прочувствени монолози на Алфред, специално отработени като за пред първокласници, и саундтрак - еквивалент на пневматична преса, който може да те откаже принципно от киното като преживяване. Знам, че всичко написано отгоре звучи прекалено критично за филм, на който всъщност бих сложил без проблем едно 5-6 от 10. Батман Свърши (най-сетне, и не искам повече) не е кофти филм пер се. За да остане доволен от него обаче, човек трябва да се раздели напълно с очакванията си и с цялата съпътстваща го извънфилмова истерия, и да го приеме така, както приема поредния Спайдърмен или Железен Човек. С други думи - да направи невъзможното. Аз поне не успях.

58 коментара:

  1. Не ти ли казах, а? :)

    Искрено се забавлявах да го прочета това, въпреки че оправдава най-лошите ми очаквания. Който си го може си го може.. :)

    Аз дотолкова нямах очаквания, че спокойно си изгледах финала в youtube и сега знам вече да не очаквам почти нищо освен добро техническо постижение и някоя и друга сравнително вдъхновена сцена. Поне очаквам, че както винаги, актьорския състав на Нолан е доставил нещо качествено. С изключение на Inception (мое мнение, ама заеби) , Нолан досега винаги е демонстрирал много добро чуство за кастинг и винаги е било удоволствие да наблюдаваш начина по който всеки негов избранник си изнася ролята.

    Иначе, много ми се искаше да видя драмата на главния герой, пречупена през някаква що годе емоционална псевдо-реалистична призма. Все пак, филма разглеждаше историята и особените премеждия на Брус едва ли не от люлката и поне в първия филм, човек можеше лесно да се потопи в историята и да остане доволен от преживяването.

    От тази гледна точка, това което видях на финала е като най-големия студен душ, който мога да си представя. Финала няма никаква допирна точка с тематиката досега, да не говорим, че изпълнението му е просто трагично..

    Зле, зле.. Много зле..

    ОтговорИзтриване
  2. Имаш ли някаква теория защо се получи така?

    Аз досега много уважавах Нолан и не исках да приема критиките ти към него, ама може би този филм ще ме принуди да си отворя очите за тях. То и Inception е най-надценения филм на всички времена, ама го преглътнах някакси..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теорията ми е, че Нолан много силно НЕ е искал да прави трета част, но е бил подложен на толкова сериозно изкушение от страна на Уорнър (обещаваме ти 250 милионен бюджет за Генезис и какъвто поискаш процент от приходите), че просто не е било логично да откаже.

      Изтриване
  3. I told you. Prometheus bad.

    Тоя филм имал музика? Не забелязах.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имаше звук - кошмарен звук, който лудите наричат музика.

      Е да, и Прометей и Батман не оправдаха очакванията. Освен това и двата филма нямат грам selfawareness относно собствената си... тъпота, да го наречем. Обаче основната разлика е, че Прометей се проваля като филм от жанра си, докато Възраждането може да бъде приет за полуприличен само ако се разгледа като типичен жанров филм.

      Изтриване
  4. На мен направо не ми се ходи, като се има предвид каква аудио-видео атака ще трябва да устоя в Ай-макса. Очаквам най-малко мигрена и доста вероятно - пристъп на клаустрофобия, от това което видях в торента.

    ОтговорИзтриване
  5. Е тия 99% б-филм са направили...

    ОтговорИзтриване
  6. Скъпи Silver, след като прочетох ревюто Ви за The Dark Knight Rises, искрено Ви препоръчвам да се обърнете към психиатър. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скъпи, Анонимен, след като прочетох коментара Ви, искрено Ви препоръчвам да се обърнете към друг блог. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

      Изтриване
  7. Какво пък толкова ненормално намери в него?

    ОтговорИзтриване
  8. 164 загубени минути.

    ОтговорИзтриване
  9. Батман 2 беше доста философски филм. Дуалистичността, на която се крепи умът ни, беше в основата на сценария. Естествено манджата е поднесена така, че някои хора да не видят това. Всяко произведение на изкуството бива видяно, прочетено според "очилата", с които се разчита. А част втора наистина разклаща, ако й позволиш...струва ми се че точно това се случи с Хийт Беджър ...както и да е

    ОтговорИзтриване
  10. Брей, съмишленици :)
    С уточнението, че все още не съм гледал завършека на свършека, аз за разлика от повечето хора, не съм хранил илюзии и не съм изненадан, че финала е ударил дъното, тъй като предните два упорито го дълбаеха. Първия все още носеше някаква комиксова атмосфера, втория се взе насериозно и смеси реалност използвайки комиксов бекграунд ... третото явно съвсем е оцапало пейзажа.

    И да, Inception е тотална снобска претенция, която представлява съвършена логическа смешка.

    п.п. Случилото се с Леджър е същото което се случи с Британи Мърфи. Което се случи със сина на Сталоун или Дейвид Карадайн. Общото между последните трима е (естествено не само те), че не са се снимали в Чернияг рицар. И че са отнели живота си по трагичен начин, вследствие психически цунамита в собствените си глави. Така че, хайде без подобни холивудски митологии, тъмни сили и влияния там където липсват и където се опитваме да наблъскаме ебати символиката.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегрешението на Нолан не е, че прогресивно се е отказал от комиксовата атмосфера, а че не го е направил както трябва.

      Изтриване
  11. Изгледах го и аз.. Абе.. става.. За едно гледане. И то в голяма степен заради ай-макса и звука му..
    С тоя звук, дори какафонията на Цимър беше приятна на моменти. Сериозно, някои от новите парчета ми се сториха напълно на място. (За сметка на това - акомпанимента на финалното отлитане отвъд хоризонта, щеше да ми докара пристъп;recycle на тема, ползвана преди за съвсем различен момент точно в един от най-ключовите ти моменти - wtf)

    Поне за мен филма се движеше напълно прилично до сцената с стадиона (която всъщност е супер). От там нататък всичко се разпаднаа. Целия този "occupy Gotham" сюжет е толкова безмислен и изсмукан от пръстите, а още по-лошото - безперспективен..
    Заради него цялата втора половина на филма сме принудени да гледаме купища второстепенни герои, очевидно не добре осведомени за сценария, в който уж трябва да стоят, вместо както би било редно, да получим смислен завършек на сюжетните нишки от първата част.

    Финала как да е.. На теория не е толкова лош, но практическото му изпълнение е крайно незадоволително. Бива ли цял филм да градиш към нещо и накрая да му отделиш 2 мин? Бах..

    Мисля си, че този филм и да имаше добра музика и по-смислен сценарии, пак щеше да куца. Почвам да си мисля, че Нолан просто не може да надскочи себе си и че в филмите му винаги ще липсва подобаващия емоционален заряд. Най-жалкото е като се опитва да го изкара. Хич не му се получава.

    ОтговорИзтриване
  12. Впрочем трейлъра на Хобита на Ай-макс е феноменален! Не бях чувал такъв звук досега, нито пък виждал такава картина... О_o Живота има смисъл!

    ОтговорИзтриване
  13. Deshi Deshi Basara Basara!

    ОтговорИзтриване
  14. Интересно ревю, но трябва да кажа, че не съм сългасен с голяма част от написаното. Обаче ще си изкажа мнението за самия автор- човече има ли нещо, от което да не разбираш относни филмите- през режисура, сценарий,актъорска игра,кинематография, музика и специални ефекти?
    Незнам откога не съм чел ревю на човек с толкова напомпано самочувствие, чувствах че чета някаква проповод със заглавие "Аз съм авторитета и ще слушаш мен и само мен!" Боже, Roger Ebert x 100. В повечето ти писания липсва едно простичко .... "според мен"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти сериозно ли? Разбира се, че всичко, което пиша е "според мен", освен където изрично е указано друго. Добавяй си го където ти липсва. Също така, бъди конкретен в упреците, иначе няма смисъл.

      Изтриване
  15. Филма го определят като най добрия за 2012 , а тук го описахте като Love.net

    Дори не заслужава да се коментира и да се оспорват безмислиците написани тук...

    ОтговорИзтриване
  16. Абе, честно казано азмалко преди средата на филма имах чуството "Абе филма работи бе" щото до този момент всичко си беше на мястото. Но втората половина и развръзката не ми харесаха, най-вече заради самия сюжет/сценарии. Музиката и тя си показа грозната паст на моменти, ама с/с беше по-големия фейл.

    Иначе, при мен целия салон изръкопляска накрая и всичките ми познати, които са го гледали ръсят неща от сорта на "бих казал, че филмът е гениален
    [7/27/2012 7:59:57 PM] xxx: страшно ми хареса
    [7/27/2012 8:00:00 PM] xxx: бих го гледал отново"

    Ох, не знам. На мен ми хареса Селина и това, че тя почти не играе роля в последната 1/3 от филма за мен е престъпление откъм потенциала и и е най-малкото страхливо. Джокера можеше да изнесе цял филм, Селина не и се даде възможността въпреки, че не му отстъпваше изобщо. Ддз.

    Давам му 7/10 максимално щедро и мисля, че е основно заради киметографията и звука (които в Ай-макс просто правят всяка сцена изумителна) и заради Селина.

    Може би ако не знаех 3/4 от сюжета предварително, щеше да ми хареса повече. Но при всички положения на второ гледане и на компютър оценката няма да е по-висока от 5/10.

    ОтговорИзтриване
  17. Рени, сигурен съм, че и двамата с Силвър много искахме това да е филма на 2012; дотолкова, че сигурно бихме му простили много залитания, ако беше успял да ни повлияе емоционално. Но сюжета, който работи през първата 1/3 от филма постепенно се пропуква и ултимативно е неудолетворителен, дотолкова, че човек лесно може да се почуства разочарован от пропиляния потенциал.

    Щях да се захвана да напиша нещо по-конкретно, ако Силвъра не беше отразил ситуацията толкова успешно. В интерес на истината, ревюто на Силвър, е едно от най-прецизните, които съм чел и е напълно прав за почти всичко по мое мнение. Единствено предполагам, че не го е гледал в особено добър салон, защото кинемотографията и звука в Ай-макса си казват думата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гледах го на предпремиерата в изключително добър киносалон. Не мисля, че бих изтърпял тоя филм при децибелите на IMAX, звукът (т.е. музиката, изпълняваща функции на звукови ефекти) и така си беше достатъчно непоносима.

      Изтриване
  18. Филма на годината най-вероятно ще е Хобита. Трейлъра му в ай-макс киното беше така съвършен откъм картина и звук, че ми падна ченето. Картината беше феноменално чиста и кристална, а звука имаше нюанси, които на компютър просто отсъстват. Трудно ми е да кажа кое беше по-убийствено, ама май беше именно звука. Ако 48те кадъра не се окажат някаква гадост, както някои се притесняват, мисля че ще бъде изключително зрелище в подходящия салон.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хобитът почти 100% ще кацне в категорията на TDKR и Прометей. Независимо колко гърмящ и бумтящ е трейлърът му в IMAX.

      Изтриване
  19. Вчера го гледах и още не мога да повярвам, колко беше зле този филм! Не се побирам в себе си от яд! Рядко си тръгвам толкова ядосана от залата, явно имах високи очаквания, защото много харесах предишните части, но за този боклук, не мога да кажа абсолютно нищо положително. Толкова неубедителен през цялото време, с плоските си реплики, липса на атмосфера и елементарен сценарий, че няма накъде. Имаше няколко добре заснети сцени, но само толкова, а и толкова много ме беше яд, че изобщо не ми помогнаха да се почувствам по-добре. Егати, в трейлъра имаше повече атмосфера, беше по-добре монтиран и озвучен от целият филм... На финала, няколко човека в киносалона звучно се плеснаха по челото, не вярвайки каква безподобната боза, са изгледали, аз бях от тях. Даже можеше и още хейт да вкараш в ревюто, само това би ми облекчило болката от видяната подигравка с киното.

    ОтговорИзтриване
  20. "Имаше няколко добре заснети сцени, но само толкова" Бинго.

    ОтговорИзтриване
  21. Едно от най-неграмотните и нескопосани резюмета, които съм чел.Без да се спазват никакви правила и структута, а четейки коментарите започвам да обмислям варианти за евентуална емиграция. ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък мисля, че е едно от най-прецизните и точни ревюта, които съм чел. Неграмотно? Seriously?

      Изтриване
  22. Не знам за Хобитът, но Cloud Atlas изглежда като доста стабилен кандидат за филм на 2012.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като човек чел книгата преди време, имам опасения, че може и да не е много хубав. Дано греша, но тази година както е тръгнало покрай Прометей и Възраждането ...

      Изтриване
    2. След като изгледах трейлъра, мога да кажа, че ако не се окаже пълна трагедия ще съм много учуден.

      Изтриване
  23. Съгласен за музиката и точка 7, останалото се преживява. Вярно, че са прекалили с желанието за епичност, в смисъл това как група маниаци могат да подлудят цял град вече го гледахме в предната част, защо отново? И поне аз очаквах малко повече от Батмана, а той горкия остана повърхностен до края. :)

    ОтговорИзтриване
  24. Ужас. Чак такава каша не съм очаквал. А плот туиста към края ме остави с отворена уста. Тъжна работа.

    Иначе поздравления за ревюто - добре си разчепкал всичко (както винаги).

    ОтговорИзтриване
  25. Преди малко го гледах и това, с което излезнах от залата бе мисълта, че през цялото време не чувствах нищо. Не се дивя на предните два филма, но този определено ме остави изключително безразличен към съдбата на героите си.

    Може би нещото, което най-много ме подразни, че кадъра със счупената маска от плаката нямаше аналог във филма. Бейн я хвана и пусна на земята, нямаше дори звук от падането й. Трябва да прегледам пак другите, но не се сещам за никакви интересни кадри от трилогията. Целият този реализъм е докарал Готам до най-безличният град в киното напоследък.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами Готам с Емпайър Стейт Билдинг в него... кво да говорим повече.

      Изтриване
  26. Beast, когато в по-предишната тема спорех с теб за качествата на Бъртановите и Нолановите Батмани ми казваше, че Нолан прави шедьоври и този ще е изкуство. Сега пляскаш първи коментар на новата тема: "Не ти ли казах, а?"

    Ти сериозно ли? Преди призна, че лицемерието владее света, но не знаех, че си част от него.

    После каза колко зле е филма, после го гледа и реши, че е само наполовина зле и накрая каза, че има само няколко кадъра, които стават. Ти собствено мнение изобщо имаш ли или си накъдето духа вятъра (в случая автора на блога) от чийто анус не изваждаш език?

    Батман винаги ще оставя вкус на картон в устата без art-атмосферата на Бъртън. Това е комикс все пак! И може да остане комикс без да бъде жалък като "Човекът-паяк".

    И естествено, че ще има Емпайър Стейт Билдинг след като Ню Йорк е прототип на Готъм. Точно както като си пуснеш "Дъ Анимейтед Сериес" ще видиш сградата на Крайслер и т.н.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въпросът е къде бяха Емпайър Стейт Билдинг и сградата на Крайслер в предните два филма. Не - в предните 6 филма.

      Изтриване
  27. Тръгнах да пиша сериозен отговор, но се осъзнах. Ходи се гръмни. С нищо не съм предизвикал дебилната ти злоба ипростащина ; явно ти идва отвътре.

    За справка, от момента в който прочетох сценария ми беше ясно, че филма няма да оправдае очакванията ни. След като го гледах обаче, взе че ми хареса малко от малко; дотолкова че да му дам 7/10 в imdb, но нямам никакво намерение да го гледам повторно.

    Но, наистина не заслушаваш сериозен отговор. Това, че не можеш да осмислиш това което пиша си е твой проблем, а да сипеш непровокирани с нищо персонални обиди в чужд блог, на който си гост..
    Явно ти липсват първите седем години.

    ОтговорИзтриване
  28. А поне някакъв хендъл ще благоволиш ли да сложиш, като ругаеш хората ПО ИНТЕРНЕТ?

    ОтговорИзтриване
  29. Това че ги е нямало не променя факта каква е историята зад концепцията "Готъм Сити". Единственото, което намекнах е, че НЕ Е неадекватно да ги има. Освен това точно на теб ли трябва да обяснявам, че "Батман" не се свежда до игралните филми. Има версии, в които ги има. Готъм на Нолан е дървен от самото начало и е грозен. Ако целта е да се постигне мрачност - постигнал го е, но това е бездушна мрачност, не е анимирана за разлика от готик-мрачността на предишните версии.

    Beast, злоба? Ругатни? Chillax bro ;) Вместо да благодариш, че ти давам reality check ти ми се дървиш :)) Не ми пускай кухи клишета за първите 7 години, защото не ме познаваш. Все пак не пишем коментари в замунда. Както е очевидно аз също не те познавам и затова коментирам единствено поведението ти в блога (а не коментирам майка ти или нещо подобно, което да ме свали на ниво "простак", което ти ми лепна). А поведението ти е in your face, защото изброих проверими с 1 клик факти в хронология. Просто ми направи впечатление, can't help it. Дай малко повече индивидуалност, никой не оспорва качествата на автора тук, но поведението ти ми се видя out of Balance. Това че съм остър не означава непременно, че съм циник и се храня енергийно от това.
    It's just me though.

    Anyway, тук няма ЛС затова нямаше къде другаде да го направя. Целта не е била public humiliation. Не съм форумен трол, който си търси обект за hate.
    Keep up the good work ;)
    Peace out.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никой не оспорва концепцията зад Готам сити - пределно ясно е, че Ню Йорк е прототип. Повтарям - странното не е, че Емпайър Стейт се появява в кадър, странното е, че се появява чак в третия филм. Тва просто показва слопи дизайнерска работа в трилогията на Нолан. Което доколкото си спомням не беше особено далеч от тезата, която ти поддържаш.

      Изтриване
  30. Е майка му да еба. За n-ти път ми се изтрива поста.

    Та.. Това вече е по-културно. Предното хич не беше. Лицемерен съм бил, защото съм си сменил мнението за филм?! И разни цинизми за украса.. Риалити чек? Лол.

    Но добре. Нямам никакво желание да се обиждаме и виждам че и ти не държиш в крайна сметка.

    Ако ти се е сторило, че се мазня на Силвъра..

    Истината е, че го знам от десетина години; още от времето на Уъркшоп форума и тогава той ми беше един от двамата любими постъри; другия така и не посмях да заговоря за целия този огромен период, докато не си беше бил камшика вече.

    Та Силвър е единствения човек, когото познавам, който има толкова сходен вкус за филми на моя. No contest. И освен това пише да си ебе мамата и просто ми е изключително приятно като видя някой да напише това, което аз бих искал, но едва ли бих могъл. Така се случва, че често съм на същото мнение. Са, друг е въпроса, че ако съм на кантар, като нищо да реша че е прав напълно. :) Човешка стадна психология.. Какво да я правиш.

    Сещам се само за още един човек, който ми е приятно да follow-вам и това е един английски философ, на когото лайквам всеки пост в фейс-а и от време на време се осмелявам да го питам какво мисли за някоя моя изтрещяла идея.

    Та к'во сега? Няма ли право човек да прояви малко фенщина? :)

    ОтговорИзтриване
  31. Силвъре, стегни се - филмът е на 10-о място в IMDB Top 250. "Според мен" някъде грешиш.

    ...освен това филмът е тотална бълвоч. Тонове пропилян талант и възможности са отишли на вятъра заради клиширан и нелогичен сценарий. Чак неудобно ми стана от всички претенции за надскачане на комиксовия жанр. В The Dark Knight това се беше получило до голяма степен - тук чак се срина до нивото на Batman и Робин.

    ОтговорИзтриване
  32. mahadeva, механизмът, по който филмът е в топ 10 на IMDB, е същият, по който Трансформаторите са едни от най-касовите филми за всички времена - непропорционално увлечение по даден аспект от филма.

    В случая с Батман даже не е увлечение по аспект на филма, а по целия културен meme-капитал, който Ноланови и Джокера събраха. Щото, нека си спомним, първият Батман на Нолан далеч не беше пришествието, в което се превърна вторият.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Шегувах се, разбира се. IMDB е точно толкова полезен измерител на качество, колкото всяка друга енциклопедия.

      Изтриване
    2. Математически погледнато, механизмът на imdb за класиране не е лош, даже е много добре "научно" обоснован. Примерно - системата игнорира гласовете на юзъри, които са рейтнали десетина филма и толкова, освен това прави нещо като фит на гласовете от 2 до 9, което автоматично значи, че фенбойщината и хейтърщината, концентрирани из краищата на спектъра, получават по-малко тегло.

      TDKR ще падне със сигурност в топа до към 20-то място, но ще се иска време. А и това не е много голямо успокоение.

      Изтриване
  33. За мен филмът не беше толкова зле. Имаше и добри моменти – не е пълна трагедия. Верно Нолановците малко са се пооляли, но нито в един момент от 165-те минути не ми беше скучно.И то това е повече филм за Брус, а Батман е само символ. Виж финалът верно беше малко странен с опит за внушение като в Генезис. А с филмите на Бъртън и Шумахер не мисля да го сравнявам – нямат нищо общо. Иначе и на мен Батман в началото ми е любим от трилогията, в Черния рицар Батман е някаква сянка дето се мярка отвреме навреме, но пък Джокера беше уникален. В този Бейн ме кефеше до едно време, особено като преби прилепчето, но начинът по който умря беше комичен. А жената котка хич не беше толкова зле. Но разни хора разни мнения. Очаквах повече, но не е трагедия филмът. Само дано не направят продължение с Гордън-Левит като Батман. Щото не бих се очудил. И както по-горе казаха след като вече два от филмите, за които нямаше да пишеш ревю те разочароваха, надявам се да не стане така и с Хобитът.Представям си колко тъпо ще ти стане. Но надеждата умира последна. Наздраве. Батман умря и толкоз (или Брус Уейн умря, няма значение). Батман ми е любим герой от малък и колкото филми да направят за него ще ги гледам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък едвам го изтраях тоя прост филм :( а с такива колеми очаквания отидох в киното.. определено най- слабия филм за 2012

      Изтриване
  34. Досега не съм видял човек, който да се оплаче от Селина. :)

    ОтговорИзтриване
  35. Не е пълна трагедия да. Силвър е прав в критиките си като цяло, но за 16 годишен сигурно ще е филма на годината. Но е идиотско да гледаш сюжет с атомна бомба спасена в последния момент в филм с такива претенции.

    Като фенове на Нолан просто очаквахме готин сценарии. Вместо това получихме добра кинематография, не лоши актьорски попадения (на мен лично Бейн ми хареса) и пълен провал по почти всички други параграфи. Горе долу абсолютния минимум.. :(

    ОтговорИзтриване
  36. Впрочем, колкото и странен (ненужен?) да беше образа на Миранда, за мен е много качествено изигран; пълна психопатия накрая. Сигурно е бил необходим за да се обясни защо всъщност Бейн е решил да трепе несправедливостта в Готам, вместо примерно в Зимбабве.

    ОтговорИзтриване
  37. Не съм гледал все още филма, но изчетох ревюто и коментарите - струва ми се, че разбирам гледната точка на Силвър и на повечето коментиращи и вероятно ще я споделям след гледането на филма.
    Продължавам да се чудя, обаче на тази оценка в IMDB. Видях, че по-горе има коментар по въпроса, но чуденката ми продължава да виси. Как 263 хиляди души (към момента) са рейтнали толкова високо този филм, след като е толкова очеизваден булшит. Направих си труда да видя първите 100 филма в рейтинг класацията на IMDB - стотния, мисля, слиза до 8,3 от 10. Ако бъда честен нито един (или почти нито един) от тези 100 филма не заслужава тотално оплюване, за повечето мога да кажа, че са шедьоври. Т е тази рейтинг класация е що-годе обективна. Какво прави този филм там - на 18 място?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе има своите достойнства, които обаче те оставят с неприатен вкус, защото далеч не са реализирани по най-добрия начин. Аз му дадох 6/10 и нямам желание да го гледам отново.. В крайна сметка оставам с убеждението, че Бегинс ще остане престъпно недооценен в сравнение с тази дивотия, която му сере на достойнствата и потенциала.

      Изтриване
    2. Изглежда формулата, която е приложена в филма, се харесва на масовата публика, макар че по никакъв начин не надскача стандарта за компиксова адаптация. Може би именно заради това.. За мен лично е обидна и е пълен провал откъм потенциала на поредицата; сигурно и за Силвер е така.

      Изтриване
    3. Иначе към средата на филма бях заинтригуван и очаквах с интерес как ще се развият сюжетните нишки; и те пък взеха че потънаха в лайната в втората половина.. Според мен само кинематографията и Селина спасяват филма от пълен провал, ама дори и Селина ме остави с вкус, че потенциала и си е останал нереализиран.

      Изтриване
  38. Нолан е занаятчия. Добър занаятчия, изпипващ много работите си, но само толкова. Липсва му "искрата" да бъде артист. Това, разбира се е мое мнение.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.