7 юли 2012 г.

64 Брус Уейн ще умре - да живее Батман!

Така... Тук беше ревюто за новия безсмислен Невероятен Спайдърмен, но поради това, че в него направих паралел с Батманите на Нолан и изразих увереност, че последният ще вземе да утрепе главния си герой, дискусията отдолу се насочи изцяло по тази тема (нормално, тъпотата на Спайдърмен не подлежи на дискусия). В резултат, ревюто е преместено тук, а този пост се налага да го префасонирам в нещо, което първоначално нямах планове да правя:

Защо ми се струва, че Нолан ще направи немислимото и ще убие Батман? Показано е на постера. Казано е в трейлъра. Но най-вече - този вариант перфектно се вписва в отношението на режисьора към измъчените му протагонисти. Нолан каза, че иска да завърши одисеята на неговия Брус Уейн както подобава и има творческата свобода да си разиграе коня както пожелае. Гойър пък се е просълзил на финалните кадри и в гърлото му е заседнала буца. Уорнър знаят, че независимо какво се случва с Батман, бокс-офисът ще е от порядъка на авенджърския, а и във всеки случай ще има рибуут след това. Почти сигурно е - чудовището, което в комиксите счупва гръбнака на Батман, във версията на Нолан може да изиграе ролята на неговия палач.

Повече - в коментарите.

64 коментара:

  1. Ее, не вярвам Нолан да убие Батмана си. Три филма саможертви и накрая някаква драматична смърт.. Би било извратено. Аз бих бил доволен на най-нормалния хепи-енд стига филма да доставя по другите параграфи.

    Пък и все пак е "Rises" и то с жената-котка вътре. Те трейлърите на моменти изглеждат супер несериозно с разни летящи коли, летящи хора, жени котки трепещи мускулести бандюги и т.н. Не би имало и грам финес да му лепнеш на това чудо някаква безумна драма за финал. Е, може да се окаже по-дарк отколкото изглежда, ама аз съм се подготвил за супер стандартен фийл-гуд блокбастър, само дето режисиран както си трябва.

    При това положение, ако Нолан вземе, че ми убие Батмана... Ще е тежко. : )

    ОтговорИзтриване
  2. Абе ако трябва да вляза в ролята на букмейкър не бих дал и 5% шанс на тази перспектива. Ти би ли и дал повече?

    ОтговорИзтриване
  3. Имайки предвид как Нолан третира главните си герои, бих казал, че има 5% шанс Брус Уейн да отърве кожата. Батман ще живее, де, щото е символ и бла бла.

    ОтговорИзтриване
  4. Сравнението между рестартираните Спайдър и Батман е лесно, но и доста несправедливо, защото по-свой крив начин издига нивото на поредицата на Нолан, а тя просто не заслужава. И Batman Begins и Dark Knight са толкова прехвалени филми. Първият си е абсолютен антиклимакс и налучкване на атмосфера. А филмът на Хийт Леджър си беше един объркан екшън, пълен с евтин диалог и дословно следване на схемички от комикса.

    Това което направи Тим Бъртън през 89 също е рестарт и нива нива над новите филми. Приказка за възрастни, вместо сегашните “сериозни” филми за деца.

    Извинения за офтопика, ама изкарахме новита батмани някакъв невиждан стандарт.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В интерес на истината съм съгласен с почти всичко, само не в тази крайна степен. Че са прехвалени, прехвалени са - и на мен ми беше трудно да харесам подобно нещо, което е в топ 3 на imdb; и аз не намирам филмите за кой знае колко тематично дълбоки; и аз предпочитам приказките на Бъртън (много хубаво го каза, btw). Това, че имат трески за дялане обаче (и че са прехвалени) не значи, че новите два Батмана не са много над нивото на уморителния средностатистически комиксов филм. Нолан намери много сполучлив хабитат на главния си герой, успя да изчисли добре атмосферата (не съм съгласен, че е налучквал), да не говорим, че всеки от злодеите му би изнесъл филма, дори ако Гойър и студиото бяха настояли за 10 пъти повече тъпи лафчета, които да стоят добре из трейлъри.

      Изтриване
  5. Ами с риск да стана досаден, не виждам как Брус Уейн ще умре. Мога да изредя редица причини. Едно на ръка - двете издания досега са крайно романтични и би било просто жестоко (не в добрия смисъл на думата) към феновете да им се сервира някакъв брутално нихилистичен ендинг току така. Би било все едно Дюма да удави Едмон в водите до замъка Иф. (паралела между Батман и граф Монте Кристо мисля, че си го има; Батман на Нолан е филм, в който Провидението е основен/основният участник)

    Второто, което е може би по-важно е, че да си убиеш главния герой накрая на филма е един вид сценариино безсилие, поне в моите очи. Ако приемем, че има десетки или стотици завършеци, които оставят зрителя зашеметен и убеден, че е гледал нещо покъртително, това да убиеш главния си герой е ... cop-out. Като нямаш какво друго да измислиш убиваш главния герой и това сервира нужната доза патос и емоция, които да изнесат завършека на филма. Напоследък това се прави по веднъж на всеки няколко филма е баси. Нолан далеч не е толкова елементарен. Нолан може повече от това.

    Сега четох разни статии, които обръщат внимание, на това че се е зародил доста сериозен мета-гейм от Батман Бегинс досега. Бегинс поставя началото на сагата за съвършения герой. Престижа пък е ясната закана на Нолан, че ще разбие представите на зрителите си и даже им разказва как смята да го направи. Бегинс и Прежтижа са The Pledge. TDK и Inception са The Turn. И съответно единственият филм, който идва за завършек на играта на Нолан е Rises.

    Дотук добре, но трябва да призная, че въпреки огромното ми уважение към Нолан, някакси не виждам филм, с участието на жена-котка и огромна буца мускули в ролята на злодея, като подходящ носител на този род мета-субстанция, с която Нолан така сполучливо борави от първия си филм досега. Може и да греша, но определено съжалявам, че Леджър ни напусна така преждевременно. Джокера можеше да е ултимативния инструмент, с който Нолан да разбие фантазиите на публиката си като за последно.

    Сега... Очаквам нещо смислено. Нолан няма слаб филм досега. Но не очаквам нещо грандиозно в никакъв случай.

    Да убие Брус би било крайно не-елегантно и даже малко просташко в моите очи. Това не вярвам да стане. При всички положения щом Нолан се е захванал явно е замислил нещо сравнително оригинално и ще ми е интересно да видя какво.

    И последно.. Нолан се е набутал в кредитс на това чудо: http://www.imdb.com/title/tt1877830/

    Аронофски и Батман... Батман ще се окаже последната реинкарнация на Вишну. :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С бая неща не съм съгласен.

      Нолан-трактовката на Батман хич не е романтична. Рoмантизмът най-малкото изисква романс, а какъв романс при тази Рейчъл? Или онази Рейчъл... Всъщност всички филми на Нолан до момента са си направо антиромантични. На него са му по-интересни вътрешните катаклизми, които преживяват героите му, отколкото някаква интересна динамика в отношенията им с околните. Естествено, любовта често е тригер, но винаги само толкова. По-тази причина вероятно, Нолан и Нолан пишат много комплексни мъжки образи, но досега във филмите им няма нито един интересен женски. Надявам се Котката да промени тази тенденция, но каквото съм видял от трейлърите досега, създава много силно впечатление за откъснатост, и се съмнявам, че взаимоотношенията им с Батман ще могат да се класират за романтични. (Виж, между Кийтън и Пфайфър беше жестоко - оная сцена под имела, в която маските падат, все още ми е любимата от всички филми до момента).

      Изобщо не съм забелязал тенденция да се убиват главни герои напоследък, особено пък в този жанр. Напротив, в момента, в който всеки супергерой е буквално неубиваем, няма нищо лошо в това да се направиш на пич и наистина да сложиш точката. И не е задължително да е сценарно безсилие - в Гладиатор примерно не беше. Изобщо не се съмнявам, че Нолан (Джонатан) може да измисли сетъп, в който смъртта на Брус Уейн е драматична, оправдана, емоционална и неизбежна.

      Статията на cracked по въпроса я знам, но там този пич е попрекалил малко с аналогиите от Престиж. Вероятно трите части на Батман ще могат да се наместят във формулата от този филм, обаче добавянето и на Inception в цялата работа просто е too much. Не мисля, че Нолан ще играе някаква кой знае колко сложна игра, като тази в Мементо, Престиж и Генезис. Поне досега не е показал, че Батманът му има потенциала на другите му измъчени герои.

      Щеше да е огромна грешка Джокерът да се върне за повече от 10 минути в третата част. Всеки герой трябва да е с функция, а не функция на зрителския интерес или качеството, с което е изигран. Дори Леджър да беше жив, Нолан нямаше да направи тази грешка. Точно както Плашилото във втория филм се превърна в бележка под линия в сянката на много по-могъщ от него злодей, така и Джокерът би отстъпил мястото на Бейн.

      От бая време се знае, че Нолан ще е продуцент и ментор на който се захване с бъдещето на Батман. Предполагам това е някаква сделка с Уорнър, част от която е пореден високобюджетен mind-fuck филм (дано). Почти съм убеден, че Аронофски няма да застане начело. Това, което ще се случи опасявам се е следното: от студиото ще изчакат да видят какви ще са реакциите на новия Супермен (бтв, това е от категорията рибуути, които са точно толкова противопоказни, колкото на Спайдърмен, но може Снайдър да ни изненада), и вероятно ще пробват нещо подобно на Авенджърите, но с DC герои. Просто ще преизобретят Батман-вселената по начин, който да може да акомодира и летящ супергерой в идиотски костюм.

      Изтриване
  6. "(Виж, между Кийтън и Пфайфър беше жестоко - оная сцена под имела, в която маските падат, все още ми е любимата от всички филми до момента)."

    Да, тук съм съгласен. Аз като цяло всъщност не харесвам много Бъртън, защото за мен ролята на режисьора не е да узурпира всеки филм до такава степен в каквато той го прави, но и аз много харесвам Ретърнс.

    "И не е задължително да е сценарно безсилие - в Гладиатор примерно не беше."

    Да, тук съм съгласен, даже бях го дал за контра-пример, преди да го изтрия. В случая с Гладиатор обаче, то е някакси подобаващо нашия да си отиде в Елисийските поля със семейството си. В случая с Батман, ще е някакси неподобаващо трагично. Е да, определено няма да има аналог до момента. Никой не е посмял да изгради съвършенно себеотрицателен герой в цели три филма, постепенно да му отнеме всичко и накрая да го унищожи. И защо му е да го прави? Защото това е естествената съдба на този герой в света в който живеем? На фона на летящи коли и жени-котки? Нещо не ми се връзва. Света на Нолан е романтичен, защото оставя голяма роля на Провидението. Ще разясня. Аз от край време като гледам един филм обръщам внимание на това каква роля играе една прикрита сила, която аз бих нарекъл именно Провидение. Тази сила е контра-пункта на наглед непрощаващия и произволен свят, в който живеем. Общо взето - колкото по-невероятно е - толкова повече играе роля Провидението. И аз като цяло съм фен на Провидението. Решил съм за себе си, че не искам реализъм в филмите. Искам оптимизъм и провидение, защото съм си такъв - романтик. Но това, че съм романтик, не значи че преценката ми не е трезва.

    Примери за Провидение в големите филми - Роб убива Император като праведно отмъщение, Хобит унищожава злото завинаги, Краш, 12 разгневени мъже и т.н. Хората се кефят на такива неща и филмите се продават добре. Махни ролята на Провидението и оставаш с трактати на тема абсурдността на живота. Може би ти би се кефил, повечето хора не биха.

    Хората харесват ролята на Провидението в изкуството, дори да не са съвсем наясно, че го правят. То е доста подсъзнателно. Пример за тази тенденция смятам е и твоето желание, за което си писал, героите да отиват някъде и да получават някакси това, което заслужават. (е не съм наясно доколко е силно при теб)

    Сега, не казвам, че филм, който е напълно изчистен от всякакво "Провидение" не би могъл да сработи. Само, че дори и да мога да си представя такъв, в момента не мога се сетя за такъв.

    ОтговорИзтриване
  7. Сега - в филм като Батман.. Колко невероятно е да се случи това? Милиардите наследство, подходящите родители (и Алфред) убийството на родителите, пропадането в пещератам, подходящите приятели и контакти, обучението от Лигата на Сенките, измъкването му на косъм от смъртта сума ти пъти, победите срещу злото в лицето на невъзможни оддс, появата на уникални злодеи, които да създадат тази драма... Само в спасяването на Джокера от сблъсъка с цимента имаш оддс едно на хиляда примерно.

    Батман си е филм, в който Провидението дърпа конците отвсякъде. "We are destined to do this forever." е основен мотив на втората част. Идеала за съвършенния герой, който се появява напук на всичко, но е неизбежно да се появи, защото светът всъщност не е безразличен и не е неспособен да го създаде. (Тука виждам и паралели с Unbreakable, ама да не задълбаваме). В първата е идеята, че един човек може да направи разлика, напук на всичко. Къде ти реализъм? Сега, може би романтизъм не е точната дума, но не мога да намеря по-добра. Ако се сещаш за правилната дума, кажи.

    На фона на този напълно подчинен на ефекта на Провидението, просто изглежда естетически неправилно главния герой да бъде ултимативно наказан за идеализма си. Това ще е някакво анти-провидение/нихилизъм и дори вопли, че така би било реалистично нямат никакво основание, защото целия филм е пропит от усещането, че е напълно реалистично Провидението да дърпа конците и че нищо не се случва случайно.

    "Изобщо не се съмнявам, че Нолан (Джонатан) може да измисли сетъп, в който смъртта на Брус Уейн е драматична, оправдана, емоционална и неизбежна."

    Тук адски се надявам да си прав (Ако наистина са се решили да го убиват.), но преди да го видя няма да се убедя.

    Относно Джокера... Аз по си го представям като носител на нещо гениално и естетически удолетворително, отколкото буцата мускули дето ще ни сервират. Бих си представил някакъв сценарий, в който Джокера така влиза под кожата на Батман, че накрая го принуждава да надскочи себе си, да постигне някакъв катарсиз и да промени смисъла на всичко, което му се е случило в нещо напълно ново. Да срази този перфектен идеал на съвършенния герой в името на нещо по-важно и може би по-човешко. Някаква борба, в която накрая няма победители и победени. Е това ми се гледа. Вместо това ще гледам буца мускули, жена-котка, летящи коли и накрая сърцераздирателната смърт на ултимативната саможертва. Абе мамка му, не може ли да я надскочим таз ултимативна саможертва? Няма ли да е много по-life affirming Батман да избере живот вместо смърт. Няма ли да е по-смислено този идеал, който Нолан е градил 3 филма, накрая да го жертва за нещо по-дълбоко, вместо да го води до естествения му и БЕЗУМНО СКУЧЕН И НЕНУЖЕН завършек?

    Заеби. Дано не съм те отегчил прекалено, ама мислех че имам какво да кажа горе долу.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В отговор на всичко това, мога да кажа само, че дори в трейлъра Батман казва директно, че все още не е дал всичко от себе си. Т.е. най-нормалното нещо, което виждам идеалист като Брус Уейн да направи, е да даде живота си за идеята, която го е обсебила. Това най-вероятно ще се случи, защото след смъртта на Рейчъл, няма как залогът да стане по-голям. Единствената жертва, която остава да се направи е саможертвата. А с това, че Батман ще бъде смазан от буца мускули, се надявам Нолан да направи някакъв извратен жанров коментар. Героите във филмите му трябва да страдат жестоко заради обсесиите си и последното, което искам да видя е как цял Готам пали свещ в негова чест. Съгласен съм, че смъртта на Батман може да е пътят на най-малкото съпротивление и да се превърне в патетична досада, но може и да е смисълът зад цялата безумна на пръв поглед идея режисьор като Нолан да се занимава с герой като Батман. Това е златен коз и може да се изиграе като за световно (да не говорим за извънфилмовия контекст) - стискам палци.

      За Провидението - не бих казал, че поредицата на Нолан е белязана дълбоко от него. Всички неща, които изброяваш са или предпоставки или логични следствия едно от друго. Напротив, двата филма (и особено вторият) дават много силно усещане за контрол и манипулация. Стечения на обстоятелствата се случват горе-долу с такава честота, с каквато е очаквано за комиксов филм. Даже по-малко - Джокерът е следствие от човешки действия; дори към Харви е подходено буквално като да си помислиш, че трансформацията му в Двуликия е следствие от пъклен план на Джокера.

      Хич не ми е отегчителна тази дискусия, просто не знам дали е най-правилно да се случва тук, но майната му на Спайдърмен. :)

      Изтриване
  8. Да се чете "естествения" накрая.

    ОтговорИзтриване
  9. Дотук добре. Не виждам за какво да се захвана, освен може би за това, че не е задължително Провидението да спада към клас "Supernatural activity". Провидението може да бъде в синхрон с причинно-следствените връзки. То се явява един вид отговор на въпроса на хората : "Абе аджеба, на света пука ли му какво се случва в него?", и хората като цяло предпочитат да вярват, че отговора е "Ами всъщност, в известен смисъл, да". Но не е задължително да има външна (свръхестествена) намеса. Някои хора вярват, че има изконна справедливост в самата природа, която просто е много далеч от очевидна. Други се смеят на това мнение. Аз в случая не съм седнал да нищя въпроса има ли някакъв такъв аспект реалността. (за справка, вярвам че има) Това, което наблюдавам е, че Провидението е основен герой в почти всички филми, на които ставаме свидетели.

    Доброто винаги побеждава.. Всичко се връща.. Героите побеждават неимоверни препятствия, които биха накарали нормален човек да реши, че явно е главен герой от филм.. Изключителни съвпадения се случват за да излезе на преден план именно това, което е искал да каже автора. Малко смешно, ама на моменти ми се струва сякаш събитията в всеки филм наподобяват блъскането на протоните от един колайдер с свръх-светлинна точност. Начина по който всичко, ама всичко си пасва на мястото в почти всеки (добре направен) филм, който гледаме си е част от стандарта по който тези филми се правят. А интересното е, че и ние зрителите си го искаме. Не ни се гледат някакви абсурдности, в които не можем да намерим истински смисъл. Дори като се изкефим на липсата на смисъл, то тогава именно това става смисъла. Доколкото мога да преценя просто изкуството най-вероятно в основата си е един носител на смисъл и това е именно, което ние харесваме в него.

    А щом като търсим смисъл, в една сфера, в която всичко служи за експозиция на посланието на автора, то се оказва, че има много тънък момент. Дали изкуството служи за да извади наяве нещо скрито в реалността, което в нормалния живот не бихме могли да видим или изкуството си е един паралелен свят, с свой собствен и донякъде самоцелен смисъл? Аз лично клоня към първата интерпретация - изкуството е ценно именно като коментар на реалността. Но същевременно трябва да признаем, че много малко филми могат да претендират да бъдат обективни наблюдатели на реалността. Та ние дори не бихме могли да приложим някакви критерии за обективност. Всякакви критерии ще бъдат пречупени през призмата на автора и през призмата на зрителя. И в крайна сметка нещата пак опират до това, че хората търсят смисъл в една реалност, която ги плаши с това, че .. ами може и да няма смисъл. Ама хората си я търсят. И оттам изглежда е и огромната роля на това Провидение, за което толкова упорито говоря днеска. Хората си търсят смисъл и си харесват като го намерят.

    Ще дам прост пример и приключвам. Анти-тезата на смисъла и Провидението, за които говоря наподобяват следния сценарии - свят, в който всичко е късмет и нещата просто се случват, даже без да има особена връзка помежду им. Няма никакви принципи или ако има, то те са напълно арбитрарни. Няма никакъв скрит смисъл. Нещата просто се случват. На вселената не и пука.

    От друга страна изкуството е пълния антипод на това. С изключителна точност се пресъздават точно определените обстоятелства, при които автора може да изкаже своето мнение. И дори това мнение да е нихилистично до краен предел - примерно " Ами нещата нямат истински смисъл; всичко е арбитрарно и нищо няма значение".. Дори тогава, това послание е един коментар върху света и пак служи за да придаде смисъл на въпрос, който автора е решил че е важен. Явно търсенето на смисъл, е част от човешката природа и особено от изкуството.

    ОтговорИзтриване
  10. И сега стигаме до Батман. Въпроса който задава Нолан е в общи линии "Какво се случва, когато един абсолютен идеалист вземе да променя света, чрез целенасочените си действия, спрямо един наглед обективен морален шаблон? Какво се случва, когато този герой е дотолкова отдаден на идеала си, напук на реалността, че е способен да даде абсолютно всичко от себе си?"

    И най-интересния въпрос, който можем да зададем в този момент е следният.
    "КАКВО НИ ПУКА?!"

    Сега, разбира се, не мога да дам окончателен отговор на този въпрос. Но според мен факта, че ни пука, говори ясно, че ние винаги търсим смисъл в изкуството и идеално се надяваме да намерим именно този смисъл, който най-много ни допада. Ние всъщност търсим Провидението, като скрит смисъл. Скрития смисъл, който режисира събитията, и същият скрит смисъл, който ги довежда до техния логичен край. Това е Провидението. То е един вид вътрешна логика за нещата, която ние търсим и ако бихме могли да намерим, бихме могли да живеем по-спокойно живота си. За себе си знам, че е така. Предполагам, че при повечето хора е така.

    И в крайна сметка що се отнася до Батмана, всичко се свежда до това, дали Нолан ще предостави на публиката си отговор, който ще и допадне емоционално или не.

    И ето и моя съществен проблем, с ендинга който предполагаш, че ще го бъде.

    "Героя жертва живота си за по-високото добро. В крайна сметка усилията му не са напразни. Злото бива надмогнато, доброто някакси се съхранява. Надеждите на хората се оправдават. Саможертвата не е напразна."

    Сега.. Това ме дразни МНОГО и причината донякъде е обективна, донякъде не е.

    Но независимо доколко обективно или субективно е, ако основната идея на Нолан след три филма по темата, е че съвършенно безкористния герой заслужава да умре за доброто на другите (като отговор на един предимно екзистенциален въпрос към и от публиката), е просто един среден пръст в лицето на зрителите. И сега, на теб такива гаври може да ти допадат, но аз не мога да я възприема. Това просто е лишено от смисъл.

    И си мисля, че няма да стане, защото още в втория филм се загатва за един по-дълбок смисъл. "You're not like them, even if you'd want to be." "To them - you're just a freak. Like me." Именно там Джокера се явява каталиста за промяна на "съвършенния" герой. Брус създава и допълва Джокера. От своя страна Джокера се опитва да позволи на Брус да пресъздаде себе си. Именно този момент, аз мисля че е напълно целен от Нолан, и си мисля че Джокера е щял да участва и в третия филм. But all is not lost. В трейлъра Селина играе тази роля, като си му го казва. "You don't owe these people anymore. You've given them everything." Но нашия, поне засега, иска да си остане кретен до гроб.

    Идеално бих искал да видя трансформацията и излекуването на Брус като завършек на творбата. Съвършенният герой да надскочи себе си в името на нещо по-реално и много много по-човешко.

    Но от друга страна бих могъл да приема и някаква развръзка, в която Батман дава живота си за Готам, но си проличава, че саможертвата е била или безмислена и/или незаслужена и в крайна сметка остава лошия привкус на това, че един прекрасен човек цял живот страда заради грешките на другите. И в никакъв случай саможертвата му не е оправдана. Това поне емоционално би ми откликнало. Ако го извърти на нещо като древногръцка трагедия, бих могъл да го възприема.

    Реално дали Нолан ще доведе героя си до някакъв катарзис или ще покаже смъртта му като безмислена е едно и също за мен. Ще го приема.

    Но да приема доброто в някаква извратена саможертва, като основният смисъл на цели три филма и такъв огромен потенциал.. Не бих могъл. Сори.

    Ами това е. Много се измъчин докато го напиша, донякъде защото и темата за смисъла ми е изключително затормозяваща, ама и просто съм си уморен в момента.

    Ще ми е интересно да чуя какво ще кажеш по темата.

    ОтговорИзтриване
  11. Абе според мен е ясно, че Нолан няма да го убие, защото кой ще му позволи аджеба. После ще гледаш всеки следващ филм за Батман, като на някаква нереална паралелна вселена, в които събитията никога не биха могли да се случат по този начин.

    Е да.. Би било брутално. Но не ми го дига определено.

    ОтговорИзтриване
  12. Хех, яко. Аз очаквах да ми се ядосаш на глупостите, ти пък чак ги удостои с тема! Кеф. :) Дано още някои се включи, ще е интересно. Още по-интересно е как ще се чустваме като свърши.

    На Нолан трябва да му го призная. Ще ме прилепи за екрана на 20ти. :)

    Ти имаш ли си И-макс при теб? Тука май има някъв в Мола. Все пак филма в никакъв случай не е за подценяване откъм картина и звук.

    ОтговорИзтриване
  13. Провидението го разбирам като щастлива случайност или като намеса на свръхчовешка сила в делата на героите. Нито едното, нито усещането за другото смятам, че е преобладаващо в Батманите. Все пак не си говорим за Дони Дарко... :)

    Това, което се знае за сюжета е следното: филмът започва 8 години след края на Тъмния рицар (което е яко - обичам, когато времето има значение). Харви Дент е герой. Вероятно всичко е мирно и тихо, докато не се появява Бейн, който по някаква причина иска да унищожи Готам. Също по някаква причина Батман му е трън в очите, така че след конфронтация между двамата, Батман е пребит, Бейн е счупил маската му, и Брус Уейн лежи в затвор, където си ближе раните, чакайки да види унищожението на Готам от първия ред. Междувременно Готам се присеща, че му трябва Тъмен а не Светъл рицар и почва да плаче Батман да се върне. Брус избягва от затвора, може би с помощта на Котката, Бейн освобождава затворниците от Аркам, на улицата става меле и Батман пречуква Бейн. The End.

    Това разказват трейлърите досега.

    Някъде в целия този бълвоч трябва да се случи Драмата, която да осмисли филма като част от филмографията на Нолан. Нека разсъждаваме математически:

    Готам със сигурност е в беда (възможно е заради това, което се случи с Харви - Нолан каза, че третата част ще бъде за последствията от действията на всички герои във втората). Готам със сигурност има нужда Батман да го спаси. Циникът в мен иска в един момент Батман да реши, че Готам не заслужава да бъде спасен, но имайки предвид трогателните сцени с дечица из трейлърите, а и как се развиха нещата със сина на Гордън, мисля, че Нолан няма да предприеме тази стъпка. Малко вероятно, също така, е да се окаже, че Готам всъщност заслужава да бъде спасен, но злото е по-силно от всичко. Тази концепция противоречи на самата идея на Батман - че символът е всемогъщ. С други думи - остава единствено Готъм да бъде спасен от Батман и това ще се случи.

    Въпросът е на каква цена.

    ОтговорИзтриване
  14. "Героя жертва живота си за по-високото добро. В крайна сметка усилията му не са напразни. Злото бива надмогнато, доброто някакси се съхранява. Надеждите на хората се оправдават. Саможертвата не е напразна."

    Ако това се случи, бих повърнал. Би ми харесал вариант, в който Батман и Брус Уейн дават живота си за по-високото добро, но злото просто се оказва твърде вкоренено в света им и накрая саможертвата е напразна. Обаче това, както споменах няма как да се случи, защото ще е анти основната идея (освен ако благодарение на многото нови герои - Бейн, Котката, Блейк, дъщерята на Ра'с Ал Гул, не се случи някакъв естествен шифт на парадигми).

    Саможертва със сигурност ще има, защото иначе няма драма (не и по-голяма от загубата на любовта на Брус Уейн от детството). И двете обаче трябва да се търсят във връзката Батман-Брус Уейн. Иска ми се Нолан и Нолан да са успели да измислят някаква хитра врътка като в Престиж - между човека и обсесията му, и в нея пак да се вписва органично идеята, че Батман е непобедим символ. Искам да я покажат като отровна и разяждаща, носеща колкото добро, толкова и зло. И тъй като единият от двамата трябва да си замине, вариантите са два: или Брус Уейн убива Батман и се кротва в имението си (нещо, което няма как да се случи). Или, следователно: Батман оцелява като символ, на цената на живота на Брус Уейн.

    Това последното ще се случи с почти 100% сигурност - просто няма друг вариант, в който Възраждането да намери място във филмографията на Нолан. Остава само да проследим конкретните събития, които ще доведат това и обосноваността им.

    Има един вариант, в който символът на Батман естествено оцелява в лицето на героя на Джоузеф Гордън-Левит след смъртта на Брус Уейн. Това може да се реализира прилично (и Уорнър ще могат да сервират цял нов франчайз на тази основа, без да се напъват да преизобретяват цялата вселена по нов начин), обаче Нолан преди време каза, че няма място за Робин около неговия Батман. Е, може и да си е променил мнението - няма място за Робин, докато неговият Батман е жив.

    Както и да е, надявам се да е станало по-ясно защо смятам, че Брус Уейн ще умре. Или поне защо Брус Уейн трябва да умре.

    ОтговорИзтриване
  15. Добре, всички предварителни ревюта говорят за яко реване на финала. И за това никой да не чете спойлери преди да гледа филма. Ясно.

    ОтговорИзтриване
  16. " и Батман пречуква Бейн. The End."

    Тука предполагам си искал да напишеш обратното?

    "Тази концепция противоречи на самата идея на Батман - че символът е всемогъщ. "
    " Иска ми се Нолан и Нолан да са успели да измислят някаква хитра врътка като в Престиж - между човека и обсесията му, и в нея пак да се вписва органично идеята, че Батман е непобедим символ. "

    Мислиш ли, че това е чак толкова основна идея? Малко странно е. В крайна сметка зад маската стои човек. На мен би ми станало доста криво, ако човекът бъде пренебрегнат заради символа.

    "Саможертва със сигурност ще има, защото иначе няма драма"

    Е тука специално не мога да се съглася. Точно това имам предвид като сценарийно безсилие.


    Абе, щом си толкова убеден че ще го утрепят, сигурно си прав. Аз не съм много убеден в неверието си, защото е предимно естетически обосновано и следователно доста субективно. Голямата саможертва в името на другите за мен е и безкрайно банално и безкрайно извратено. Не ми допада. Но както казах, навярно си прав.Има логика. Уейн е абсурдно себеотрицателен,както и явно дълбоко травмиран и изглежда, че вече няма за какво друго да се хване освен за маската си. Има логика, но пак си ми се струва най-малкото посредствено и ограничено.

    "Циникът в мен иска в един момент Батман да реши, че Готам не заслужава да бъде спасен"

    В това няма нищо цинично. Даже напротив. :)



    Иначе, само веднъж ми е харесала една такава саможертва и то беше в едно доста психарско аниме, където героя за 50 епизода извървя супер дълъг път и накрая гледаше с една много яка лека усмивчица на просветление всичко, което се случва. Ама там сработи, щото цялото действие беше пропито от философски идеи и някакси накрая виждаш как прозира будисткия идеал и в сюжета и в персоната на главния герой. Анимето си имаше какво да каже, макар и да не надскачаше жанра през повечето време.

    И в крайна сметка, предстои ни да видим дали братята Нолан са имали какво да кажат. Успя да ме убедиш, че е доста вероятно да стане както казваш, но продължавам да смятам, че е изключително посредствено решение.

    Накрая само да не вземем и двамата да се изповръщаме..

    ОтговорИзтриване
  17. Бе май натам си вървят нещата, не мислиш ли? :)

    ОтговорИзтриване
  18. Е Батман няма начин да не пречука Бейн. Все пак два пъти да бъде пречукан ще е малко прекалено. Какво ще стане по време на пречукването е отделен въпрос. Може след това да се нагълта с хапчета. :)

    Абсолютно мисля, че символите са основния двигател на тази поредица - символите, за които се приказва в отегчително-патетичния диалог; символът, който плаши гаргите като сложи торбата на главата; символите, които са Черния и Белия рицар; символът на хаоса; и сега символът на грубата безпрецедента тъпа жестокост като че ли спуснала се директно от Тора Бора (ама за последното не знам де - някои викат, че планът на Бейн подминавал и плановете на Джокера, та ще видим...) Това, че символите са на първо място не значи, че човешкото го няма. Значи само, че човешкото трябва да стане жертва.

    Казах ти, саможертва в името на другите би била кофти избор. Саможертва... по-скоро анихилация, подбудена от собствени терзания обаче е съвсем в стила на Нолан. Така че няма да повръщаме, щото това, дори извън въпроса ще пукне ли Батман или не, започва да придобива измеренията на филма на десетилетието или нещо такова. Не знам как с кво ще го смъкват от топа на imdb, не знам...

    ОтговорИзтриване
  19. Хм. Всъщност да, прав си че нашето кретенче ще се справи с Бейн; вярно е, че би било идиотско да се провали два пъти подред.

    Заболя ме главата, докато схвана горе долу какво имаш предвид под символи тук. Сега, ясно е че героите са крайно емблематични, ама не бях пробвал да погледна нещата откъм символиката им.

    Не знам.. Щом го виждаш сигурно го има, но на мен ми убягва. За мен Батман си е представен крайно човешки и нищо човешко не му е чуждо. Според мен е чисто и просто крайно емблематичен.
    Аз доста харесвам BB и на моменти ми се струва, че цялата история си е баш за малкото момче, което пада в кладенец пълен с прилепи, след което губи родителите си, и което в последствие се превръща в пълен психопат в добрия смисъл на думата.

    Остави ги тия символи. Далеч по интересни са ми чисто човешките терзания и перипетии на Уейн, отколкото разни символики. Абе, за всеки му по нещо явно.

    Анихилация е добър избор на дума. :) Разбирам какво искаш да кажеш горе долу.

    За филм на десетилетието.. Феновете най-вероятно ще му се зарадват много, дори и да утрепят любимеца им по най-извратения възможен начин,(Защото аз съм убеден, че колкото по-малко банален е, толкова по-извратен ще е. Наречи го черногледство.) стига това да се случи на фона на някоя сърцераздирателна тема на Дж. Хауърд и да е пипнато с достатъчно финес.

    Сега, дали обективно ще е филм на десетилетието.. Колкото и да харесвам Нолан и първите два филма.. Съмнява ме. :)

    Но аз вече наистина не знам какво да мисля за филма и май просто ще спра. Добре си начесохме крастата. :)

    Бтв 164 минути. Не е шега работа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Батман винаги (и на хартия и на лента) е бил това, което се проектира в облаците като пуснат прожекторите. Това не значи, че човешкият фактор е маловажен - точно оттук идва драмата.

      Сърцераздирателна тема на Нютън-Хауърд няма да има. Ще има бомбастична жалка цимерска синтетика. Чук семплите от саундтрака - няма такава скука...

      Изтриване
  20. И аз да приглася отстрани, без да има нужда :) По-скоро съм склонен да вярвам, че Брус Уейн ще умре, а Батман ще живей, живей. Сещам се за няколко причини:

    • Нолан и Нолан са играли тази игра с жертването на главен герой в Престиж, Инсомния, а режисьорите/сценаристите със стил си държат на темите.
    • Батман може да е златна кокошка и Уорнър да пишат вече сценария за следващия, но това няма нищо общо с логиката в този или предишни епизоди. Юнивърсъл направиха нов Борн без да участва в него Борн:) Даже както сте казали по-горе една такава смърт ще им направи работата по-лесна за разни кросовъри със Супермен, Суперуомън и тн.
    • Ако Бейн наистина счупи гръбнака на Брус, то вълшебно възстановяване ще бъде твърде много за преглъщане в един филм.
    • Цялата поредица е много самовлюбена без чувство за хумор, а това обикновенно води до месиански изцепки от вида невиждан-край-на-супергерой.

    Както и да е, дори само заради тази сага, моите 15лв за кино са ги взели вече.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Той Нолан си е опериран от чувство за хумор. Стига му само за някакви формулаични уанлайнърчета, които да сложи за зарибявка в трейлърите ("Мама ми е казвала да не влизам в коли с лоши момчета" - "Това не е кола..." - Ха. Ха.) Обаче си признавам, че тая студенина и сериозност отива на филмите му. Пък и е за предпочитане в сравнение със смешките от околните холивудски филми.

      Изтриване
  21. Според мен нищо надценено няма в двата Батмана на Нолан. Като Батман в Началото ми харесва много повече, защото е доста по-емоционален, а Черния Рицар ми е малко повече като схема. Нямам съмнения дали третия филм ще е добър, склонен съм да вярвам, че може да е шедьовър, но пък съм вечен оптимист, та чак вече сам не си вярвам ;)
    По темата, почти съм сигурен (разбирай МНОГО МИ СЕ ИСКА), че Брус Уейн няма да умре. Не ми се връзват иначе нещата. Прочетох цялата дискусия до момента и трябва да призная, че и в двете мнения има истини, но дали, защото такова е желанието ми, аз съм по-съгласен с Beast.
    Мисля си, че варианта, в който Уейн умира и го наследява някой друг като Батман е
    абсурден. Не знам, не съм чел комиксите, но не е ли Батман винаги Брус Уейн? В смисъл няма ли да се изчанчи и преиначи много историята, ако примерно героя на Горден Левит нахлупи маската. Не ми стои добре така.
    Ясно е, че ако има човек на света, който може да направи всичко и то все да е обосновано и да изглежда добре, то това е Кристофър Нолан, но не трябвали и той да прояви някаква съобразителност спрямо комикса или оригиналните истории?
    Аз залагам, че Брус Уейн ще си живее.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Единственото, което ми пречи да съм 100% сигурен във варианта, че Уейн умира на финала е точно DC. Не знам какво пише в договорите им с Уорнър и дали няма клаузи, които предпазват героите им от смърт, причинена по невнимание от арт-ориентирани режисьори...

      Говори се как точно Джон Блейк ще породи най-много следфилмови терзания сред феновете на Батман. Изключвам вариант - той нахлупва маската и продължава благородното дело (за жълти стотинки, щото не е милионер, а е на полицейска заплатка). Но унаследяване в някаква форма може да има и без да се стига до такива буквализми.

      Изтриване
  22. "Сърцераздирателна тема на Нютън-Хауърд няма да има. Ще има бомбастична жалка цимерска синтетика. Чук семплите от саундтрака - няма такава скука..." О, не. :(

    http://www.empireonline.com/news/story.asp?NID=34498 Това е (почти?) челия. И мен нещо не ме грабва. Хауърд, защо ни изостави?! :( Не е напълно нетърпимо де; може и да сработи, ама нищо повече.

    "Според мен нищо надценено няма в двата Батмана на Нолан.Като Батман в Началото ми харесва много повече, защото е доста по-емоционален..."

    Ами и аз много си ги обичам. Всъщност TDK първоначално не можах да го възприема напълно, но като го гледах по-късно пак и нещата си паснаха на мястото. Леджър обаче изнесе филма като за световно. Ако го махнеш от уравнението и всичко се разпада. Да не говорим за идиотската финална реч на Гордън, кочто така и не можах да я преглътна. Може ли такава излагация и то за капак да накарат именно психопат като Гари Олдман да ги плещи тия глупости? http://unhindered.com/blog/wp-content/uploads/2011/08/dumbledore_quote_w1.jpeg Ужаст. :D

    Финала вече няма какво повече да го коментираме. Опасявам се само да не е някаква безумна патос.. Това, че Гойър се е празнил на финала, хич ама хич не ме обнадеждава. За справка Блейд 3. :)

    ОтговорИзтриване
  23. "Аз залагам, че Брус Уейн ще си живее."

    С тебе залагаме на червено, Силвъра - на черно, букмейкърите вещаят черно, ама може пък и да ни огрее. :D

    И на мен, чисто по детски ми се иска главния герой да получи това, което заслужава, а не това което е "логично". Слагам кавички, защото братята имат пълната свобода да извъртят нещата по доста различни начини. Но признавам, че аргументацията на Силвър е далеч по-безпристрастна и навярно ще се окаже прав.

    ОтговорИзтриване
  24. Сега проверих файловете от саундтрака - всички са орязани малко или много. Ще трябва да почакаме още малко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма какво да чакаме - Цимер съсипа още един филм.

      Изтриване
  25. GFoxxx - Днеска си пуснах ББ пак. Уникално добър е. Прав си също, че е далеч по-емоционален (и доста сантиментален) и това ми допада и на мен поовече. И аз мога да кажа, че по ми хареса от двата. Сигурно има поне 10 култови неща които мога да изтъкна, ама няма да задълбавам. Само ще кажа, че като субстанция ББ разказва една далеч по-изчистена и смислена история, в която всъщност Брус е централната фигура. ТДК, колкото и да е добър, прилича на един сюреалистичен кошмар, в който Джокера си вее коня и краде сцена след сцена. Яко, да, но реално не развива почти никак по-тънките теми и сюжетни нишки от първия филм. Освен това Брус за пореден път е на заден план; сигурно има поне 5 пъти по-малко екранно време. Силно се надявам Райзес да наподоява повече ББ. Терзанията на Уейн са ми най-интересни.

    ОтговорИзтриване
  26. Beast, точно това имах предвид. Батман в Началото ме стиска за гушата до просълзяване. Сцена по сцена ме кефи и онзи ден си го пуснах за над десети път, еми отново настръхнах от кеф.
    Момента, когато Плашилото подпалва Прилепа с няк'ви мега култови реплики е неповторим. Страшна драма пада, докато нашия супергерой звъни на Алфред за помощ.
    Или когато казва на Рейчъл кой е всъщност човека зад маската, използвайки нейни думи.
    Но нека поговорим за по-дребни неща. В първия филм има шеги. Когато осъзнава, че маската е доста чуолива Алфред съветва Брус да не се приземява по глава преди масовата поръчка. Или пък Брус Уейн е буквално изритан от заведението на Готамските мафиоти и отвънка клошара пуска бъзик за бакшиша. Тънко е, елегантно и
    смешно.
    Екшън сцените са стилни, красиви. Диалога чувствен, едни от най-силните реплики са на Алфред. Подозирам от трейлъра за трета жчаст, че Майкъл Кейн пак ще вкара много силни слова.
    Самия Крисчън Бейл в ББ е много по-кадърен. Човек, който търси и открива постепенно себе си. В Черния Рицар се превръща изведнъж в бабаит с турбо глас. Прав си, че там без Джокера нещата щяха да са зле.
    Както казах и втория филм ме кефи, но той схематичен. Доста по-сухичък откъм емоция. Дори музиката става по-зле. Стискам палци в края на юли да гледаме нещо подобно на ББ :)

    ОтговорИзтриване
  27. Мда, аз като реша да похваля за нещо ББ обикновено гравитирам около Килиън; няма такъв неземен изрод, надявам се да го гледам в повечко филми. Но то пък и всички други актьори са си на мястото, ама айде да не задълбавам. :)

    С много вдъхновение е правена всяка сцена там и, което е най-хубаво - нещата са много семпли, точно обратното на втория филм, където всичко е бомбастично и over-the-top. Много ме радва например Лиъм как същисан изръсва "You will never learn".

    Като спомена за Алфред - връзката между Брус и Алфред е толкова мила, че сърцето ми ще се скъса ако един от двамата вземе да умре. Имам чуството, че ще ми призлее в салона ако го видя това.

    Да, напълно си прав за Брус в ББ; там адаша си изнася ролята много доволно и най-интересното е, че и гласа си е докаран много по-добре.What happened е баси? Брус е като зомбифициран в втория филм.

    Музиката на втория филм има своите моменти, на места мисля че приляга добре на действието; на други е доста зле.От една страна не бях чувал нещо подобно на Why so serious преди. От друга страна повечето тракове са супер преекспонирани и натоварват излишно ; той Силвера си го каза доста по-добре от колкото аз бих могъл. Но е ясно, че нещата в това отношение ще са зле. Като преслушвах ТДК траковете едно време поне беше ясно, че слушам оригинална музика; едни бяха по-сполучливи, други - не толкова. Това, което ни е сервирал този път Хензел е минало покрай музиката..

    Ако си от София, може да го гледаме заедно ако искаш. Мисля на 20ти да се закова в И-макса на Мола. Ако се интересуваш - skype Rhaegar777.

    ОтговорИзтриване
  28. какво ще има на 20-и в макса и мола? филма в БГ официално тръгва на 27 уж
    или има някакви предварителни прожекции?

    ОтговорИзтриване
  29. Не бих се очудил, ако са замислили нещо като финала на третата Матрица.Колкото и да беше тъп филмът, финалът беше някак си адекватен и затрогващ като Нео се жертва, за да спаси човечеството.А в трейлърите на Възраждане също буди въпроси защо Брус Уейн ту е с бастун, ту не е и то видимо като е с бастун изглежда на различна възраст.

    ОтговорИзтриване
  30. Beast, нямаше да имам нищо против да отида да гледам TDKR с фен като теб, но лошото е, че съм от Девня - забутано градче до Варна. Точно в някой от варненските молове ще ида да гледам предстоящата епика, но лошото е, че нямаме аймакс. Тъпа работа, но ще го прживея.

    ОтговорИзтриване
  31. Жалко. :)

    Гледах сега Батманите на Бъртън. Ужасно извратени са; чак ми е трудно да го повярвам. Той Джокера изглежда невинен като дете (щото все едно не знае какво прави и се смее на всичко) в сравнение с нашия психопат, черта, сериен убиец. Батмана утрепа 20 човека поне и то по най-грубите възможни начини.

    Виж, Пфайфър като жената котка е желязна. Но репликите, които са и дадени.. Не е честно.

    Чудя се дали да изгледам последвалото падение. (Форевър и Робин) Има ли поне една извратена причина да си ги причиня? : )

    ОтговорИзтриване
  32. Batnipples и комичните уан-лайнъри на д-р Фрийз.

    ОтговорИзтриване
  33. Хах
    http://www.huffingtonpost.com/2012/07/13/anne-hathaway-stays-out-letterman-spoil-dark-knight-video_n_1670338.html

    ОтговорИзтриване
  34. Това не намаля ли шанса да умре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам, просто е забавно как Ан Хатауей изведнъж се наостри (или изигра много добре наостряне). Историята говори, че Летерман е изпраскал в ефир туиста на Шесто чувство, така че не знам... От друга страна, предаването е на запис.

      Изтриване
  35. Не обърнах внимание на Анчето, са ще го погледна пак.

    ОтговорИзтриване
  36. А, перфектно го изигра Анчето - тотален дефлект; нищо не издаде. :) Симпатяга е голяма; само не знам дали и пасва ролята, ама малко остана да разберем.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От трейлърите личи, че е почти сигурно поне толкова добра Котка колкото беше Мишел.

      Изтриване
  37. Трябва да му се признае на Нолан; успял е да намери начин, да предотврати неизбежното ни спойлване. Изчетох всичко, което успях да намеря с ясното желание да се спойлна, със никакъв успех в крайна сметка. :)

    ОтговорИзтриване
  38. http://www.comicbookmovie.com/fansites/LucasMend/news/?a=63711

    Само това намерих. Четете на свой риск. :)

    ОтговорИзтриване
  39. http://www.youtube.com/watch?v=V0Y6Xx7K6oE

    Нов трейлър, който сякаш потвърждава спойлърите на един определен постър, но няма да влизам в подробности, за да не спойлвам на свой ред. :)

    ОтговорИзтриване
  40. Бейн работи по поръчка, а аз така и не мога да разбера кой в случая го е повикал, подозирам, че това може да е Рас Ал Гул, тъй като работата на Бейн обикновенно е да пречуква Кадафита, а Рас Ал Гул е тип, на който социализма също не му далеч като мислене, плюс той има парите/влиянието/възможността (едва ли Жената-Котка може да наеме напомпан супер килър); целта на Бейн е да убие Брус Уейн, който е олигарх и богаташ (филма яко играе на Occupy Wallstreet историята, сблъсък бедни-богати, 99% срещу 1%) и Батман също е обект на омраза, тъй като той защитава богатите (там сто процента ще има някаква такава сцена), Бейн извежда не лудите на улицата (той не е Джокера), а просто хората, т.е. прави истински riot. възможно е Жената Котка да помага отначало на Бейн, а след това да се разочарова и да тръгне да измъква Батман от затвора (което да е тяхното лав стори), но в крайна сметка той да умре изпълнявайки дълга си и там, нали, рев и сополи как те няма да са заедно, но в този случай пак е неясно какво се случва с поръчителя на Бейн. впрочем, това лесно се решава, Бейн може само да го пречука, в момента в който му хареса прекалено много да държи властта в Готъм

    ОтговорИзтриване
  41. Ами повечето нърд-ове смятат, че Бейн вероятно е ученик на Раз-Ал-Гул, но малцина смятат, че Раз може да е още жив.

    Доста ясно е,какво ще стане при първата конфронтация между Брус и Бейн, то си е ясно показано в трейлърите.

    Аз си мисля, че братята са измислили нещо доста нестандартно и неочаквано този път, но не знам какво ще е.. Само си мисля, че далеч нямя да е толкова елементарно просто да акцентират на геройската гибел. Очаквам нещо по-интересно.

    ОтговорИзтриване
  42. Едно е ясно обаче, Нолан и ко. са решили да играят картата "Дали Брус ще умре?" още от трейлърите. Гадини долни! :D

    ОтговорИзтриване
  43. Едно нещо успя да ме вбеси - Нолан официално заяви, че е решил да няма дори сянка от персоната на Джокера в третия филм. Никой няма да го спомене; все едно не е съществувал. Като се има впредвид, че целия ти втори филм е изграден върху Джокера, както и събитията в началото на третия филм, изведнъж да завършиш трилогията все едно този герой не е съществувал изобщо е просто... Много зле. Не го очаквах от Нолан.:(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нолан е решил да направи това от уважение към Леднър. Иначе в Rises имало бегло споменаване.

      Изтриване
  44. Наизлязоха сериозните спойлъри, да предупредя. Стойте далече до 20ти, че зле. :)

    ОтговорИзтриване
  45. Хах, всяко от трийсетината ревюта на доматите има по 5-6 коментара. С изключение на двете негативни - едното има 200, другото - близо 800.

    Три прости стъпки, с които всеки блогър може да си вдигне хитовете:
    1. Напишете негативно ревю на Батман.
    2. Преведете го на английски с google-translate.
    3. Пуснете линк на imdb.

    На всеки 5 секунди ще получавате коментар със съдържание "trololol", "fuckin fag", "die" и т.н.

    ОтговорИзтриване
  46. "Some people just want to see the world burn" ми хареса най-много, хаха. :)

    Бтв, линка ти за Superman е счупен. :/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами счупили са го вече. Накратко - кадри като от филм на Малик, на фона на кулминацията от Тънка червена линия.

      Изтриване
  47. There is no try, дет се вика. ;)

    ОтговорИзтриване
  48. Аз изчетох де що има спойлъри и чак ми е трудно да повярвам що за глупост ще гледаме. Но пак ви съветвам да не четете нищо; поне ще има някаква интрига, ако не сте се спойлнали. Ако отидете с занижени очаквания - най-добре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обикновено казвам, че мразя да излизам прав, сега за разнообразие май ще се окаже, че мразя да не излизам прав. Ако наистина вземат да сервират край, в който Брус фейква смъртта на Батман и следователно го прави безсмъртен, ще е просто подогравка. Ако не изиграят картата с реална смърт, чисто... статистически остава само тази опция, което е леш.

      Не съм се спойлнал окончателно какво точно се случва, така че все още имам някви надежди. Ако не друго, то поне заради Селина ще си струва. Бейн вече го отписах.

      Изтриване
  49. Аз ще си замълча, че три пъти си трия поста за да не взема да спойлна нещо без да искам и май най-добре да си трая напълно. :)

    Ама.. Скапан саундтрак, на пръв поглед посредствен сюжет, летящи коли .. Незапомнящи се образи.. Освен Селина де; тя може да вкара нещо.

    Най-добре да подходим с занижени очаквания, пък може и да се изненадаме приятно. :)

    ОтговорИзтриване
  50. Уф, доколкото разбрах дават филма само в Ай-Макс засега. Бяхме се разбрали 5 човека да ходим и всичките ги мързи да ходят за билети и съответно прогресивно се запълват всички места до понеделник/вторник, освен на първите два реда.

    Писна ми, отивам на премиерата в 24:00. Ако тряя ще съм на първия ред. Писна ми от несериозници. :(

    ОтговорИзтриване
  51. А, супер, излъгали са ме. Филма няма прожекции преди 26ти вечерта. Само дето си изгубиих времето. Сори за дефинформацията.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.