21 юни 2012 г.

6 The Death of Vasa (1628)


Шведският кораб Vasa имал злощастна съдба. След двегодишен строеж, по време на пускането му на вода през 1628 г., той се катурнал заради погрешни сметки в конструкцията и потънал безславно край бреговете на Стокхолм. Корабът е изваден през 1961 и след реставрация е изложен в специално построен за него музей.

Преди 6 години (когато все още си въобразявах, че ми е интересно да се влача по музеи) ми се случи да го разгледам, и с тогавашната си първа дигиталка (Olympus UZ-нещо-си, сменила лентовия Зенит) нащраках разни снимки, включително и тази на макетчето на Vasa, от която всъщност тръгна всичко в този пост:
По същото време вече си мислех, че всеки начинаещ фотолюбител със сапунерка и кракнат Фотошоп (с учебна и изпитателна цел, разбира се) може да направи чудеса, та горе-долу оттогава датира и по-настойчивото ми занимаване с разни фотоманипулации. То не бяха акаунти по фотофоруми, то не бяха трепетни очаквания на мнения и гласове. Сещате се как е...

От въпросната снимка по-горе с ебати-колко-много зора (защото да правиш маска на ръка за корабни въженца и детайлчета от 3 мегапикселова снимка с толкова хроматични аберации не е най-ефективното занятие на света) успях да скалъпя ето това:
което сега малко ме е срам да покажа, но тогава бях много горд от себе си. На photo-cult корабчето все още виси в топ 20, но там в топ 20 има толкова фотошопен боклук, че... нищо чудно. По онова време се случиха разни неща:
  • тази снимка овърша руското интернет-пространство в някакви колекции с друг подобен романтичен фотошопен кич, когато още нямаше tumblr и twitter;
  • някакви предприемачи (пак братушки) тръгнаха да продават модел на гоблен по нея, който все още можете да си купите, ако ви е толкова акъла (на това ми обърна внимание някаква лелка на българския photo-forum);
  • от Нощен Труд пък откраднаха снимката и я използваха без да посочат източник, като илюстрация към някаква жалка статия за пиратството (на това пък ми обърна внимание друг потребител, но се случваше по времето, когато Еленко правеше първите си опити да привлече общественото внимание върху подобен инцидент с негова снимка).
Както и да е, тези неща не са толкова важни. Урокът, който си извадих от "успеха" на този "шедьовър" (включително из разни международни форуми, където коментарите бяха преобладаващо положителни), беше прост и горчив, и всъщност го разбирах още тогава, макар и изглежда да съм имал малко повече самовлюбеност, отколкото способност да си призная. А именно: да шашнеш някого с eye-candy от тоя род е най-лесното нещо на света, което явно е по силите дори на човек, който никога не е получавал и стотинка от способността си да завърта обектива в определена посока, да натиска копчето на апарата и после да маже в Шопа. Просто максимата "луд на шарено се радва" работи на макс.

Виждах си проблемите още тогава - нереалистичната вода (получена от един клик с flood плъгина), кофти сянката на кораба, липсата на вълни и диря, скучната квадратна рамка и пр. Съгласявах се с критиките, какво да правя - криех се зад това, че съм любител (все още го правя); че не търся реализъм, а wow-ефект; че всъщност Vasa е потънал в спокойни води, което би трябвало да ме освобождава от задължението да си комплицирам водната повърхност с разни детайли...

Тези дни, докато си ровех из фото-папките, под показалеца на мишката случайно попаднаха старите psd файлове, и освен че изтърпнах от ужас като видях колко груба обработка съм дръпнал преди 6 години, ми се прииска да... се реванширам, т.е. да видя какво мога да направя с тая снимка сега. След няколко часа се получи началото на поста, което поне на дадения етап е нещо като финална версия, с която съм горе-долу OK. Оценките оставям за публиката (с ясното съзнание, че сега със сигурност съм пак в същата ситуация като преди години, просто се надявам нивото да е друго). И понеже ми беше забавно докато го правех, реших да пусна като допълнение какво се получаваше на всяка стъпка.

Фонът е просто един красив залез:

Реших да сменя горната част с розовеещите облаци (спрямо "оригинала"), за да изглежда по-драматично, с оглед на това, че сега корабът ще се разбива в скали & shit. Освен това, колкото повече цвят в небето, толкова по-голям ужас, когато човек трябва да оправя тонирането на водата.


Flood плъгинът дава полуприлични резултати (тук реално остана използван само около хоризонта), обаче все пак не е сериозно да се използва наготово, без допълнително пипане, затова реших постепенно да плесна отгоре части от други снимки с вълни, които да дадат по-реалистичен и "фотографски" (вместо "компютърен") изглед. Проблемът основно идва от не особено добре дефинираната област около носа на кораба, която е в сянка и следователно е страшно трудно да блендне добре с водата. Решението - скала отпред. Последователно се получи следното:

И за десерт остана тонирането, за да се поизгладят отделните кръпки. Крайният резултат е комбинация от около 10-тина кадъра и все още имам резерви към напасването на водните слоеве, но всяка занимавка от подобен род неизбежно идва до момента, в който си казваш "абе айде, стига толкова".

6 коментара:

  1. изглежда добре за няколко часа работа :)личи си че си си поиграл , само ако можеш да дадеш малко потъмен вид на водата пред кораба (тъй като влиза в сянката от слънцето) по време на залез сянките са доста дълги и някак безплътни.
    Иначе успех и дано скоро видим пак някоя "любителска" шопнотия.

    !* а това малкото корабче спасителната лодка ли е?Нешо някак не си е на мястото.

    ОтговорИзтриване
  2. A лодчицата отзад е за да има нещо и в оня отрязък от много вода на фона?

    ОтговорИзтриване
  3. Ето ти материал за нов гоблен. :DDD

    ОтговорИзтриване
  4. Пробвах да потъмня малко водата пред кораба, обаче все изглеждаше по-неестествено, отколкото сега. Малката лодка е там... защото я има и на снимката с модела. :) Не знам, стори ми се, че й е там мястото - за функциите, всеки да си ги измисля както му харесат. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Честно казано и двете са яко кич :P

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е поне едната е кич с повече подробности. :)

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.