4 юли 2012 г.

13 БНТ, засрамете се!

Този уморителен и исторически за физиката ден е към края си, но ето че венецът на журналистическата простащина идва сега. Можех да постна това в другия топик за медийната неадекватност, но няма, защото тук става дума за нещо повече. За епично малумие класически стил.

Одеве, докато гледах онлайн как отразяват събитието из новините по българските телевизии, мернах реклама за предаването "Денят започва" за утре, в което споменаха, че ще потърсят мнението на известни български физици по въпроса (a.k.a. Леандър Литов) и... дръжте се - на видни български митрополити.

За първото - ок, Леандър е авторитетен, има излъчване на популяризатор на науката и знае какво говори (освен това е бил Индиана Джоунс в "Красива наука").

За второто обаче - вие, уважаеми сценаристи и режисьори на публицистични предавания, имате ли капка мозък в тиквите си? Ок, постоянното натякване на словосъчетанието "божия частица" някак си се преглъща - човек в един момент просто се примирява и вдига ръце. Обаче за какъв чеп точно ви е да се допитвате до мнението на религиозни служители за нещо, което е извън компетенцията на всеки, който не е с поне магистърска степен по физика? Какво очаквате да научите? Дали в Библията е казано, че в лето Господне двехилядиидванайсето на големия колайдеръ ще се произведе същността на триединството?

Чули те от БНТ, че някой си в ЦЕРН открил божията частица и се юрнали към църквите за получаване на допълнителна информация... Шибани овце.

Когато трябва да си поправя колата - отивам на автомонтьор, не до попа.
Когато ме боли зъб - отивам на зъболекар, не до попа.
Когато ми се запуши мивката - викам водопроводчик, а не поп.
И когато би ми се приискало да науча какво е това Хигс-бозон - бих отишъл при физик, не при поп.

Когато вас, уважаеми журналисти от БНТ ви сърби гъза - явно се чешете по п*тките си.

И това последното щях да го спестя, ако вие бяхте спестили това на сайта си (поствам го като картинка, защото сигурно е най-малоумното нещо в българското интернет пространство в дадения момент и заслужава да бъде увековечено):


Загадъчния Х бузон? В смисъл - Хикс бузон? Ах, кретени безподобни...

Лека нощ.

13 коментара:

  1. Забавно е, че въпреки че обичат да си пъхат носа под камък и над камък и да дават експертно мнение за щяло и нещяло, същите тези белобради старци писват от ужас, когато някой постави под въпрос собствените им малоумия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А ти неразумни юроде, защо се изказваш и даваш оценка за божиите неща, щом нямаш магистърска степен по богословие???

      Изтриване
    2. До втория анонимен - ти къде точно видя някой да оспорва "божиите неща"?

      Изтриване
  2. Е, едва ли има някой изненадан. Аз очаквах ТОЧНО това от тях. Nашите медии все пак успяват да се осерат с далеч по-неизискващи магистърска степен по физика проблеми. Чуждите са само една идея по-адекватни и то само понякога. А за теб ще е по-добре да спреш да се вживяваш в новинарските изцепки по цял свят, че не е здравословно и никога не е било. :D

    Иначе фразата "частицата на Бог" е преебала кардинално цялата научна общност още в мига на зачатието си. То е ясно, че сега ще гледаме глупости по всички предавания и телевизии. Примерно, мога да си представя как Гала кани на кафе няколко попа и няколко физика от БАН, за да си поприказват за Бог и частиците му и накъде е тръгнал светът, след като ЦЕРН се провали с унищожението му при пускането на колайдера. Това ще трае около седмица, след което никой вече няма да го ебе за бозона, независимо от това колко е божествен. Изобщо, патакламата на идиотите няма значение. Важното е лицата, от които зависи финансирането, да продължат да финансират. А научната общност, която пък е най-най-важната в случая, ще оцени това откритие по достойнство.

    Това, което ще остане за поколенията в България е популистката излагация на БАН, от която честно казано ми се доповръща - това на БНТ е в рамките на очакваното, ма поне академията на науките ни можеше да не се държи като някво мутирало отроче на Бойковия цирк, дето е завладял цялата страна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Амели, в интерес на истината - не, не очаквах точно това. Тия все едно изскачат от някаква пещера без wi-fi. Колко му е да дръпнеш един сърч в гугъл преди да си публикуваш излагацията?

      Естествено, медийният шум ще утихне, хората, които трябва да разберат, ще разберат и без ексклузивната намеса на БНТ. Нищо, че съм се направил на много остър отгоре, по-скоро ми е смешно. Но ми се ще грубата излагация на националната ни медия да я видят повече хора, за да си направят сметката, че следващия път като им кажат, че картофите им са поскъпнали с 10%, може да значи всъщност, че течния шоколад в Швейцария е поевтинял с 5%.

      За академията... дори не искам да започвам на тая тема. Надявам се, че хората могат да съберат 2 + 2 и да преценят какво значи да изнесеш семинар в БАН със заглавие като чопено от рандъм вестник.

      Изтриване
  3. Отде го взе тоя твоя оптимизъм...
    Грубата излагация на медиите ни е всекидневна, та който е могъл да я забележи, я е забелязал отдавна. Останалите няма да я забележат, ако щеш да ги биеш по главата с нея. Бозона на Хигс и поповете вероятно ще са дълбоко под радара на средностатистическата БГМАММА, която миналата година тъпчеше детето си с йод заради Фукушима и която по-миналата година не искаше домати с ДНК. Поповете в България в момента не са опасни и се активизират безкрайно спорадично - мине се не мине и вземат, че обявят инвитро оплождането и разни чешми по Варна за творение на сатаната, докато осветяват в същото време някакви статуи с формата на пенис. Безвреден идиотизъм на фона на разни други неща в държавата. И хората така и ги гледат - като безвредни идиоти, които забъркват от време на време забавен скандал я за някоя скъпа кола, я за някой Ролекс... Не вярвам някой да ги вземе особено насериозно. А на телевизията й трябват евтина сензационност и сеир на екрана. Това с интервюта на научни екипи няма да се постигне. Затова казвам, че поведението на БНТ не е изненадващо и че съм го очаквала. И по-лошо съм виждала от тях вече.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, аз не съм тръгнал да вдигам бунт срещу БНТ, просто излагам излагацията им. Но дори знанието, че бг журналистиката е под всякаква критика, все пак не успя да помогне да преглътна леко това за хикс бузона в комбинация с обещанието за митрополитски мнения по въпроса.

      Изтриване
  4. Дето каза Ностро вчера - сега очакваме и Y и Z бозона... оппа, бузона. :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Днешните ми притеснения са да не вземе и Ryan Giggs да си търси бозона, че ако пак се окаже в леглото на жената на брат му... :D

      Изтриване
  5. Можеше да извикат за консултант видния атомен физик Фори Светулката :)

    ОтговорИзтриване
  6. Не, че защитавам БНТ или която и да е медия, но според мен е напълно нормално да чуят мнението на църквата! Най-малкото от чисто любопитство и за забавление:) Все пак става въпрос за "сътворението на света" и как науката си го обяснява, а това е в разрез с "теорията" на църквата. Отчетата са против презервативите, абортите, извънбрачния секс, хомосексуализма, чак наскоро призна - че земята е кръгла и т.н. Много хора се страхуват от "божия гняв", както и много хора се страхуват да не им гръмне големия адронен колайдер под краката ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност е напълно неадекватно.

      Изтриване
    2. Хигсът няма отношение към "сътворението на света". Дори да имаше, мнението на който и да било поп по въпроса е ирелевантно, защото той не е капацитет по въпросите за "възникване на света".

      Ето го видеото:
      http://bnt.bg/bg/news/view/79544/za_bojestvenoto_i_naukata

      Леандър много точно си мери думите (само не трябваше да го закачат на тема професор :). Отчето е класическа трагикомедия, както можеше и да се очаква.

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.