13 юни 2011 г.

2 Trailer week / Топ 50 на най-добрите трейлъри [Част I]

Смятах този пост да започне с някакъв увод за това как трейлърите са изкуството да събереш в 2 минути същността на двучасов филм, за да го продадеш възможно най-добре и пр. тривия, но предвид дължината на това отдолу и това, което ще последва, мисля че няма нужда от локуми. Всеки ден от тази седмица тук ще се появява по един  пост на трейлърова тематика - някъде във вид на (силно субективна) класация, някъде просто като коментар. Доколкото ми е по силите, се постарах да събера накуп (общо) стотина от най-значимите, най-епичните, най-забавните и най-оригиналните трейлъри за последните две десетилетия, които освен функцията от първото изречение имат и друга - да те изумят, да те разсмеят, да те накарат да настръхнеш или най-общо казано - да ти разкажат играта.

Започвам с първата част на топ 50 за най-добрите трейлъри с местата от 50 до 31.


50 Robin Hood
Този сравнително посредствен тийзър на сравнително посредствен филм се промъква в 50-тицата по две причини: 1) визуално съвършените кадри на Ридли Скот са родени от тях да бъде направено нещо като първата половина на трейлъра - мрачно, атмосферно, с перфектен монтаж и звуков дизайн; и 2) втората половина показва колко елементарно е да погребеш целия този мрак и цялата тази атмосфера... само с един брой нелепи жици. И за да не започвам така негативно - все пак забавеният каданс с лъка, стрелата и хвърчащите капки пронизва глави.

49 Hot Fuzz
Последният филм, в който Саймън Пег и Ник Фрост бяха смешни има трейлър, който свършва... just brilliant. Музика: Souljacker Part 1 на Eels.

48 A Nightmare on Elm Street
Чудесен пример за трейлър, който прави напълно излишен филма, който рекламира. В него е събран повече ужас, отколкото в последните 58 части на поредицата. Изненадващо стилно предвид разцъфналото име на Майкъл Бей като продуцент. Звуков монтаж, късащ тъпанчета с ноктите. И тази песничка... бррррр... Freddy Krueger Begins може да се пропусне без проблеми, но пък трейлърът му издържа на няколко гледания.

47 Body of Lies
Отново Ридли, този път с филм, който съмнително прилича на правен от брат му Тони (когато си е пил хапчетата, де). Може и да е стандартен трилър, но втората половина на трейлъра е повече от прилично монтирана върху музиката. В добавка, съдържа money-shot-а на филма - Лео бута Ръсел от пластмасовото столче. Браво.

46 Transformers
Приятно лишеният от патетичен патос музикален съпровод на тийзъра показва, че вероятно и самите филми на Майкъл Бей биха били около 10 пъти по-поносими без него. Тук се намира горе-долу единственият кадър от филма, който си струва да бъде отбелязан - онзи с изхвърчащият от пясъците скорпион. И естествено - пръстът на Спилбърг в сцената с басейна в задния двор, който е толкова ентусиазирано нелеп, колкото разхилено дете с омазана с лютеница уста.

45 Observe and Report

Ако излезе нещо свястно от цялата дивотия с почти винаги непоносимия Сет Роген и невъобразимата коза Ана Фарис (тук и навсякъде), това е red band трейлъра на филма, в който се псува като за последно. Но не това е причината да се появи тук, а много тънкият усет на режисьора Джоди Хил, когато трябва да подбере музика за фон на тъпанарщините си. В случая: The Animals с House of the Rising Sun и Patto с The Man. Напълно неочакван избор за подобна гротеска, но пък сериозността на подхода и илюстрирането на всеки музикален акцент с монтажа, в контраст с пълните глупости, които се точат на екран, работи в такава степен, че чак ме е яд как от този филм в крайна сметка нищо не се получи.

44 Scott Pilgrim vs. the World
Дори този трейлър да не беше толкова прилично направен, той пак трябваше задължително да присъства тук, дори само заради това, че смело и без срам се оказва 100% верен на филма, който рекламира.

43 Valkyrie
Прекрасен пример как с перфектен звуков монтаж може да извади истински трейлър дори от снорфест на Браян Сингър. Също така - много, много добре акцентирани надписи.

42 Terminator Salvation
Това е от онези тийзъри, които не показват много, но пък иконичната терминаторска тема на Брад Фидел е впрегната в действието по почти гениален начин.

41 Kill Bill vol. 2
She roared. And she rampaged.

40 The Village
Това е камъчето, което преобърна каруцата на Маной Шаямалан. "Селото" систематично бе рекламиран като ужаси с горски чудовища. Хората получиха нещо съвсем различно (а аз - нещото, за което най-малко бих се двоумил, ако някой ме пита глупости като кой ми е любимият филм). След критическия разгром Найт излезе от строя, показа два средни пръста и се насра отвсякъде. И все пак страхотен трейлър.

39 Super 8
Трейлър, който започва с логото на AMBLIN? През 2011? И това е достатъчно, дори музиката (Джеймс Хорнер от Coccoon) да не беше толкова перфектно употребена към финала.

38 Red Eye
Сигурно ефектът от този трейлър е бил потресаващ, когато е бил пуснат по кината и никой е нямал пукната идея какво всъщност му продават до 5 секунди преди финала. Ние сега обаче знаем, че е смотан хорър на Уес Крейвън, а не ромкомка на Камерън Кроу. Както и да е.

37 The Fountain
Опитът на Аронофски да надскочи жанровите си ограничения и да пръсне една романтична история в 3 времеви периода, разделени от по 500 години се оказа много по-интересен, събран в 40 секунди, отколкото в два часа.

36 Up in the Air
Warning: съдържа войс-оувър на Джордж Клуни, дрънкащ някакви врели-некипели за натъпкване на роднини, приятели и познати в куфари... От друга страна, темпото и настроението на музиката, гарнирано с внезапно появяващите се кадри на Земята от въздуха правят чудеса.

35 Little Children
Коментарът е излишен.

34 Un long dimanche de fiançailles
 
Тук също се изкушавам да кажа, че коментарът е излишен, но няма начин - музиката на Анджело Бадаламенти от самия филм прави от френския трейлър нещо, за което американският може само да мечтае.

33 District 9
 
Не толкова заради алюзията с апартейда и заради това, че до средата на тийзъра нямаме идея за какво иде реч, а заради нотката на обреченост, която зазвучава при разпита на извънземното. Две ноти, които правят чудеса.

32 The Matrix Reloaded
 
Нагло и безсрамно се рекламира с всички недостатъци на безумното продължение ("Huh... upgrades" и "He found a way to copy himself") и с първа половина приличаща на MTV music video. Обаче като зазвучава I'm Not Driving Anymore на Роб Доуган... Wow. Учебник по монтаж.

31 Lady in the Water
 
Ако в средата на този тийзър не бяха пуснали Джош Горбан да разпява Mi Mancherai все едно е в Music Idol, и бяха оставили само инструменталната версия, тези 2 минути щяха да са в десятката. И в този вариант обаче на самия злокобен финал, където Джеймс Нютън Хауърд поема щафетата, а ужасеният Пол Джамати шепти "How many of you are there", ти се изправя косата. 


Утре: топ 10 на най-оригиналните и най-забавни трейлъри.

2 коментара:

  1. Много интересно се е получило, а и трейлърите, които си подбрал нямат грешка ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Прави впечатление обаче, че голяма част от трейлърите създават/загатват доста по-различна атмосфера отколкото пълнометражният вариант.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.