12 януари 2012 г.

9 Етикет на българската кино-блогърщина


Преди няколко дни стана ясно, че новият филм за Джеймс Бонд - Skyfall, който се очаква да връхлети кината тази есен, е направил очакван (или не, всъщност?) завой по отношение на музиката си. Дейвид Арнолд, работил по всички заглавия от Tomorrow Never Dies насам, излъска до блясък стила на Джон Бари и го вкара в новия век както подобава. За добро или лошо, обаче, Арнолд няма да е композитор на Skyfall. При всички други обстоятелства бих казал само "за лошо", но сега... след като режисьорът Сам Мендес доведе оператора на операторите Роджър Дийкинс да му снима екшъна, е забрал и верния си композитор от всичките си дълбоко-драматични филми да му свири - Томас Нюман. Фантазията ми е бедна и неспособна да си представи как изисканото прочувствено пиано на Нюман се връзва с Бонд-филм, но във всеки случай ни чака много, много интересен филм по все повече различни начини. Сега остава само да видим как ще свърши:
а) с кърваво петно в стената?
б) с отворен ковчег с Крейг в него?
в) с фатален аборт във втория триместър на бонд-гърлата?

Тази новина е на няколко дни и не беше спомената в нито един от реномираните български кино-блогове и сайтове. Бързам да поправя тази несправедливост:



1
Любимият ни Дейвид Арнолд, с чиято бонд-музика звънят мобилните ни телефони, явно няма да се завърне като композитор на новия Джеймс Бонд, което донякъде помрачава настроението ни, защото бяхме свикнали да чуваме иконичните му теми от Tomorrow Never Dies насам. Вместо него, уважаваният от нас Сам Мендес - режисьор на Skyfall, е привлякъл обичайния си композитор, с който е работил във всичките си филми досега (с изключение на единствената си комедия Away We Go, която и без това смятаме, че не прилича много на Мендес-филм). За нас ще е от огромен интерес да проследим как Томас Нюман ще се впише във вселената на Бонд и дали адекватно ще продължи атмосферата от предните филми. [А последното изречение щеше да звучи в пъти по-искрено, ако всъщност бяхме пуснали тази новина.] Твърдо вярваме, че предполагаемо по-сериозният тон на Skyfall ще понесе и по-различен музикален съпровод, но за да се убедим лично в това трябва да дочакаме оградената с кръгче дата в календарчетата ни - 9 ноември 2012 година (а за тези от нас, които са в родината на Бонд по това време - 26 октомври). В ролите ще видим Даниъл Крейг, Джуди Денч, Беренис Марло, Наоми Харис, Хавиер Бардем, Рейф Файнс, Бен Уишоу, Албърт Фини, Хелън Маккрори и Рори Киниър и др.

2
Оставям чашата с бърбъна до креслото си и хвърлям премрежен поглед над рамото на красивото създание, седящо в скута ми, към пулсиращия екран на MacAir-а, кротко лежащ на бюрото отреща. По дяволите, време е за още една новина, която трябва да научиш от мен. Сега, не знам дали си запознат с материала, но ако не си, трябва да ти кажа, че Дейвид Арнълд е онзи як пич, който композира из последните филми за британската килин' машийн Джеймс Бонд. До момента трябва да си толкова свикнал с шпионските му музикални истерии, че всяка мисъл за смяна на караула трябва да те хвърля в див шок и ужас. Е, приготви се. Оказва се, че режисьорът Сам Мендес, който намеси носа си където не му е работата - в блатото на големия, високобюджетен екшън, ако те интересува, е домъкнал след себе си и вярното си музикално куче Томас Нюман. Ако представата ти за добро прекарване в киносалона се изчерпва с пребиваване в полубудна кома, прекъсвана само от финалния изстрел, бинго - тази новина трябва да те залепя на тавана от радост. За пичовете сред нас обаче - айде без глупости, върнете ни Арнълд. В тази връзка - красиво създание, подай ми бърбъна!

3
Скъпи читатели, вероятно вече Ви направи впечатление, че Skyfall /новият филм за Джеймс Бонд/ е сред най-очакваните от мен заглавия за фаталната 2012 година. Трябва да си призная, че с трепет в скротума чакам да видя какво ще сътвори Самюел Мендес след като Маркъс Форстър преди две години направи един от най-добрите и динамични екшъни за последните няколко години. Всъщност, без бой ще си призная, че не съм фен на Мендес - не харесвам нито един от филмите му, а част от тях съм гледал до 15-тата минута преди да ги изтрия от харда си със средния си пръст. И въпреки, че единствените саундтраци, които съм слушал през живота си са тези на "Властелина на пръстените", мисля че ще Ви прозвуча достатъчно авторитетно, ако Ви спомена накратко за днешната новина, която този път не е свързана с нелицеприятни зомбита и прекомерно лицеприятни вампири от Twilight-сагата, а именно: Самюел е довел със себе си верния си композитор, с който работи от години - Томас Нюман /Little Women, White Oleander, In The Bedroom/. Дали е за добро или е за зло, нека кажат по-добре музикално ориентираните от Вас. Тъй като предния път, когато споменах името на Бруно Делбонел вдигнах 10 точки легендарност и 20 точки авторитет /въпреки, че мразя от сърце всички снимани от него филми, а до повечто от тях дори не съм се докосвал/, смятам за необходимо да Ви спомена, че Мендес очаквано доведе в проекта за Бонд още един свой сексуален другар - операторът Роджър Дийкинс. Въпреки съвкупността от качествени персонажи в екипа на Skyfall, все още очаквам това да е сред филмите на 2012 година.
P.S. Анатема за тези, които още не са ми ъпдейтнали новото старо местоположение на блога в блогрола си.
P.S.S. Гласувайте в анкетата:
Коя от следните актриси искате да си покаже циците в Skyfall:
а) Наоми Харис;
б) Бернис Марло;
в) Джуди Денч.

4
Amazing in production video for the second season of Game of Thrones:
Waiting so fuckin' blows. What is much more amazing is... Renly's Armor. I'm so in love. :-*
Oh, and btw, Thomas Newman will score Skyfall. Whatever...

5
Кой замени Дейвид Арнолд в Skyfall - четете статията ми в българския Forbes. (Докато го правите, Кака Сийка смята да занесе атлетичното си тяло до био-магазина, за да си напазарува полезни за здравето продукти за вечеря.)

9 коментара:

  1. Ха-ха, I saw what you did there (чак сега видях, че и такова меме имало, някой трябва да спре интернета, ама не както цели американското правителство).

    С това на ум - на кой му пука? Говорим за филм, излизащ чак ноември, пък и смяната на композиторите я нямаше написана с големи букви в imdb, т.е. - няма как, пропуснали са я.

    Бтв, наистина се надявам някой да схване какво точно имах предвид с горните два абзаца.

    И, бтв 2, първа точка ми отне най-много време да се сетя за кой става въпрос. Четворката чупи между другото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, майната й на новината - просто се оказа подходяща за целта. И без това в България от филмова музика се интересуват има-няма трима човека.

      За останалото - no hard feelings, де. :)

      Изтриване
  2. А ти защо не гледаш Транзит а се занимаваш със Skyfall :)
    http://rutor.org/torrent/164362/tranzit_transit-2012-bdrip-1080p-ot-r.g-goldenshara

    ОтговорИзтриване
  3. Хах, грубо. Да си призная, че заради това, че не чета български кино блогове като цяло, успях да позная само "очевидния" номер 3(който ми се струва, че си го посмекчил, де. Поне по това, което ми е попадало от него навремето).

    Предполагам, ако се разровя в блогрола ти, няма да ми отнеме много време да ги открия, но кому е нужно усилието. Идеята е ясна. Пък и ще чакам сами да се "издадат" с коментари :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ако не беше казал "реномирани блогове" бих си помислил, че едно съм аз, заради любимото ти множествено число, разбира се. :) :)

    Обиден съм от името на колегите за това, че може да си помислиш, че е възможно един човек да отрази всяка новина, която се появи в нета, пък била тя и във връзка с негова любима тема.

    Извинявам се ако съм се надценил, помисляйки си, че съм достоен да ме подиграеш по този начин.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е кви блогове да кажа, "легендарни" ли? :) Ти си номер едно, да, и продължаваТЕ да ме дразниТЕ с това НИЕ, и не знам къде ще му излезе края. :)

      Иначе, естествено, че това отгоре не е критика, че тази новина масово е игнорирана - всеки пише за каквото си го интересува. Ето, примерно аз няма да пусна секси-снимката на Бонд. :) Както казах, новината в случая няма значение, просто подбрах по-мижава такава, можеше да е за някой афганистански филм.

      И както също казах - без лоши чувства. :)

      Изтриване
    2. Ха-ха-ха! Няма лоши чувства. Ако наистина си визирал мен, опа, извинявам се, НАС! :) , в текст номер едно, съм поласкан. СМЕ! Сме поласкан. ПоласкаНИ. НИ! :) :) :) :)

      Изтриване
  5. Хахаахахахаха, е, понаминавал си към блога на Рол. Ше му кажа и на него да намине насам :D

    Trip

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.