31 май 2012 г.

19 Прометей / Prometheus

Е, фенбойчета... Сори, че трябва да счупя новината, но "Прометей" е убийствено тъп. Ще бъде истинска забава човек да гледа как ревюистите из околните сайтове се се сгъват на 8, за да оправдаят общо взето приятното си... прекарване, обаче, за съжаление, най-големите ми опасения бяха надминати, и то с много. Няма да се простирам много, защото това не е филм, който го заслужава.

Наистина хубавите неща се събират точно в едно малко по-дълго изречение, пък и повечето от тях идват по дефиниция с филмите на Ридли Скот: ненормално добра интродукция, като пръкнала се ненадейно от някакво адско фентъзи; преливаща епичност от всички кадри, които се развиват на открито (кацането, бурята, финала...); мащабен сет-дизайн, точно както му се полага на филм от тоя род; страхотна операторска работа (изненада - Дариуш Волски е заменил Матисън); и музика, която е с една-две идеи по-добра, отколкото можеше да се очаква от Марк Стрейтенфилд (но това вероятно е защото се оказа, че Хари Грегсън-Уилямс е помагал). Ридли просто не е в състояние да направи филм, който да не е убийствено красив и епичен, ако ще пък този филм да е тъп като гъз.

По-лошото обаче - "Прометей" не само е тъп, той е направо обиден за гледане. На практика това си е двучасова про-креационистка пропаганда (оттук вероятно и името на филма), която дори не си е направила труда да се позавоалира малко. Все едно "Хрониките на Нарния", само че рейтнати R - един герой пита друг "Сериозно ли ще отречеш 300-годишната теория за еволюцията заради някакви звездички?", и другия му отговаря "Мога, ако силно вярвам в това" или нещо подобно... Face-fuckin-palm. През цялото време човек се чувства все едно гледа как сценаристите слагат чавка след чавка в квадратчетата от чек-листа на Тoм Ротман - малоумникът начело на FOX, който разглежда "Прометей" като своя скъпа рожба, и с право. [SPOILERS] Към финала огромният летящ геврек се стоварва върху търчащите Шарлийз Терон и Нуми Рапас (Лисбет, но без драконовата татуировка) - едната бива премазана, щото е гадната във филма, а другата оцелява по чудо. Защо? Защото през половината филм е носила около врата си синджирче с кръстче.

Сценарният гений на Деймън Линдельоф разбира се успя да се размирише още в първите минути със стряскащо баналния сън на Елизабет. Това е последното, което исках да видя в ейлиънската вселена, но уви... Екипажът пък е като изваден от "Стар Трек"... По-лошо - като намерен на острова от "Изгубени". Да се чуди човек как този филм започва с логото на Scott Free, а не с това на Bad Robot.

И не, не беше задължително "Прометей" да копие на "Пришълецът" като методология, но в това отношение двата филма са като небето и земята. Нищо против разхерметизирането на клаустрофобичната атмосфера, но трябваше ли грандиозните сетове и пейзажи да се превръщат в арена на такъв костюмен сценарий, в който някакви досадни плямпала се надпреварват един през друг да си обясняват как са тръгнали на мисия да разкриват най-фундаменталните въпроси, които човешки мозък някога си е задавал. И всъщност какво? Всичко да се окаже някаква изпърдяна въздишка, на която всеки, докоснал се до поне едно нормално sci-fi книжле в живота си ще се изсмее с глас...

А нямах търпение Ридли да се захване отново с този жанр... Красива, но жалка, много жалка картинка.

19 коментара:

  1. Това вече е нещо неочаквано. Чудя се само дали нещата споменати в абзац номер 2 няма да са ми достатъчни, за да харесам филма, но пък това ще го принизи до просто красив добре звучащ филм.
    Имаше някави обещания, че ще ни се изкара акъла, че това ще е най-доброто 3D, което сме виждали... Има ли нещо подобно или всичко е поредния фарс? Поне достатъчно ли е кървав?
    Знам, че за теб това не е компенсация спрямо малоумщините, които си изтъкнал, но все пак са неща, които малко или много ме вълнуват ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 3D-то е яко в началото на филма - с едни епохални сцени като от Planeth Earth само че 1 милиард години по-рано. Надписите тогава създават стряскащо усещане за дълбочина и човек буквално се хваща за седалката, да не падне вътре в сцената. Въобще, първите 5 минути са единственото наистина свястно нещо в този филм, заради което си струва човек да иде на кино. (И 3-4 разхвърляни нататък сцени, де, но те само стават за гледане.)

      3D-то беше добре използвано и в ужасно баналния сън на малката Лисбет, обаче там вече cringe-вах заради съдържанието и не ми беше до това да сравнявам с Аватар или Трансформърс 3.

      Най-доброто live-action 3D си остава в Хюго.

      Рейтингът е оправдан - има две сцени и половина, които са си бая гнуснички като за масовата аудитория (хорър феновете ще се прозяват отегчено, де) + едно fuck.

      Между другото, забравих да спомена, но дизайнът на самия Прометей е доста претруфен. Обаче първият космически шот с него е много здрав - почва все едно човек гледа затъмнение от някаква планета.

      Изтриване
    2. Ясно, чесали са си езиците начело с бай ти Ридли.
      "хорър феновете ще се прозяват отегчено, де" от това се опасявах, защото ми се гледаше нещо стряскащо. Защото освен всички качества, които притежава класиката "Пришълецът", той е и доста стресиращ. Винаги като го гледам има сцени, на които подскачам. Има си я хорър атмосферата, определено.

      Изтриване
    3. Класиката стряска по много специфичен начин. Там проблемът ти идва не от гнусотиите и подскачането, а от асоциациите, които ти навяват. В Прометей са заложили просто на гнусотиите.

      Изтриване
  2. Въпреки безобразния ми hype, още от иначе жестоките трейлъри лъхаше на езотерика и креационизъм, скрити зад някакъв уж много стриктен и изпипан техно-параван. Даже имах спор с Дринов по темата: че накрая ще гледаме не прикуъл на "Пришълецът", а копеле на Ерих фон Деникен и Tед Хагърд (заради 2-3 твърде подозрителни сцени от промотата). Сега ми остава само да кажа: "По дяволите!", макар че си запазвам правото все пак да харесам филма. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Там е проблемът - езотериката тип фон-Деникен хич не е скрита, направо я чуваш в устата на ВСЕКИ герой от първата до последната минута. Мен просто щеше да ме е срам да се забъркам с подобен досаден (най-малкото) сценарий, ако преди това бях сервирал на публиката един Пришълец и един Блейд Рънър.

      Изтриване
  3. И аз ще подкрепя Bla с възгласа "По дяволите" (очевидно много на място, предвид сценария на филма). История тип Фон Деникен ми се струва далеч по-поносима (докъде стигнах) в сравнение с това което си представям, след като прочетох че носенето на кръстче увеличава шансовете за оцеляване в космоса.

    ОтговорИзтриване
  4. Смъкна ми очакванията :(, но то последните години какво да се изненадва човек от "сценарии". Кофти наистина, ала ще го гледам другата седмица (едно от нещата, които съм си наумил да видя на кино тази година).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То иначе няма особен смисъл да се гледа този филм.

      Изтриване
  5. Хах, тъкмо се ядосвах, че няма да мога да хвана филма по кината и сега разбирам, че явно няма да изпусна нищо особено.
    Един вид какво излиза - че си заслужава да се гледа само на голям екран и в 3Д?(няма да успея да направя нито едното, нито другото)
    Като цяло съм доста запалена по четивата на Деникен, но въпреки това сценарият не ми се стува особено интригуващ.
    Май ми остава само да се надявам, че филмите за големи прилепи, супер агенти и малки човечета с космати ходила ще стават за нещо тази година.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Kiddo, именно защото си запалена по четивата на малоумника Деникен, филмът би трябвало да ти се стори особено интригуващ. Пробвай и с Мулдашев, ще цръкнеш от кеф, гарантирам ти. През това време аз ще драйфам.

      Изтриване
    2. Нека не прибързваме с поставянето на етикети, deal :)
      От това което прочетох и в други ревюта мисля да си спестя гледането на Прометей. Догледа ли ми се стойностен филм за извънземни ще си пусна Контакт, а Пришълецът вече е next in line за повторно гледане.

      Изтриване
    3. Всъщност Контакт не е точно филм за извънземни, да не кажа, че със същия успех можеше и за Big Foot да е.
      Ixtiandur

      Изтриване
  6. Ех, как ми се искаше да си overreact-нал и как, за съжаление, си дяволски прав за всичко. Изобщо не исках да се връщам от този филм смятайки го за "тотално безполезен и никому нужен", но ето, че се оказва, че сега, току-що връщайки се от филма, трябва да казвам това само за да запазя добрия тон. Ако трябва да бъда малко по-искрен, чувствата ми са по-близо до това което Мат и Трей показаха да се случва на Инди в 4тия Индиана Джоунс.

    ОтговорИзтриване
  7. В коментара ми се съдържат ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО СПОЙЛЕРИ, препоръчвам не гледалите филма да го пропуснат целия.

    (писаното е от вчера, след гледането на филма, преди да прочета новата ти публикация. Мисля си, че Прометей трябва да се коментира, най-малкото заради това което се очакваше да да бъде, заради това, че има толкова много плява която излиза днешно време в която гледащите дори не си дават минутка за размисъл, или смятат, че няма нужда, защото видиш ли такава била индустрията - и други подобни. Щом филм като този, правен от този човек, може да се намъндахерца в тази ниша (на малоумните филми), то накъде отива киното :()

    Долу съм наблъскал някоя друга критики и най-вече въпроси/размисли, на които не съм могъл да си отговоря, или филма не ми е дал достатъчно ясната възможност да го направя. А ми се говори.

    Също така, ако има теми по които не съм (бил) достатъчно образован, моля за извинения и толерантно отношение (т.е. сори ако има глупости).

    Ще ми е любопитно да чуя какво мислиш (мислят и др. четящи).

    (подчертавам, че долунаписаното не формира изцяло мнението ми за филма (много и положителни неща не съм споменал, а имаше и такива), като изкл. критиките)

    ----

    Инженерите жертват един от техните (вероятно провинил се), и по този начин в последствие от разпадащата му се ДНК, произхождаме ние – хората. Създадени сме по погрешка? Умишлено (на първо гледане не изглежда така)? Възможно ли е, след такъв тип унищожение на ДНК, то тя да се запази и пренесе в последвалата еволюция до човешки същества. Ако да, каква е особената причина, която прави това възможно на земята и липсва на други подходящи за живот планети (логично е да се предположи, че тези същества са кацали и на други планети/изпълнявали се подобни обичаи). Въобще възможно ли е такъв тип ДНК верижни реакции?

    Ако различни цивилизации на земята, съществували в немалкък интервал от време, създават идентични изображения, представляващи карта – как това е възможно? Нашите създатели са ни посещавали от време на време, следейки развитието ни (и така междудругото ръгайки в ръчиците ни дестинация, която води към планета, на която се създава оръжие за нашето унищожение)? В тази връзка, как са разбрали за ситуацията настъпила след тяхната „грешка” (нас). Най-старите изображение датират от 35 000 години преди христа, а създателите ни са измрели само преди 2000г.? Значи през цялото това (33 000 г.), време са разработвали оръжието, което ще доведе до нашият край...

    Научно изследователски кораб с екстри, баскетболен кош, маса за билярд... (не точно критика/въпрос). (като цяло не съм наблягал много на експидицонния екип като поведение, професионализъм, идиотизъм, че ще отиде коня у ряката, оборудването на кораба и др. неща с които съм по снизходителен)

    Постройките – т.е. правите линии, индикации за транспорт, пътища, свързаващо звено, пренос (такива машине не се виждаха)? Иначе на какво друго биха могли да се дължат.

    Изключително невнимателния изследователски екип на кораба. Свалянето на шлема, въпреки позитивните данни. Робот, който си прави почти каквото иска (допускане - вероятно защото така е бил програмиран) – докосва непозната материя, като преди това изрично му се казва да не го прави. Играе си със извънземния интерфейс, без разрешение. Прибира проба и я носи на кораба, без някой очевидно да го забележи, или да попита най-малко, какво си носи за вкъщи (в негова защита – бурята му оказа известна помощ) . В тази връзка, пробите бяха запечатни в „стъклени” бутилки, как тогава се зарази човек от екипажа по-късно? Допускане – след разхермитизацията, т.е. промяната на температурните условия в залата, в която се намират пробите, вероятно счупена/протекла проба... .

    Червеи в пръстта? Възможен ли такъв тип образуване на животни (от какво)?

    ОтговорИзтриване
  8. За хора които не са гледали филма – ОГРОМНИ СПОЙЛЕРИ в целия коментар (както и в предния).

    (последвалото е по-скоро размишления на глас)

    Добре, alien-ти са оръжието за масово унищожение на човечеството или поне за най-бързият му вариант. Инженерите се установяват на планета (далечна, близка (за тях)) за да разработят това оръжие с план да унищожат хората. Допускат грешка, част от пробата им попада на екземпляр установен на планетата (нене, планета е необитаема, но, друг вариант е в противоречие (или пък не – скобите са след написването на следващите редове, хм..), пример – някой от инженерите случайно бива заразен, от него се пръква... глупости, нали тази проба (предположение) би трябвало да е самоунищожаващата/видоизменящата се ДНК, ако те (инженерите) са го пригодили с цел унищожение на човечеството, то те са очаквали той да промени формата в която би попаднал, така че да действа агресивно спрямо човешката раса (или спрямо всичко живо), (единия заразен от екипажа е доказателство, хм... самоунищожение на човечеството), който в последствие се обръща срещу тях. В горните редове има толкова недомислени неща.

    След като сме с идентични ДНК, тогава би следвало този „вирус” да оказва негативно влияние и върху Инженерите, толкова ли са глупави да направят такава глупост. В тази вързка, ДНК, сходна като човешката, възможно ли е въобще такъв тип сходство? Изследователите откриват, че Инженерите бягат от нещо, което след като се прикачи/зарази (?) към тях, очевидно им пръска главите (wtf, има ли нещо конретно и ясно – твърда основа/становище на която да се стъпи, поне отчасти, за някои части - без противоречие, мамицата му), но очевидно не пръска главите на хора, нито пък се пръкват дурги форми на живот от тях/нас (въпреки идентичното ни ДНК)... (мда, и докато до тук ми беше що годе интересно да разбера защо/как аджеба, очевидно отговора на Гай Пиърс към края е най-смисленото което може да се каже по върпоса...).

    От групичката червейчета до пробите, се пръкнаха само двенки (червешълци?). Къде се загуби единия изледовател (биолога) – тук може и да не си спомням какво се случи – след като едно от червешълците се пъхна в него? Логиката на филма подсказва, че би трябвало от него да се пръкне пришълче (края на филма), ако приемем, че това червешълце е вид facehugger-а (ако не, то би следвало да е умъртвило жертвата си, противоречейки си донякъде с края на филма). В крайна сметка цялата тази част (с червеите - излишна сюжетна нишка?) можеха да я пропуснат, като щяха да си спестят доста глупости (но да пострада екшъна...) и фокуса, щеше да бъде хвърлен повече върху последвалото умишлено заразяван на доктора.

    Това с главата на инженера, го пропускам (нямам данни за информация по въпроса).

    Робот, който предлага ябълката на раздора на своебразна мъжка Ева. Ако приемеме, че той е бил програмиран да действа така, и че чрез индиректно зададени въпроси, получи разрешение за изпълнение на пъкления си план, защо точно избра лице от екипа, което на пръв поглед е важно за експедицията, защо точно него... Защото той се закачаше с Дейвид? Нима един робот би действал така? Защото един разумен човек не би (освен ако не е крайно афектиран и с чувство за мелодраматични изпълнения).

    Последвалата порция от филма е чийзи, несериозна с идиотски диалог (доста, доста повече от останалата част). Искаше ми се да не присъства в такъв тип кино. Като почнем от по-горното, през романтиката, до малоумността да оставиш двама души от екипажа си, изоставени на неизледвана планета в неизследвана постройка във вихара на ебем ти бурята, без постоянен надзор/наблюдение, за порция секс и това да е капитанът на кораба (понякога сериалите, както и идиотите седящи зад тях, сериозно вредят на качественото кино, но не само те де)... А, също така, очевидно изследвоателския кораб няма апаратура, която да записва комуникации осъществявани извън него, та да не се налага, да се разхождащ да търсиш двама загубили се души от екипажа, та да се разбере какво се е случило с тях...

    ОтговорИзтриване
  9. За хора които не са гледали филма – ОГРОМНИ СПОЙЛЕРИ в целия коментар (както и в предния).

    Контакта с чуждоземния ембрион не би ли следвало, да остави някакви, пък били те и минимални генетични следи върху Лиз (или информативността ми по въпроса е зле)?

    (от внезапна обхванала ме нужда за сън, разконцентрираност, надолу е напълно възможно да съм пропуснал някои неща)

    Геолога защо се беше сгънал така? Или носеше на гърба си биолога и капитана засече неговия сигнал (това би обяснило, донякъде, къде се беше загубил той, и защо се отвори вратата на мъртъв човек, щото нали го намериха преди това). От друга страна събужда въпроси, как е оцелял на открито (и др. въпроси свързани с по-горе писаните неща, ама...), след като ни се каза при кацането, че на открито няма да се изстрае и 3 мин. (може да се допусне, че вируса е подсилил жизнените функции...).

    Героят на Гай Пиърс, по начина по който ни бива представен на по-късен етап, и пътя по който поема/завършва го прави изключително безсмислен (да не казвам излишен).

    Предпазните мерки които се вземат при събуждането на Инженер (т.е. неизвестно чуждоземно същество отговорно (конкретно то, може би в частност) за създаването ни), са меко казано смешни.

    Ембриона нямам идея, как по дяволите стана такъв гигантон (вече не смея да правя връзки със alien филмите).

    Наличието на множество кораби, със идентична съдба? Демек, вируса/инцидента се е развил по едно и също време, спонтанно и на няколко места отдаличени едно от друго.. (яко смучене на пръсти в последния момент, че да си имаме продължение)?

    В крайна сметка ни казват един голям кур, и да дойдем отново след някоя друга година.
    3D-то беше безполезно в 95% от времето.

    ОтговорИзтриване
  10. Жалко, още едно негативно ревю. Явно наистина филмът си е слабичък. Последно време се понадъхах, че ще е нещо свястно за гледане (не съм си въобразявал, че ще е нещо грандиозно де) , но явно не се е получило тоя път при чичо ти Ридли.

    Може би просто някои неща трябва да си останат в миналото, там им е мястото.

    ОтговорИзтриване
  11. Опитах да му дам втори шанс на тоя филм - ами не, не става. Престъпно тъп е. AVP-level тъп, само че с претенции да не е. Просто човек стои свит на топка в киното, прехапва пръсти и се чуди къде да се скрие. Не знам вече дали ми е забавно или тъжно като гледам как хората се мъчат да намерят смисъл, да навържат събития, да извадят НЕЩО от цялата тази каца катран с две лъжици мед. Дали това в началото било Земята, дали планетата била същата, дали пришълецът на финала бил този дето се влюби в Рипли и пр. и пр. - не Прометей ами Генезис... Жалка история.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.