10 юни 2011 г.

0 Разширеният Властелин на блу-рей / Да живее пиратството

В края на този месец за пръв път на блу-рей излиза специалното издание на трилогията на Питър Джаксън, което трябва да се класира за home-theater-събитието на годината (заедно с обявените "Междузвездни войни"). Следват добри и лоши новини.

Вече се появиха първите скрийншотове от изтекло (вероятно в Китай) копие на изданието, а по торент сайтовете днес плъзнаха и нескопосани рипове в 1080p, та човек може да си направи сметка за качеството на картината. Това е болен въпрос, тъй като, когато преди година се появиха официалните theatrical edition-и, цялото home-theater-community нададе вой до небесата защо, о защо, майка ви мръсна, картината прилича на ъпскейлнато DVD. И трите филма в кратката си форма бяха буквално обезобразени от чудовищно нескопосан DNR, направен на автомат и през пръсти.

Какво е DNR... Съкращение за Digital Noise Reduction, но в повечето случаи значи Demented Noise Reduction. В някакви разумни количества, с подходящи опции, адаптирани към всяка отделна сцена, това е средство за оптимизиране на неприятния шум, който неизбежно се появява при оцифроването на лентата (всъщност, той си се съдържа в нея). В редица случаи обаче, особено когато на някоя умна глава от Ню Лайн хрумне, че иска идеално безшумна картина, всички плъзгачи се пращат в максимално положение, от цифровото копие действително изчезва почти целият шум, обаче заедно с него си заминават и детайлите от изображението.

Нека да илюстрирам това с другия драстичен пример в това отношение - "Гладиатор", който в първата си поява на блу-рей приличаше на клипче от youtube, а след справедливите писъци на феновете, от Юнивърсъл признаха, че са сгафили и пуснаха remastered версия, която да замени старата. Вижте за какво става дума (мисля, че коментарът е излишен):

Подобно беше положението с theatrical версията на "Властелинът..." - силният DNR беше направил някои сцени (особено по-тъмните, където шумът е неизбежен) буквално негледаеми:
Това е JPG с минимална (незабележима с просто око) компресия на директен BMP скрийншот от bly-ray изданието на theatrical-а на "Задругата..." (леко кропнато, но вижте изображението в оригинален размер, който е 1:1 с пикселите от BMP). Забележете пълната липса на детайл в сенчестата част (1) и дори на светло (2), пикселизацията от некадърната компресия (3) и дори цялостното кофти качество на трансфера, оставяйки настрана DNR-а (4). Това бе визуална трагедия, която никак не беше концентрирана само в сцените на полумрак:
Тук (като изключим огромните пори, приличащи и без това повече на петна, по самия връх на носа) няма никакъв детайл из кожата, косата прилича на направена от слама, а на блърнатите места във фона отново се виждат артефакти от нескопосан DNR и последваща компресия.

За щастие, extended версиите изглежда са с remastered трансфер, в който подобрението определено личи (клик на кадрите за да проличи определено):
Веднага правят впечатление две неща: 1) направена е някаква цветова корекция, която е избушила естествените тонове. Макар и далеч от пълното позеленяване на оригиналната "Матрица" заради продълженията, все пак това хич не ми харесва. 2) От кадрите в пълен размер, особено от първия се вижда, че не само са внимавали с DNR-а, но и отгоре са добавяли изкуствен шум, който в никакъв случай не стои като филмово зърно. Подобни глупости вече сме виждали в "Спасяването на редник Райън", където освен добавен гаусов цветен и монохроматичен шум, всичко изглежда като да е минало през силно sharp-ване:
Ясно е защо се прави - залъгване на окото с уж по-детайлна картина, но на практика в такива количества е просто ненужно увеличен bitrate на видеото. Не че изглежда ужасно в движение, но това не е филмовото зърно заради специфичния процес на проявяване от другите филми на Спилбърг - "Специален доклад", "Изкуствен интелект" и "Война на световете", които на скрийшот изглеждат кошмарно шумни, но в движение всичко се превръща обратно в търсения естетически ефект.

Както и да е, добрата новина за деня е, че имаме нов, доста по-добър трансфер на Властелините за разширените издания (за да сме напълно сигурни в това, трябва да изчакаме да изтекат и некомпресирани кадри от официалните дискове). Лошата новина обаче е, че трилогията излиза на 15 диска, от които 12 са DVD-та. Правилно: за филмите имаме по един blu-ray диск, а всички специални материали са точни копия на вече съществуващите DVD-издания отпреди 8-10 години, без никакви допълнения.

Тук има три възможни интерпретации:
  1. или не може да се извади детайл от специалните материали за HD трансфер, в което отказвам да повярвам;
  2. или някой го мързи да направи този трансфер или пък да събере 9-те DVD-та със специалните материали на 1 blu-ray (ама нали, ще се иска нов authoring - менюта, това-онова; а и сега всичко изглежда къде-къде по-внушително като се продава в кутия за обувки с ЦЕЛИ 15 диска!);
  3. или след премиерата на Хобитите ще се появи нов хипер-турбо-едишън, с нови и невиждани досега допълнителни материали, в прекрасно HD, което да ви накара с пяна на уста да си купите тая трилогия за 5-ти пореден път.
И тъй като съм 100% убеден, че точка 3. е най-близко до реалността, един съвет: fuck Джаксън, fuck New Line. Изпиратствайте изданието. След 1 месец по торентите ще е пълно с 40 гигабайтови версии от internal групите на hdbits, които по нищо няма да се отличават от оригиналните blu-ray издания. Нямам намерение да наливам пари в джобовете на хора, които първо ме правят на глупак (с гротескния theatrical трансфер), след това пускат слух, че extended ще се появи чак след Хобита, после изведнъж го вадят в някакво полуфабрикатно състояние и искат от мен да се бръкна за ЦЕЛИ 15 диска! От които вече имам 12.

Да живее пиратството.

А сега ме извинете, отивам в съседния tab, за да поръчам blu-ray изданието на True Grit.


UPDATE: Преди час изтекоха и самите блу-рей копия, ето директни шотове без компресия:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.