16 юни 2011 г.

7 Trailer week: Топ 50 на най-добрите трейлъри [част II]

Продължаваме надолу с местата от 30 до 11:

30 Jurassic Park
Истинско предизвикателство е да направиш трейлър, който хем да зариби публиката до последно, хем да не покаже нито един от десетките money-shot-ове на филма... И то в зората на киното, доминирано от специални ефекти. Не ми се мисли какво щеше да представлява този трейлър днес.

29 Where The Wild Things Are
Не помня в последно време (говоря за десетилетия) някой да е хващал по-добре на лента какво е да си хлапе. В случая обаче по-важното е, че трейлърът е едно от редките изключения, в които известна песен на известна група всъщност работи. Arcade Fire с Wake Up.

28 War of the Worlds
Тук се колебаех кой от двата трейлъра да сложа - този, който разчита на атмосферата и началото на книгата, или другия - в който зрелището просто смачква. В крайна сметка, светофарът в началото и начинът, по който Cruise и Spielberg се показват в заглавието, надделяха в полза на първия.

27 W.
Този тийзър навремето успя да ме излъже, че след глупостта WTC, Оливър Стоун може да покаже някакви зъби. Изреждането на имената е surreal, а трейлърът на филма, в който звучи Армстронг също не е лош.

26 The Black Dahlia
Подминавайки неприятния факт, че 2/3 от снимачния екип завършва на -ов и -ова, което винаги е гаранция за кино-помия, и другата дребна подробност - че това по едно време можеше да е филм на Финчър, трябва да се признае, че Dirge на Death in Vegas прави чудеса във втората половина на трейлъра.

25 Kill Bill vol. 1
Може и да не е връх в трейлъровото изкуство, но... fuck it, звучи Battle Without Honor Or Humanity на 布袋寅泰.

24 Beowulf
Бяха ме хванали бесните от чакането на този трейлър. Земекис обещаваше фотореалистични хора, които да изглеждат като извадени от картина на Фразета. И с няколко уговорки ги получихме точно такива. След целия вой с мъртвите очи от "Полярния експрес", е голям ташак да плеснеш close-up на CG око в първите 10 секунди. Но истинската причина този трейлър да се намира в средата на класацията е, че музикален фон е In the House / In a Heartbeat на Джон Мърфи. Честно, все още се побърквам, като се появи "From academy award winning director Robert Zemeckis" на този убийствен бас.

23 Dogville
Невероятно е как онзи тип с Догма 95 е извадил толкова поетичен трейлър от филм, който се разиграва на сетове очертани с тебешир. Кадърът с Кидман насред пръснатите ябълки е брутален (и една от многото причини този филм да ми е любим), а изреждането на престижните фестивали е много хубав финален щрих.

22 Kingdom of Heaven
Ултимативният трейлър на ултимативния псевдоисторически филм - стилен, атмосферен, с невероятен звуков дизайн в средата (акцентът с меча в камъните - това пък как им е хрумнало?), който компенсира с много сравнително тривиалния завършек. Обаче не знам дали компенсира грандизония трейлъров фейл, който от Фокс сервираха броени дни преди премиерата на филма, явно за да апелира към почитателите на алтернативния рок.

21 Across the Universe
Гаврата с Бийтълс на Джули Теймор има трейлър, хубавото в който започва точно от 1:00. Няколко гениални монтажни решения, камерата на Бруно Делбонел и цялостният сюрреалистичен изглед на финала компенсират наглото show-off-ване с надписите към края, което няма как да е по-далеч от истината, що се отнася до самия филм.

20 Harry Potter and The Half-Blooded Prince
Най-добре заснетият Хари Потър (отново Делбонел) има трейлър, който до 1:15 е сравнително смотан, но от този момент нататък е: THE. SHIT.

19 Magnolia
Страхотен трейлър за страхотен филм, който съдържа онзи специфичен лудешки усет на Пол Томас Андерсън към омесването на комедия и драма.

18 Catch Me If You Can
Повечето режисьори не могат за цялата си филмография да извадят толкова кадри, колкото Спилбърг е наблъскал тук в 2 минути. Няма да изреждам.

17 Contact
1997. Интернетът все още е лукс и за кино новините се осведомяваме от списание "Екран". Празен киносалон. Чакам да започне "Теория на конспирацията". Преди филма пускат този трейлър. Появява се "A film by Robert Zemeckis". Аз свършвам и добре, че няма кой да види как това се случва. Добре, Земекис пак разказва целия филм в трейлъра си, обаче... този звук...

16 The Tree of Life
Forget the movie, watch the trailer.

15 The Matrix
Това е горе-долу единствената причина на глупаците от Енигма да им е позволено да съществуват.

14 Lord of the Rings: The Return of the King
Най-посредственият трейлър от трилогията има най-бруталните последни 10 секунди in history of trailers.

13 Casino Royale
Нямаше по-добър начин новият сезон от сериала за Бонд да започне - динамичен, стилен, перфектно монтиран, с убийствена трейлър-интерпретация на музиката на Дейвид Арнолд. Почти толкова добър бонус: Quantum of Solace. Чакаме Мендес догодина.

12 Big Fish
От момента във ваната с Джесика Ланг и Албърт Фини до самия финал - прилича на най-хубавото нещо, в което Бъртън и Елфман някога са били замесени.

11 A.I.
Аргх, ако не беше войс-оувъра... Типично за Спилбърг да се обяснява повече, отколкото е нужно. При този завършек, с I-то правещо крачка извън A-то, ако преди това имахме само седем думи + отваряне на очи, тийзърът на "Изкустен интелект" щеше да е в топ 3.

Утре: You know, for kids!

7 коментара:

  1. Финчър или Шаямалан? Unbreakable or The Social Network (Button)? Готов съм да се обзаложа, че те са на върха на класацията ти :)

    ОтговорИзтриване
  2. Естествено, опасно близо си. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ей, че лошо ме жегна, направо ми удари една мощна плесница като каза, че Енигма са глупаци. Все пак са ми любимци, слушал съм им седемте албума по над хиляда пъти всеки.
    Кажи ми по-добри от тях в Ню Ейджа. Ако стилът не ти харесва, това е друг въпрос.
    Иначе както винаги си подбрал трейлърите с вкус, много са добри ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Не си падам по ню ейдж, но примерно E.S. Posthumus са жестоки в Unearthed. Албум, бтв, който е фрашкан с "трейлърова" музика.

    Но вкусове всякакви де, не се впрягай. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ясно ве, мен, знам че си пичага ;) Аз в последно време доста Ню Ейдж слушам, ама съм и с претенции - искам нещо с ритъм, да удря баса. А Енигма от попски изпълнения отиват към електронна музика и засягат общо взето с всеки свой албум различни теми. Ще прослушам посочения от теб продукт, че ми писна все едно и също да въртя на последък.
    Знам, че няма нищо общо с трейлърите де, сори за спама.

    ОтговорИзтриване
  6. E.S. Posthumus са (или по-скоро бяха) доста силна формация. Слушал съм им и трите албума по-няколко пъти, особено последния "Makara", от който е онова парче от трейлъра на Шерлок Холмс. Жалко, че повече няма да правят музика (един от двамата композитори е умрял).

    ОтговорИзтриване
  7. Очаквам между първите три места да е The Two Towers

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.