14 февруари 2012 г.

8 Strawberry Fields


Намигване към най-добрата сцена от целия Across the Universe (по-точно, единствената добра) и, също така, честит Св. Валентин на тези, на които им се занимава с празници и пр. Ако на някого му е любопитно какви са съставките на тази фотоманипулация, след "прочети още" има нещо като мейкинг (при някакъв ненулев интерес, вероятно ще пускам от време на време още подобни постове, че съвсем занемарих Фото секцията).

И така, необходими са: три добре узрели ягоди, бял лист хартия, дифузна светлина от няколко места, за да няма резки сенки...

...червена боя, размазана по произволен начин...

...един забит пирон, сниман три пъти, който след това е фотошопнат върху ягодите...

...и малко внимание към сянката му (независимо, че в случая не е много ясно накъде трябва да пада):

Размазаните ягоди, които по идея трябва да изглеждат падащи във финалната версия (и за които още се чудя дали са на мястото си, ама, нали, и във филма падаха като бомби...) са снимани на по-бавна скорост със завъртане на фотоапарата, за да се получи естествен блър. Разбира се, между всички стъпки има един куп маскиране, рязане, блендване и пр. хамалогия.

8 коментара:

  1. Определено без боята. Пък и светлината... ма първо боята. Няма смисъл с нея. Проблемът с боята е, че сенките й не съвпадат с тези на ягодите. Освен това долната ягода би хвърляла сянка върху боята, сега изглежда сякаш боята просто скрива сянката на ягодата. Самата кървяща ягода би хвърляла сянка върху течността си, а там боята е най-ярка, даже има отблясък.

    Предполагам си снимал на пода ягодите ("пронизаните") и затова сенките им са толкова разтеглени, плюс, че имаш светлина откъде ли не, но като са легнали ягодите - светлината като ги бие им разтяга сенките, а това не би се случило, ако бяха във вертикално положение.

    Иначе идеята ме кефи (не съм гледал филма), най-вече мястото, където е забит пирона. Изглежда реалистично. Но, бтв, нямаш ли бяла стена, само мога да си представя колко досадно е било изолирането на пирона от това сиво.

    И поздрави за падащите ягоди. Аз лично не обичам да ползвам много филтри и е яко да видиш някой да го прави по традиционния начин. Въпреки че блър менюто на фотошоп си е бая благинка.

    И, да, яко е. Аз имам такава идея от сума време, само че със занимаване от самото начало. Увод у фото манипулацията и след това прогресивно ставащи все по-сложни проекти. Ма е досадна работа да правиш туториали. Но ако направиш на това подробен ще е полезно за доста народ.

    Например въртенето на пирона (за лявата ягода), изрязването му, какво е маска и как се работи с нея, различните бленд модове (ясно че няма да застъпиш всичко в едно, ама ще даде вкус на хората). Пък и винаги са яки за обмен на идеи подобни статии.

    Бтв, взех ти пирона за една бърза проба. Лошото е, че не съм сигурен много в цветовете на този монитор и докато не съм си на моя компютър не мога да знам дали съм получил точно желаното

    http://i43.tinypic.com/1zccwlk.jpg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе как без боята? :) То направо и без пироните и без ягодите тогава.

      Има поне три места, от които пада светлина, така че не мисля сянката на боята да е критичен проблем или да е анти с останалото. Сянката на долната ягода пада точно вляво от боята на горната. Горната ягода е доста стабилно осветена отдолу, така че е ок там боята да е по-светла (а тя е светла просто щото е по-малко :)). Сега като гледам пак и се чудя, май най-големият резил е сянката на пирона на лявата, която уж екструдвах, ама пак дава усещането, че е плоска.

      Изолирането на пирона (и на всичко останало) е горе-долу one-click с новия (вече стар) фотошоп. Достатъчно е фонът да е едноцветен и всичко е piece of cake, даже без човек да докарва до refine edges (е, за боята го използвах, защото там има тънки места, дето изискват по-внимателно блендване).

      Туториали е абсурд да правя, щото това предполага фото(манипулацията) да ми е работата, а не само хобито, така че ако продължавам да пускам подобни неща ще са и с образователна цел за мен, ако някой спец, дето с това си изкарва хляба намине насам.

      Изтриване
    2. To ясно, че с колър рейндж-а нещата са лесни, ама специално тоя сив фон все пак има чарколяк и си изисква малко чистене. Питах нямаш ли на бял, че да си му ковеш само multiply, па пей живот. Така или иначе сянката ще си я правиш допълнително на пирона, а няма да разчиташ на drop shadow (не че не е великолепна придобивка, де... ма непонятна като че ли за масата каква мощ се крие в нея).

      Инак пускай (както знаеш) да знаеш, че има интерес. А и, аз поне, бих добавил пукнатини малко, не че в реалността биха се получили, ама някак си падащите ягоди изглеждат сякаш са зад забитите... още един минус на многото светлинни източници в легнали обекти, които трябва да играят ролята на вертикални. Много са ми дълги тия сенки просто :)

      Изтриване
  2. Вертикално, хоризонтално поставяне... няма значение, сенките винаги могат да се нагласят. Тук специално ги въртях да падат така, защото са в тон с посоката на общото "движение" и някак си вървят с динамиката на кадъра. Или нещо подобно. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Аз явно съм глупав и не схващам нещо, ама защо просто не заби пирони в ягодите, не сложи ягодите върху боята и не снима? :)

    Иначе сянката на пироните е най-очевидния монтаж, да. При тая светлина трябваше да се вижда сянка предимно нагоре. Тия размазаните седят плоски, щото им няма сенките. Самите сенки можеше и от по-динамична страна да стоят, и да са само от една, нищо че така уж

    Сега махаш размазаните, че изглеждат повече нефокусирани, отколкото движещи се, и чупят композицията, слагаш пирон и боя само на едната ягода, светиш само от една кОса посока (ако ти е тъмна другата страна, импровизирай филл с нещо) и всичко заспива. Ако те влече да експериментираш, може всъщност да изостриш светлината, за да втвърдиш сянката, и да си играеш с боята vs сянката. Майната му на падането. ;) УжАсен съм, знам. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не бе, защо... :) Честно казано, не се сещам за разумен отговор на първия въпрос. А, сетих се, щото после ягодите нямаше да стават за ядене. :) Е, не, нямам оправдание и това си е...

      За замазаните си напълно прав. Винаги са ми изглеждали като стоящи всъщност зад равнината на листа и винаги си казвах, абе майната му, важно е падането. :) УжАсен съм, знам - не мога да скалъпя адекватни сенки на подобни размазани леъри. :)

      Изтриване
  4. Привет :)

    Много готино се е получило, а и ми беше любопитен самият начин на правене на такава фотография. Никога досега не съм и опитвал нещо такова.

    Размазаните ягоди и аз в първия момент не зацепих, че трябва да са падащи. Ама това са бели кахъри :D .

    ПОЗДРАВИ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 10х, радвам се, че ти харесва, въпреки недоклатеностите. :)

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.