3 юли 2012 г.

49 Денят на Хигс

Знам, че това отгоре е плашещо и неразбираемо, обаче трябва да му се даде дължимото, защото утре е денят, в който то ще бъде наблюдавана реалност, с други думи - физиката на високите енергии ще стъпи на много здрава почва. Фрустрацията, че носителят на скаларното поле, от което всички елементарни частици си "вземат" маса, нещо никакъв го няма след 50 годишно търсене, от утре ще бъде минало. След като експериментите на LEP, Теватрона и LHC успяха да изключат почти целия диапазон на възможното му съществуване (от 100 до около 600 протонни маси), остана едно малко прозорче около 125, където нещо със свойствата на въпросното скаларно поле най-сетне се показа.

Слуховете на практика вече не са слухове - утре ще бъде обявено съществуването на хигсоподобен обект с поне 5 стандартни отклонения над предсказания фон (точно колкото е прието да се искат, за да се класифицира една непослушна статистическа флуктуация за истинско наблюдаемо явление). Подробностите ще станат ясни в 10 часа българско време. Има ненулева вероятност в ъпдейт на този пост и коментари към него да се появяват последните новини на живо от мястото на събитието, така че който се интересува от тематиката може да хвърля едно око.

Ъпдейт от 4 юли - в коментарите.

По-важните слайдове по ред на показване:
1) CMS показват размазващ сигнал в двуфотонния канал на разпад - комбинация от 2011 и 2012. Маса: 125.3 ± 0.6 GeV. Значимост - 5 сигма.


2) 4.5 стандартни отклонения за Атлас. Централна стойност на масата: 126.5 GeV.



В заключение: браво. Най-трудното мина. Сега остава по-забавното - горенето на теоретични статии.

P.S. Ако тези дни ми остане време, ще пусна серия от статии, които обясняват на достъпен език какво е това хигсов бозон, какво значи 1 сигма, 3 сигми и 5 сигми, както и какъв е смисълът на горните картинки.

49 коментара:

  1. Чудно! Ще следим.
    А горната "картинка" си я представям като гръбна татуировка на някоя бойна мацка! :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  2. Тук и на живо. Отдолу и Грийн ръкомаха в запазения си стил. :)

    ОтговорИзтриване
  3. 9:05 CMS започва - споуксмана Джо Инцандела. "Една страница за теоретиците: толкова им стига".

    ОтговорИзтриване
  4. 6.5 инверсни фемтобарна досега през 2012 - колкото през 2011.

    ОтговорИзтриване
  5. Всички детектори тработят на 100%. Вкл. и тези с български пръст в тях. Да се неначуди човек.

    ОтговорИзтриване
  6. Доста подобрения в анализите. Дано само boosting decision tree-тата им да не съдържат заложено "увеличи всичко дето се вижда около 125 ГеВа". :)

    ОтговорИзтриване
  7. Тази година са направили "сляп анализ". Интересно 1) защо чак сега, когато им останаха 5 ГеВ-а, в които Хигса може да се покаже и 2) как се прави сляп анализ в колаборация от 3000 човека.

    ОтговорИзтриване
  8. Показаха го: Farly significant. (Вижте картинката в поста).

    ОтговорИзтриване
  9. 3.2 стандартни отклонения в H-->ZZ. Not Bad.
    Ръкопляскания на комбинацията с H-->gg. 5 сигма. Моментът на откриването на хигса (<-- тази минута).

    ОтговорИзтриване
  10. Останалото (разпади с тау и красота) са просто козметика. Комбинация на двата основни канала беше достатъчна, за да гръмнат бутилките.

    ОтговорИзтриване
  11. Заключение за CMS доклада: наблюдение на бозон с маса 123.5 +- 0.6 ГеВ на 4.9 стандартни отклонения. Ръкопляскания.

    ОтговорИзтриване
  12. Фабиола Джианоти от Атлас - кой друг. Започва втора част.

    ОтговорИзтриване
  13. Фабиола някак си успя да придаде правилно внушението, че в последните две-три седмици над тези анализи са се трепали стотици деца по света.

    ОтговорИзтриване
  14. Ясно, Атлас ще се ограничат само с H->gg. Ще видим докъде им стигат силите.

    ОтговорИзтриване
  15. Zzzzzzzz... масови разрешения... Pls, cut the crap and show the sigmas!

    ОтговорИзтриване
  16. Ето го и резултатът на Атлас: 4.5 сигма в дифотонния канал (плот в поста).

    ОтговорИзтриване
  17. Аплаузи и за Атлас: 5 сигма за частица с маса 126.5.

    ОтговорИзтриване
  18. Фабиола завършва. И двата експеримента имат по 5 сигма, което и в двата случая се класира за "откритие".
    CMS: маса 125.3 +- 0.6 GeV
    Atlas: маса 126.5 GeV

    1 ГеВ разлика - не е кой знае какво...

    ОтговорИзтриване
  19. Благодарствени речи... Време е за медийните глупости. Чудя се дали са правили IQ тест на журналистите, които са пуснали да отразяват в Council Chamber-а.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не знам за IQ-то, но ако и бТВ имат представители на пресконференцията, вероятно в обедната емисия ще видим информация за пребит журналист от церн-ски учен, задето му е задавал глупави въпроси.

      Изтриване
    2. Сега ще се види.
      Те обикновено нямат... "нищо общо". :)

      Изтриване
  20. Всички са онемели - никой не иска да вземе думата. Един от малкото семинари, след които нико не иска да вземе думата. Жестоко. Дори не питаха тривии, примерно защо масата на CMS и Atlas се различава с 1 ГеВ. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тогаз аз да взема да вдъхна живот на тая тривия. :) И защо CMS отчита масата с плюс/минус, а АТЛАС са толкова категорични?

      Изтриване
    2. (Бтв, сори за повторението в горния коментар, ама така е като блогва човек и се опитва да следи събитията изкъсо)

      Нямам представа защо Атлас не дадоха грешка за масата, а само средна стойност. Вероятно не са довършили съвсем анализа.

      Изтриване
  21. Питър Хигс ще говори. По-добре да спре и да си буукне билет за Стокхолм. :)

    ОтговорИзтриване
  22. Семинарът приключва, започва пресконференцията. Надявам се там да има повече фън. Примерно въпрос от рода "Значи ли всичко това, че физиците, бачкащи в ЦЕРН, вече ще заживеят по-добре от банкерите бачкащи в Женева?"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. честно казано, и мен искрено ме вълнува този въпрос :) ще ли?

      Изтриване
    2. Да не си търсиш нов мъж? :)
      Те и сега живеят горе-долу на този стандарт.

      Изтриване
    3. ха :D чудя се кое ще е по-смисленото образование в бъдеще
      тъй като по обективни причини не мога да схвана мащабите на откритието, обясни ако можеш елементарно доколко то ще има някакви практически аспекти, или ще остане само в полето на чистата наука

      Изтриване
    4. Самото откритие ще си остане в полето на фундаменталната наука. Не си представям как в обозримо бъдеще някой прави фабрика за Хигсове и почва да ги използва с някаква практическа цел. 10-те милиарда евро са потрошени, за да може няколко хиляди учени да си начешат крастата.

      Естествено, за да си начешат крастата им трябват върхови технологии: свръхпроводимост и свръхтечливост, поддържане на жестоко ниски температури с огромна точност и продължителност, създаване на детектори с пикосекундни разрешения, които няма да се стопят от гигахерцови рейтове, сблъскване на две карфици на разстояние един океан и пр. и пр. Това изисква развитие на приложната наука, което пък може да бъде полезно в хиляди други области след това. Всички патенти на ЦЕРН са отворени за ползване от други.

      Изтриване
    5. Да, много добър пример за начина, по който бачка развитието на технологиите в принципен план :) Технологията в принципен план си е колатерално явление от чесане на краста, дето му викаш. (С изключение на неща като колелото и напояването, де, ама те са малко старички :))

      Изтриване
    6. Последният въпрос на пресконференцията беше към Ролф Хойер - как се чувства, когато страни от третия свят гладуват, Европа е пред финансов колапс, а той трябва да иска пари за фундаментален рисърч. Разбира се, той е толкова врял и кипял в подобни атаки, че може и насън да ги парира.

      Изтриване
    7. И той кво вика?

      А иначе и парите за Третия свят и икономиката на Европа са за фундаментален рисърч - как да изхраним хората и как да укрепим обществото. Това като шега, де, но ако хората си мислят, че там не бъка от абстрактно мислене и проби->грешки... То точно тия, дето задават подобни малоумни въпроси, с кеф биха загробили най-добрите идеи и в горните две сфери, щото са им твърде абстрактни...

      Изтриване
    8. Ами той в общи линии каза, че в ЦЕРН бачкат много пакистанци и индийци. :)

      Изтриване
    9. Хаха, дали не ги е тролнал :D

      Изтриване
  23. Забавно ви е на тия семинари, гледам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е не чак толкова, някои спяха под носа на откритието на столетието. :)

      Изтриване
    2. Но пък други невротично се клатеха на столовете си от вълнение или махаха на камерите с глупава усмивка. Кво прави радостта с хората. :D

      Изтриване
  24. Пресконференцията започва. Надявам се да има много тъпи въпроси, които да действат на нервите на DG-то и той да им покаже зъби. :)

    ОтговорИзтриване
  25. Първи въпрос от Nature, разбира се - "ма наистина ли открихте Хигс бозона?" Тъп въпрос, на който Ролф Хойер току що отговори - открихме нещо, което има свойствата на Хогс бозон и само бъдещето ще покаже що за бозон е.

    ОтговорИзтриване
  26. The Scientist - "защо масата е различна?" Жената няма понятие за статистическа и систематична грешка. Засега впечатлението е, че западните журналисти са a bunch of morons.

    ОтговорИзтриване
  27. Heuer хубаво го обяснява, със сигурност обикновените хора ще го разберат по-добре отколкото "това, дето ви придава маса".

    ОтговорИзтриване
  28. DG обяснява на нормален език какво е Хигс механизъм с адаптация на историята за пред Маргарет Тачър едно време, когато са я молели за пари за LHC.

    ОтговорИзтриване
  29. Решено е да продължат с 2-3 месеца дейтатейкинга, а след това ще се случи планирания шътдаун за 2 години.

    ОтговорИзтриване
  30. Появи се новина на focus-news. Коректна е, защото е преводна. Още яяно не са се усетили, че този път наистина става дума за чудовищно откритие.

    ОтговорИзтриване
  31. Rolf Heuer: The podium is metaphorless. :) Когато го запитаха за "божията частица" и коя му е любимата метафора. Браво на Джо Инкандела - стъпил на земята учен: за мен това е необичайна частица, първият скаларен бозон, който науката наблюдава. Това е.

    ОтговорИзтриване
  32. Финал. Питър Хигс ще излезе като папата в бронирана количка, за да не му задават въпроси за какво ще изхарчи нобеловия си милион.

    Е това беше. Да ни е честито.

    ОтговорИзтриване
  33. Неофициалната комбинация на данните от Атлас и CMS (от Филип Гибс) е факт точно половин час след като DG-то предупреди да се пазим от такива: 7 сигма отклонение над фона.
    http://blog.vixra.org/2012/07/04/higgs-live-vixra-combinations/

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.