15 август 2012 г.

9 Fêtes de Genève 2012

Поредният празник на Женева, в който горе-долу единственото струващо си нещо са едночасовите фойерверки, придружени с музика. Този път темата беше "Историята на водата, разказана с огън", само дето не личеше, защото пак бяха насъбрали музика от кол и въже, която да апелира на възможно най-широка (и съответно почти глуха) аудитория - от Сен Санс, през Лебедово езеро (какво друго да измислят), до френски шансони... бррр, май само финалният акт беше както трябва, обаче пак не улучиха точния Джеймс Нютън-Хауърд - вместо Waterworld им трябваше Flow Like Water.

Както и да е. Въоръжен с новата 10-20 mm Sigma успях да обхвана почти цялото бойно поле (стрелбата беше от поне 30 лодки в езерото) и реших този път да карам само на снимки, без видео. Номерът вече е оттрениран: ръчен фокус, плеснат в безкрайност; ISO-то на 100; диафрагмата между 8 и 16 в зависимост от интензивността на случващото се; Bulb-mode, с кабелен release, с който сам си преценям колко да е експозицията. Резултатът - почти 200 снимки, с минимален процент брак. 














9 коментара:

  1. Моля те, кажи ми каква камера ползваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами тя камерата няма особено значение - оптиката в случая си казва думата, както и правилния подход. Иначе: Canon EOS 60D + Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM + Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3.

      Изтриване
  2. Жет-а на последната стои като платно на призрачна яхта, супер. Май тая година са по-постни, или само на мен така ми се струва?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жет-а го пуснаха два пъти тая година - в началото и на финала (традиционно), явно заради водната тематика.

      Иначе постното в случая е относително понятие - специално за снимките зависи от времето на експозиция. Разпределението на лодките беше много странно - по дължина на езерото, докато миналата година бяха по-концентрирани в една област (а гледната ми точка беше същата). Това не попречи на самия финал човек буквално да откачи от тоя гърмеж - то се вижда на линкнатото видео, де...

      Тук съм качил още някакви.

      Изтриване
    2. Взимам си думите обратно, голяма красота. Жет-а май трябваше да го напиша Же-та, ама карай.

      Изтриване
    3. Е, да не стигаме до катаклизми като "жедо-тът", че никой няма да се сети за кво иде реч. :)

      За мен в тези случаи, бтв, less is more (освен на самия финал, когато по традиция трябва да накараш публиката буквално да си изповръща junk-food-а, с който се е натъпкала). Предпочитам по-малко гърмежи, но по-добре синхронизирани с музиката и с някаква идея зад тях. В Женева се увличат в мащаба и понякога съвсем отебават синхронизацията. Тая година бтв, имаше техническо прекъсване, щото един от високите фойерверки гръмна под ъгъл и се заби в платформата с тон-колоните (иначе отиваше баш в публиката).

      Изтриване
    4. Абе ти да, ама за повечето хора more is more. Като не можеш да видиш небето от фойерверки, ще си кажеш "баси якото, копеле!". Всъщност не знам, може да муат кебапчета и бахур, aма да имат фин усет художествените достойнства на такива представления. :D

      Изтриване
  3. Кажи си, че работиш в ЦЕРН, натам вървят доказателствата :D

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.