16 август 2011 г.

8 Fêtes de Genève 2011 / Fireworks


От началото на август, в продължение на две седмици, цяла Женева се превръща в столица на кича. Зоната около езерото гъмжи от народ, на всяка крачка има увеселителни приспособления с различна степен на инфантилност и неприятност за вътрешностите на човек, и ако цялото това нещо се случваше в България, със сигурност щеше да се лее чалга на поразия и да се носи мирис на кебапчета. Тук, тъй като хората са културни, отвсякъде се носи какъвто там еквивалент на чалгата си имат, и мирис на дюнери.

Единственото хубаво нещо в тази какафония е, че винаги завършва с едночасов музикален фойерверк, който се брои за една от най-зрелищните пиротехнически шоу-програми в света с бюджет повече от половин милион швейцарски франка. За да се вреди човек на място, където пред погледа му няма да има стотина подскачащи глави (а какво да говорим за поставяне на статив, ако иска да снима), висенето в жегата трябва да започне поне 4-5 часа преди началото. В резултат на това, през предните няколко години снимките ми са ставали меко казано на нищо - или твърде отдалеч, или с твърде неприятни обекти на преден план. Ето защо тази година се направих на пич, платих си за място на трибуните, поставих статива предоволен от подходящото място, от което се хваща всичко - и центъра на събитията и отраженията във водата, настроих му дистанционното и таймера... след което 5 бабички от първия ред ми обясниха делово, че не искат да виждат подобно нещо пред погледа си (нищо, че им заема 0.001% от кривото полезрение), теглих им една майна на съответния език, прескочих парапета към езерото, приземих се едва-едва върху камънаците покрай брега (нещо, което нормалните хора, платили си за седалка под задника намират за недостойно) и за пръв път между мен и фойерверките нямаше досадна тълпа от хора. Ето 25 от по-приличните шотове (детайлите, естествено личат по-добре в пълния размер, ако кликнете):


























Втората половина реших да снимам на видео, от което упражнение научих няколко интересни факта: 1) Full HD режима на Canon 60D не става за нищо на тъмно; 2) вграденият моно микрофон е пълна подигравка. И все пак, ето ги финалните няколко минути, които дават някаква идея какво представлява цялото това нещо в движение (с пускането на Jet d'Eau, естествено):


Тематиката този път беше оперна (миналата година беше циркова), което обаче не попречи по едно време да пуснат някакво ню-ейдж пискане, френски поп-траш, и гаврата на Evanescence с Андрю Лойд Уебър, както се чува някъде из останалите ъплоуднати клипове. Дано догодина малко да се освестят и да направят една добра подборка с филмова музика.

8 коментара:

  1. Верно ли е цял час? Дори такава красота би писнала след 15-тата минута.

    ОтговорИзтриване
  2. Има 3 прекъсвания между актовете от по няколко минути, за да се разсее пушека. Иначе сумарно се получава горе-долу час, да...

    ОтговорИзтриване
  3. Супер, а ти си проверявай мейла по-често. :D

    ОтговорИзтриване
  4. На какви настройки си снимал видеото?
    Има разни трикове, с които да се изстиска максимума (не че е кой знае какъв пък той) откъм качество.

    корли

    ОтговорИзтриване
  5. Оставих апертурата и шътъра на ауто, защото при тези резки смени на осветеността се опасявах да не прецакам нещата съвсем. Играл съм си с ръчни насторйки, но в такава тъмница все го има гадния цветен шум. И друго - май по-добрата идея щеше да е да пробвам 720p и 60 fps, вместо 1080p и 30 fps...

    Какви трикове имаш предвид?

    ОтговорИзтриване
  6. Проблемът на аутото е, че не го е страх да изпили ИСО-то нагоре. То и други проблеми си има (варираща експозиция; фокус хънт от аутофокуса, ако си на такъв), но те не са релевънт в случая.

    60 fps не е добре за нощно. Това значи двойно по-бърз затвор, което значи два пъти по-чувствително ИСО, което значи повече шум, ако допуснем, че така или иначе си отворил (или аутото се е постарало вместо теб) блендата максимално.

    Всъщност, обратно, по-добър резултат ще изкараш на 24фпс. Със скорост най-близка до 1/24 отгоре. Не съм сигурен тоя канон дали има точно 1/24 (ако има, тя е правилната), но то не е и толкова важно. Идеята е, че мазалото от бавния затвор е плюс при снимане на фойерверки от статична камера, щото ги уплътнява.

    Най-лесният трик за по-малко шум е да недоекспонираш спокойно с поне един стоп като свалиш ИСО-то наполовина (аз съм свалял и с два стопа, че и повече) спрямо това, което ще ти замери аутото. Движещите се светлини така или иначе не се мерят като хората и изгарят. Същото важи и по принцип за снимане на недостатъчна светлина (стига да ти се занимава с оправяне на диапазона/левълс после през софтуер за обработка на видео).

    Друго, свалянето на шарпнеса (и донякъде контраста и сатурацията; но те има смисъл да се намалят само ако ще се пипа после резултата) в picture style-а, който ползваш за видеото, помага за намаляването на артефактите.

    Между другото, хрома шумът от овърдрайва на високите ИСО-та се чисти прилично от разни плъгини за нойз редъкшън. Не е като от RAW снимка, щото го е мазала компресията, но се яде.

    Ако имаш намерение да поснимаш видео, препоръчвам magic lantern фърмуера (има го и за 60д). После никога няма да искаш да снимаш видео без него. :) Освен безкрайния брой други опции, позволява ти да вдигаш битрейта на видеото, което пряко корелира с артефактите от компресията.

    к

    ОтговорИзтриване
  7. Мерси за този пост - изключително полезна информация. Фотото го имам от 2 месеца, за които това ми беше първото снимане на видео и второто или третото на фото, та още съм в процес на проби и грешки.

    Значи, да се поправя - видеото го снимах на 25, не на 30 (то няма 30 fps на 1080p). За рязането на шътър-спийда при 60 fps си абсолютно прав - имах предвид, че в най-експлозивните моменти предполагам щеше да изглежда интересно на slo-mo. Така или иначе, сега като гледам шума и сравнявам, ISO-то на auto е било изпердашено на максимума, така че по-зле от това просто е нямало как да стане.

    Трябвало е наистина да използвам ръчни настройки с недоекспониране, но кой да знае... Аз въобще малко инцидентно и без подготовка подходих към това видео - бях решил да правя само снимки, защото предполагах, че от 1PYRO8 ще си свършат работата добре, както и стана (http://www.youtube.com/watch?v=_H7pyxmWr70).

    Все още си държа старата сапунерка Canon S3 IS заради CHDK firmware replacement-а, обаче ако този magic lantern е еквивалента му... току що ми направи деня. Майната им на по-високите битрейтове, това чудо си има интервалометър. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Абе, не знам как си го снимал, но мен и снимките и видеото ме кефят. :) Само звукът е кофти, ама ще го преживем. :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.