2 май 2012 г.

10 Отмъстителите / The Avengers

Ах, каква пропиляна възможност. Така и така събраха де що има нарисувана марвълска издънка със супер сили, поне да ги бяха гръмнали вкупом, докато се чекнат пред въртящата се камера на пъпа на Манхатън. Това нямаше да направи света кой знае колко по-добър (защото скротум все пак ще напише ревю), но поне после нямаше да е наложително да се занимаваме с Железния човек 3, Тор 2, Капитан Америка 2, Хълк вече-му-загубих-бройката, както и неизбежните спинофи - Pussy in boots с участието на Наташа Романофф, или The Hawkeye Locker, в който Джеръми Ренър използва лък с оптически мерник срещу Иракчани по време на Пустинна буря. Ясно е, че Отмъстителите е тъпичък, та въпросът по-скоро е как стои спрямо себеподобните си.

Изненадващо - не чак толкова зле. На практика това е и по-добрият Капитан Америка, и по-добрият Тор, и особено по-добрият Железен човек (но не и по-добрият Хълк - тази работа вече беше свършена веднъж от Анг Лий/Ерик Бана). Вероятно е заради това, че цялата тази комиксова паплач е твърде едноизмерна и безинтересна, за да изнесе поотделно филм (че и продължения) на гърба си, и може да задържи вниманието в някаква степен, само ако е събрана накуп. А може би заради това, че режисьорът/сценарист Джос Уидън (познат освен като комиксов гийк, и като създател на Бъфи и разни други телевизионни фъшкии от този сорт) е подходил малко по-внимателно към въпросното събиране, отколкото можеше да се очаква. Сюжетът е болезнено формулаичен, а и извънземни гниди, прииждащи от небесен портал и унищожаващи известен мегаполис, вече гледахме преди една година в далеч по-епични мащаби, така че в общи линии човек може да поспи в 80% от времето - Уидън е TV режисьор и това личи отдалеч.

Изненадващо обаче, в останалите 20% се случват някакви що-годе добре написани взаимодействия между отделните герои (като за жанра, и като за очакванията предвид предните марвълски филми), в които лъсват и доста хумор, и доста... self-awareness. Въпреки че не съм от хората, които получават ерекция, когато се случи колизия на чука на Тор в щита на Капитан Америка или в главата на Хълк, нито пък съм склонен да преглътна филм, в който насред Русия греят табели, гласящи ДЖЩЪГЯПЗ, все пак признавам, че саркастичният Железен човек работи по-добре от всякога, а моментът, в който Хълк хваща Локи и го размотава като парцалена кукла, с лекота можеше да накара цялото кино да се задави с пуканките си, ако не се случваше 15 минути преди финала. В добавка, на човек може да му стане болно като гледа как всичко живо бъзика Стиви заради архаичния костюм, а онзи стиска зъби и осъзнава, че те всъщност са прави. Изводът е, че с още маалко повечко старание нещата наистина можеха да заработят при поне половината от героите.

Актьорски положението също е 50:50. Дауни Дж. е в стихията си (и не знам как успява да не дразни, при това положение), Крис Евънс е по-добър, отколкото може да се очаква от него, Том Хидълстън въпреки комично скроения си злокобен персонаж все пак успява да го докара до нещо като Майкъл Фасбендър на приспивателни, а Гуинет Полтроу е малък, приятен бонус в цялата тази супергероична сбирщина. От другия край са ужасяваща Скарлет Йохансон като Черната вдовица (която за пореден път не разбрах какво търси във филма, нито пък какво е специалното й умение - сигурно да говори на развален руски и всички да й вярват, че е завършила МГУ); не по-малко ужасяващ в патетиката си Самюел Джексън (който пак е като пръкнал се от The Spirit); просто невъзможният парцал Марк Ръфало (да, Едуард Нортън все още благодари на небесата, че не е бил закопчан с договор); и ултимативното дърво Крис Хемсуърт, което освен да лъска с телосложение и да отмята ефектно перчем, за друго не става. Тези четиримката произвеждат конски дози актьорска безнадеждност при всяко отваряне на уста, а някъде по средата е Джеръми Ренър (от единия край, когато е обсебен от зли демони, и от другия - когато е съсредоточен пич с една Невъзможна мисия и няколко стрели зад гърба си).

Целият този актьорски колектив е струвал доста сериозен процент от 220 милионния бюджет, но за щастие са останали пари и за малко ефекти. Нищо невиждано, но все пак кадърно изпълнено (с особено внимание към разните му там пушеци, които са доста прилично симулирани и дават усещането за мащаб). Обаче Алан Силвестри съвсем се е скапал напоследък и откровено проваля дори редките моменти, в които филмът имаше потенциал да заработи (в героичните пък музиката му е просто неслушаема).

Нямам представа какво е накарало всички критици да се вдъхновят от Отмъстителите и да го докарат до 95% на доматите, но смятам този път да си спестя хейта по въпроса. Смятах да си спестя и това ревю, обаче този път съм ексклузивен. Ха. Ха.

10 коментара:

  1. Bravoooo! .. just passing by to tell ya how much a give a fuck (believe me, a lot)

    ОтговорИзтриване
  2. Пффф...
    Това беше най-добрият филм за Хълк от трите.Другите бяха някакви простотии за anger control , любов и тям подобни глупости. А Хълк е неубиваемо , мускулесто , зелено чудовище на което любимата реплика е "Hulk smash". Най-после някой да стигне до очевидната мисъл ,че Хълк е по-скоро комедиен персонаж.И да - леко неебателната игра на РЪфало (-недорЪфало) му пасваше идеално - все пак е неубиваем и не трябва да се впряга много много.

    ОтговорИзтриване
  3. Anger control-а върви по дефиниция с тоя персонаж, така че не е кой знае колко чудно, че в предните филми тези неща бяха засегнати. Хубаво е, че тук почти липсват, не защото нямат място до този образ, ами защото всичко по въпроса вече е казано. Така че, ок - тук са напипали правилния подход. Обаче Ръфало не може да стъпи на малкия пръст нито на Бана, нито дори на Нортън (по принцип).

    Както и да е, въпросът беше в това, че "Хълк" на Анг Лий е правилната интерпретация по темата (втората е кошмарна; пък третата е мех с едно-две изключения).

    ОтговорИзтриване
  4. Напълно съм съгласен с ревюто ти. Аз имах някакви надежди, може би защото се кефя на Уедън. Бяха жестоко попарени. Такава пълна каша не бях гледал никога. Филма е като лош ютюб микс от 10 различни филма. Ужаст.

    ОтговорИзтриване
  5. И всичките тъпи да отбележа. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Аман от критици!!!Вие имате ли си на идея колко много се харесват комиксите в САЩ?Айде стига с тези безмислени писания,хората знаят как да правят пари и това е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никой не оспорва умението на хората да правят пари. Оспорва им се умението да правят хубави филми.

      Изтриване
  7. Всеки трябва да признае, че е доста по-добре от очакванията, които бяха много занижени (с право). По-скоро е приятна изненада. Хуморът сработваше във всеки един момент, ефектите не са кой знае какво, но не са дразнещи.
    Само можеха да измислят по-интересен сюжет и поне няколко врага, а не само Локи и 1 само загатнат.

    ОтговорИзтриване
  8. Ай здравей, Силвъре :)
    Със сигурност филмът е над очакванията (поне преди космическите му за жанра рейтинги) и на моменти беше учудващо забавен. Естествено, че е тъп, но диалогът не дразнеше и имаше нужната доза самоирония. Дори не беше кашата, която се очакваше и на всеки от тези супергерои беше отделено достатъчно време.

    ОтговорИзтриване
  9. mahadeva, здрасти. :)
    Ами прав си, да.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.