4 юли 2012 г.

27 Денят на Хигс: Медийни неадекватности



Както се и очакваше, започват с пълна сила. Доколкото имам сили, в този пост ще ъпдейтвам изблиците на гениалност, на които попадам из медиите:


Прави са, учените от ЦЕРН откриха нова частица, обаче:
Свойствата на новооткритата частица като цяло съответстват на очакванията за търсения от физиците бозон на  Хигс, но някои от характеристиките се различават.
Ъ... какви характеристики? Спин, заряд и маса ли? Или може би production/decay rates? Всичко се съгласува с бозон на Хигс, не е ясно само с какъв Хигс точно. Нататък:
Стандартният модел обяснява наличието на маса в елементарните частици със съществуването на Хигс бозона, известен още като „божествената частица". 
Никой сериозен учен не използва това наименование - повечето изпитват явна неприязън, защото в зависимост от гледната точка е или богохулство, или смехотворно. В един от коментарите споменах, че произходът на "термина" датира от 1993, когато нобеловият лауреат Леон Ледерман решил да сложи нещо флаши на корицата на книгата си, за да вдигне тиража. Сега му сърбаме попарата. Във всеки случай - reset the counter в този момент и бройте колко пъти медиите ще прибегнат до това. Може би ще имаме официално становище на Светия синод по въпроса за едногевовата разлика между масите на божиите частици намерени в АТЛАС и CMS? Време е на този нонсенс да се сложи край, но не виждам как...

Нататък:
По думите му [на Джо Инкандела], ако това е така, откритието ще доведе до революция във физиката. Съществуването на такава частица ще докаже наличието на допълнителни пространствени измерения.
Според стандартния модел, при раждането на Вселената след Големия взрив, частиците са придобили маса под въздействието на полето на Хигс, което е съставено от Хигс бозони. Без това поле на било възможно образуването на атоми, тъй като частиците без маса щяха да се разпилеят в космическото пространство, без да могат да се свържат.
Според теорията, неуловимите Хигс бозони съществуват навсякъде във Вселената.

Първите сериозни опити да бъде „улавен" бозонът на Хигс започнаха с построяването на адронния колайдер в  CERN.
Джо Инкандела в нито един момент не спомена за каквато и да било връзка между тази частица и броя на допълнителните пространствени измерения, за които се спекулира в теориите надграждащи СМ. Дори не знам откъде им е хрумнало това.

Полето на Хигс не е съставено от Хигс бозони - Хигс бозоните са проявления на това скаларно поле, както електроните са наблюдаеми проявления на специфично фермионно поле. Строго погледнато, авторът на статията на news.bg също съществува в нявсякъде във вселената, само дето не е наясно с това.

Първите опити да бъде "уловен" Хигс бозонът не са започнали с построяването на LHC, а много, много по-рано. Още на LEP (пак в ЦЕРН) успяха да поставят долна граница на възможната маса на Хигса (114 GeV).

Учени от ЦЕРН са открили нова субатомна частица, която може да е неуловимият досега Хигс бозон, изиграл ключова роля във формирането на Вселената.
Субатомна частица - не думай! Всъщност е открит първият фундаментален скаларен масивен бозон, което е далеч по-вълнуващо определение от "субатомна". Субатомни са и алфа-частиците, so big deal.
Частицата Хигс бозон е ключова за разбирането на това как се е формирала Вселената след Големия взрив, но въпреки това остава теоретична. Тя обяснява как частиците са се групирали, за да образуват звезди, планети и в крайна сметка е отговорна за появата на живот.
Всъщност, появата на живот е последното, за което му пука на Хигс бозона. Много ясно, че без хигс Вселената би била коренно различна (просто гравитацията нямаше да има на какво да действа), но има толкова много неща, които са фактори за съществуването на живот, че това е последното, на което бих тръгнал да обръщам внимание в статия, 1 час след обявяването на това откритие. И все пак, поздравления за btv, някак си са имали късмет и са попаднали на материал, в който не се съдържа "божия частица", та не са преписали и това.


Ето - още в заглавието. По-смешното обаче - статията е в раздел Мистерии.
Може би, чрез андронния колайдер ще бъде открита и частицата, от която се състои съставляващата голяма част от вселената "тъмна" материя. „Наблюдаваме нова частица и имам достатъчно силни доказателства, че става дума за откритие”, коментира Джо Инкандела, член на екипа, работещ с детектора CMS, улавящ „следите" от елементарните частици при провеждането на експериментите в ЦЕРН.
Добре, че не написаха андрогенния колайдер. Ами да, тази дума я няма в спелчека, защо да си правим труда да я пишем правилно? И между другото - Инкандела не е просто член на екипа на CMS. Членове и членки са сульо и пульо - в статиите на CMS продължават да фигурират имена, които четат името на експеримента като SMS, правете си сметката. Инкандела има честта да е споуксман на експеримента. Затова точно той цъфтя и връзва на подиума днес, а не стотиците роби, които не са спали от месец и половина, за да докарат до това ниво бразилските плотове, които показа.

Не пропускайте да си направите хороскопа - пада се точно вдясно от статията за хигса.


Отново насиране в областта на заглавието. Не, ЦЕРН никога не са казали "открихме божията частица". ЦЕРН казаха "открихме скаларен бозон, който най-вероятно е носителят на механизма на Хигс."

Бонус - първи коментар от лицето на физиката на елементарните частици в България - Леандър Литов. Адекватно представяне на наличната до момента информация, без залитания. И добър завършек - Стандартният модел обяснява около 4% от съществуващата материя във Вселената, така че пъпросът какво са останалите 96% остава открит. Чернева с право натъртва, че в този огромен детектор (CMS) има и чаркове, които са българско производство. За съжаление, големите анализи, които бяха представени днес са правени от групи, в които няма нито един българин.

"Достигнахме крайъгълен камък в нашето разбиране за Вселената, но това е само началото. Засичането на частица, съвпадаща с бозона на Хигс, ни открива възможности за много по-задълбочени изследвания и може в крайна сметка да хвърли светлина върху най-големите загадки на Битието".
Загадки на Битието ли, бе майна?


So fuckin' yesterday...
Да ми пишеш това, след като току що имаше видео наживо? Но в самия текст също е веселба:
В момента всички очи са вперени в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), пишат от американското списание Science News. Днес (4 юли 2012 г.) физиците ще представят последните си анализи в търсенето на бозона Хигс – субатомната частица, която може би ще разкрие на учените тайната за това как се е зародила Вселената.
Не, тази частица няма първостепенно отношение точно към този въпрос. (Да не говорим, че той е поставен неправилно, но за това - друг път.) Хигсът показва точно как частиците са придобили маса, а не откъде са се взели те самите.
Бозонът Хигс е кръстен така на "откривателя" си – британския физик Питър Хигс. Според теорията му именно това е частицата, която придава маса на цялата ни позната материя. Това е и причината да я наричат още „божествената частица“. 
Не, не и не! Божествена частица я наричат медийни инфидели/ингорамуси. Аман. Анатема. Уатева...
С други думи, ако бъде открита след десетилетия търсене, тя ще даде отговор на фундаменталния въпрос за произхода на познатата ни Вселена. Наред с това, ще бъде завършен т. нар. Стандартен модел – основополагаща физична теория, която слага в обща рамка три от четирите основни вида взаимодействия във Вселената и описва елементарните частици и взаимодействията между тях.
Завършен - не точно. Очевидно е, че СМ не е Теорията, така че подобен модел просто няма как да се завърши. Направена е огромна стъпка във валидността му в определен енергиен диапазон, обаче.

Непозната досега елементарна частица откриха учените в швейцарската лаборатория ЦЕРН. Миниатюрният обект е 125 пъти по-тежък от обикновения протон и описанието му съвпада на досега съществувалата само на теория „Божия частица”. На специален семинар в ЦЕРН вчера учените обявиха, че са открили нещо, което изключително много прилича на досега съществуващия само на теория Бозон на Хигс.
Тези явно са се движили с 88 мили в час.
Откритието обаче засега потвърждава тази теория и дава на учените надежда, че са на прав път в разгадаването на тайните на вселената. „Божията частица” всъщност няма връзка с Господ и с религията, а е наречена така на шега в една научнопопулярна книга. Повечето учени са против това название и предпочитат официалното име Бозон на Хигс. Първият учен, който предполага, че съществува тази частица, се казва Питър Хигс и вече е на 83 години. Физикът присъстваше лично на конференцията в ЦЕРН вчера и дори се разплака, когато се оказа, че данните от изследванията потвърждават неговата теория. „Наистина е невероятно за мен, че това се случва, докато съм още жив. Това е велик ден за физиката и съм горд, че съм физик”, каза Хигс в края на семинара.
Браво, че уточнихте. Само дето не е било шега - било е преднамерен комерсиален ход и вие - журналята, сте прекрасно доказателство в момента. И Питър Хигс се разплака не толкова от щастие как моделът му е бъмпнал в каша от фонове, а заради това, че трябва да полага екстра-усилия да се спаси от гонещите го журналисти. Не е лесно да бягаш като Брад Бит, когато си в средата на 80-те.
Откритието на „Божията частица” е голям успех за ЦЕРН след разочарованието, което обхвана научната общност, когато се разбра, че по-бързата от светлината частица, засечена в лабораторията преди година, всъщност се дължи на грешка в изчисленията.
ЦЕРН не е отговорен за гротеската, която се разигра със свръхсветлинните неутрина. Отговорни са италианците от Опера, които само си получават неутринния сноп от ЦЕРН. Грешката на лабораторията в този случай беше, че допусна подобен нонсенс да стане публично достояние, преди да ги накарат да си проверят разхлабените кабели.


Добре, най-сетне статия, в която всичко е както трябва. Само внимание към това:
Елементарната частица е била забелязана в региона на масата около 125-126 GeV.
Ако сте били в този регион по това време, обадете се на телефона на Серджо Бертолучи.

Учените от Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) обявиха на конференцията на физиците в Мелбърн, че са открили нова частица, чиито свойства са последователни с тези, които се очакваше, че принадлежат на Хигс бозона. Съществуването на "божествената частица" беше обявено от ръководителя на CMS екипа Джо Инкандела, а след него резултати представи и Фабиола Джианоти, от екипа ATLAS. Така откритието беше потвърдено от два независими екипа, които анализираха данни, получени по различен начин. Чрез частицата, чието търсене отне близо 50 години, други частици са придобили маса след Големия взрив, а с масата са се формирали планетите, слънцата, галактиките и вселената.
Тъкмо си казвах, "добре, добре" - и изведнъж: бам! вселената се формирала. Oh, god...
Съществуването на Хигс бозона е предположено от Питър Хигс и други теоритични физици през 1964 г. и е ключов елемент в Стандартния модел – цялостната теория за функционирането на вселената – разработен от Айнщайн.
Я пак? Какви физици? И Айнщайн е разработил какво? Нека внеса малко светлина в тунела: това, което Айнщайн е разработил вече цяло поколение се чуди как да го намърда в нещо, в което да съществува и стандартномоделоподона теория.
В Големия адронен колайдер учените ускоряват протони и ги сблъскват, за да пресъздадат условия, близки до Големия взрив, които се предполага, че се е случил преди 13,7 милиарда години. Учените анализираха данните от експлозиите и установиха съществуването на Хигс бозона със сигурност 5 Сигма – изключително рядко явление, което прави статистическата грешка почти невъзможна и е прага, при който може да се обяви откритие. Залата избухна в аплодисменти и двата пъти когато физиците обявиха резултатите от 5 Сигма.
Че е рядко явлението - рядко е. Но рядкостта му не е това, което прави статистическата грешка невъзможна. 5 сигма си е 5 сигма, независимо дали търсиш стоп-партньор или мериш маса на електрона. Личи си, че тези дето пишат статиите нямат грам нюх към научния език. А тяхната работа е да преведат този научен език на разбираем за средния льольо такъв.
Масата на Хигс частицата е 100 до 200 пъти от тази на протона и съществува по-малко от милиардни и милиардни от секундата, преди да се разпадне на други частици. Разпадът също е различен, за това в CMS детектора са успели да уловят следите от частицата, чрез фотонния разпад, който е най-чистият вариант.
Всъщност, масата вече се знае, че е между 124.7 и 125.9 GeV, явно са преписвали от неъпдейтнат източник (поне от година).

Но ето тук вече, ще бъде голямата веселба. Behold the powah of BAS!


27 коментара:

  1. Хахаха, последното е гениално :D
    Доживели сме явно до момента, когато не просто бутат глупости за домакини в раздел Наука, ами и бутат истинската наука в раздел Глупости за домакини. ОМГ.

    Иначе аз от конкретиката в съседния пост на практика нищо не вдявам, но тук разкостването е брутално :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като се поуталожат нещата, ще пробвам да пообясня. :)

      Изтриване
  2. Еййй, няма да си ти ако не клъвнеш тук-там! :) :)

    Бтв, това с "божествената частица" сигурно ще остане,както се случи и с "големият взрив". Те нали и на него са се дразнили. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам, май само един спомена на пресконференцията "божия частица" и всички отпред се вкиснаха. Big bang е съвсем друга работа - това си е научен термин.

      Изтриване
  3. Well, calling it the “god particle” is not entirely inappropriate. It is, after all, why Catholics have mass.

    ОтговорИзтриване
  4. "Божествена частица я наричат медийни инфидели" - прeди няколко години го чух да го казва една патка, която щеше да завършва Физика в СУ и всички я гледаха с ееей такива очи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е то сега се оказва, че това може да е в заглавието на доклада на Владо Генчев пред цял БАН, така че...

      Изтриване
  5. "First and foremost, I gotta thank the God Particle." - Scientist rappers

    ОтговорИзтриване
  6. После що искали да орязват парите на БАН-ми да ги издържа Светия Синод щом се занимават с божественото.

    ОтговорИзтриване
  7. Майтап, майтап, обаче утре по бнт ще питат някви митрополити какво мислят за божествената частица. Понякога ми се иска днес да бяха намерили гигантска черна дупка, вместо Хигс - вселената щеше да стане на порядъци по-умно място за живеене.

    ОтговорИзтриване
  8. GOddamn чатицата , ще бъде отречена от "поповете" за съжаление 99.9% от тях са с то песен мироглед и от задник на евреин

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е в това работата - въобще не е работа на поповете да се изказват по този въпрос.

      Изтриване
    2. Или по който и да било друг - това конкретно бг-поповете са най-тъпото племе на тоя свят.

      Изтриване
    3. Няма друга държава в света, в която да се отнасят по тоя начин с божиите служители - явно затова България е цъфнала и вързала толкова, с това безбожно и богохулно население!

      Изтриване
    4. Явно затова Афганистан е цъфнала и вързала толкова с това богославящо и богопрекланящо се население!

      Изтриване
  9. Днес сутринта гледах ьтв по въпроса и на моменти просто ми беше изключително неудобно. Крепеше ме мисълта, че срама го браха някакви поканени български физици в студиото. Не разбрах кои са и какви са, щото не нацелих началото. Но общо взето имаше следните въпроси:

    В. Николаев: Ами ония измерения дето ги има във фантастичните филми? Какво ще стане сега с тях?

    Физик: Ъ... ?

    В. Н. Този бозон като няма маса, какво има?

    Учени (споглеждат се). Правят опит да обяснят като за дъмис откритието. Накрая по някакъв начин засегнаха темата, че бозонът имал спин.

    Водещи: КАКВО?! (не искам да допускам, че са си помислили за СПИН. Дори аз го учих в осми клас, а имах кофти даскалка)

    Имаше и въпроси от сорта на какво ще правят сега с бозона. Всъщност още в началото единият от гостите обясни нонсенса за божествената частица, но нищо не произлезе от това. Виктор Николаев се разочарова, щото бил решил, че заради бозона науката и религията си стискали ръцете, до края титулът "Открита е Божествената частица" си стоеше.

    Наистина беше тъжно. Сега, ако аз бях журналист и ми се беше наложило да водя разговор по тема, по която разбирам от малко, до нищо, щях да се опитам да се подготвя с адекватни въпроси, дори да питам сведущи хора какво да питам, щях да попрочета и всъщност щях да дам думата на хората в студиото, като ги прекъсвам на моменти, за да им кажа, че в момента 95% от зрителите не разбират за какво иде реч и по възможност да обяснят колкото се може по-елементарно къв е тоз бозон и за кво е толко важен. Не знам какво трябва да ми има, за да запитам нещо като ами кво ще правим сега с измеренията.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хах, трябва да го видя това... Или може би не. :)

      Изтриване
  10. Е, бъдете малко по-снизходителни ;-) - все пак сутрешните блокове не са като филм на NatGeo или Discovery ;-)

    Иначе и аз се дразня, когато по медиите се дрънкат глупости, свързани с моята професия, но това е обяснимо.

    ОтговорИзтриване
  11. "Никой сериозен учен не използва това наименование - повечето изпитват явна неприязън, защото в зависимост от гледната точка е или богохулство, или смехотворно. В един от коментарите споменах, че произходът на "термина" датира от 1993, когато нобеловият лауреат Леон Ледерман решил да сложи нещо флаши на корицата на книгата си, за да вдигне тиража."

    Не е точно така, Ледерман искал да нарече книгата си "The Goddamn Particle", "Проклетата частица" което си е бил реален прякор в техните среди, защото е толкова трудна за намиране, ама на издателството им се сторило прекалено "грубо", та го променили на "The God Particle". Тука го бяха превели "Частицата Бог" и май бяха плеснали някаква езотерична корица. Във всеки случай аз като я гледах реших че е поредният идиотски езотеричен "бестселър" тип тайните на водата, хомеопатии, и се дразнех. Кой да е знаел. Ама като знам за издателските среди, и двете случки не ме учудват.

    ОтговорИзтриване
  12. То това тайните на водата май беше точно за хомеопатията де? Не съм сигурен.

    ОтговорИзтриване
  13. Вижда ми се доста пресилено твърдението, че Леандър Литов бил лицето на физиката на елементарните частици в България. По-скоро бих го оприличила с друга, диаметрално противоположна на лицето част.

    ОтговорИзтриване
  14. Хаха, това в Дневник и аз го четох и, като стигнах до Айнщайн, започнах да си търкам очите. :D

    ОтговорИзтриване
  15. А канадците тук са заети да се фукат колко много са помогнали за ATLAS. God particle се споменава задължително във всеки един вестникарски материал. Слава богу, поне в официалното самохвалебствено писмо на Compute Canada го нямаше тоя нонсенс.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нашите до Атлас още не са стигнали. Там България има точно нулев принос. Познавам 2-3-ма българи, които бачкат там от разни чужди институции, но те са по-скоро някаква поддръжка на бази данни и не правят анализ.

      Изтриване
  16. Силвъре, не си сам в страданието:
    http://io9.com/5923170/stop-calling-it-the-god-particle?ncid=edlinkusaolp00000008

    Say God Particle one more goddamn time! :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хах, да, тва с Джаксън стана много популярно напоследък.

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.