23 юни 2012 г.

15 Хигс бозонът ще бъде открит на 4 юли


От около 2 седмици се носят слухове, че CMS и Atlas са приключили с анализа на данните, събрани през 2012 (досега) и се готвят да най-сетне да хвърлят голямата бомба. Изглежда двата експеримента поотделно виждат около 5 стандартни отклонения сигнал от предполагаем Хигс над предсказания фон, когато комбинират с данните от миналата година. Явно това, което през декември приличаше на статистическа флуктуация около 125 GeV се е оказало действително голямото откритие, което чакаме от 30 години.

Преди няколко часа Rolf Heuer - генералният директор на ЦЕРН пусна прес-релийз, в който се вижда, че всички са изключително доволни от това как LHC работи през тази година, и че в двучасов семинар на 4-ти юли, последван от пресконференция за медиите, Нещо ще бъде официално обявено.

Е, честито, вече е ясно какво е това Нещо - Хигс, разпадащ се (основно) на два фотона, с маса 125 GeV. Не съм сигурен дали в медиите ще отразят правилно това събитие в пълния му блясък и с пълните му последствия - не само научни, но и политически.

На първо място: всички дружно можем да се поздравим - имаме още 2 седмици до момента, в който физиката на високите енергии ще се превърне от най-интересната научна област в може би най-скучната. Не искам да съм лош пророк, но през годините на това поколение предимно ще се уточняват параметри на стандартния модел, ще се мерят маси на възбудени състояния на частици съдържащи по три топ-кварка, и... толкова. Принципно не е малко, но е някак тъжно.

Колосално откритие от ранга на Хигс бозона може да бъде захлупено единствено от доказване на суперсиметрията или откриването на кандидати за тъмна материя. Тези неща обаче са изстрел в тъмното - Вселената трябва да е прекалено благосклонна, за да ни ги предостави при енергии, които човек може да създаде. Реално погледнато, LHC е построен, за да намери Хигса и толкова - всичко останало би дошло като някакъв бонус.

На второ място: в криза сме. LHC струва майка и баща. За да бъде построен (и за да се поддържа сега) правителствата на държавите-членки на ЦЕРН са се изръсили (и продължават да се ръсят) милиарди евро. Изръсиили са се за фундаментална наука, т.е. човечеството като цяло няма да заживее по-добре от мисълта, че е намерило физическия носител на механизма, по който елементарнтие частици придобиват маса. При това положение нещата са прости: има Хигс = има пари; няма Хигс = няма пари. Забавното е, че хората, които решават този казус изобщо нямат идея какво е това бозон на Хигс. 

На трето място: съвсем наскоро физиката на високите енергии беше дискредитирана по най-левашкия начин от експеримента Опера, откъдето без да му мислят много анонсираха свръхсветлинни неутрина. Историята приключи злополучно - с хвърчащи глави. И с една голяма въздишка на облекчение - специалната теория на относителността е в безопасност и всичко е било въпрос на разхлабен кабел или нещо подобно. След медийния шум, който се вдигна обаче всички вече са подозрителни - не им вярвайте на ония откачалки, дето летят с антигравитационни ботуши и носят куфарчета пълни с антиматерия.

Поради тези причини ръководството на ЦЕРН и шефовете на експериментите се връзват на фльонга, докато се опитват да лавират между научната етика и сензационността. И за момента им се получава повече от добре. Което освен заради адския къртовски труд на хиляди хора е и заради солидна доза късмет.

Във всеки случай, на 4 юли ще се пише научна история. И следващата дата, на която това пак ще се случва, не се очертава да е много скоро.

15 коментара:

  1. Отговори
    1. По-скоро е ебати антиклимакса. Тва е като да направиш 10 милиарден блокбастър и да сложиш финалната битка 5 минути след началото на филма.

      Изтриване
  2. Стигнах до болднатото "Нещо" и мозъкът ми започна да ражда всевъзможни предположения (повечето напълно sci-fi), а ти така бързо да развалиш изненадата!
    Благодаря ти за новината в аванс. Силно се съмнявам да бъде отразена подобаващо в масмедиите.

    ОтговорИзтриване
  3. Силвер , ако след 4-ти юли направиш една голяма статия (+ малко твой размисли)ще спестиш бая обясняване на някой хора и животни.Пък и ще се заформи интересна дискусия (надявам се) на тема Йесус и Баща Му дето направи голямото банг.

    *!а пък може и да ти излъчат нещо от блога по БТВ... ROFL

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Голяма статия по този повод - едва ли. Коментар по някоя медийна неадекватност - може би. Ще видим.

      Изтриване
  4. Сега като почнат едни мега-прости коментари в масовата преса -"божествена частица" "Откриха частицата на Бог" и т.н.Всъщност доста хора ще бъдат разочаровани , защото стандартния модел има доста противници.Все пак милиардите трябва да се оправдаят а само с второстепенни данни не става-трябва бомба и по-добре , защото науката иска пари.Silver чете ли "Квантовата магия" на Сергей Доронин?Интересна книжка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност нонсенсът за "божията частица" води началото си от физик - нобелов лауреат. За да вдигне акциите на книгата си за хигса от 1993 година, Леон Ледерман я кръщава по този начин. Естествено, медиите само това и чакат.

      Дълбоко се съмнявам, че след седмица някой ще се осмели да каже "открихме Хигса". По-скоро ще кажат - "бе ей тука виждаме нещо, дето е баш където очакваме да бъде Хигса и има (част от) неговите свойства". Дали е Хигса от Стандартния модел или от някакво негово разширение, вероятно никой няма да може да каже със сигурност още няколко години.

      Иначе Стандартният модел не бих казал, че има противници. Вярно е, че не е много елегантен с всичките си параметри. Също така е абсолютно сигурно, че не е финална теория (най-вроятно е частен случай на нещо, което е частен случай на теорята за всичко) и вклюването на гравитацията в него е повече от проблематично по чисто математически съображения (има една проста, но ужасна теорема на Коулман-Мандула по въпроса). Обаче пък единственият камък в градината му са малките маси на неутрината - всичко друго си е измерено както е предсказано в него.

      Казано просто, нещата са точно както с нютоновата механика и теорията на относителността. Първата е следствие на втората при малки скорости, но това не я прави грешна или безполезна.

      Изтриване
  5. Мога само да те поздравя за начина по който обясняваш нещата, така че и лаици като мен да схванат що годе за какво иде реч. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е то няма кой знае колко обяснения по-горе. :)

      Иначе вече е почти сигурно - и Атлас и CMS имат по 5 сигма сигнал на 125 GeV, което вече се класира за откритие. Също така, от Теватрона са планирали семинар на втори юли - два дена преди откриването на Хигса в ЦЕРН ще пробват да го открият те, така че може да стане интересно. (Онези имат по-голяма чувствителност към разпад на Хигса на красив и грозен кварк.) Ако вземат, че покажат някакво подобие на сигнал около 125 GeV, ще се окаже за пореден път, че правителството на САЩ (решавайки да спре Теватрона) е Голямото Зло.

      Изтриване
  6. Петима известни теоретици (вкл. и Питър Хигс) са били поканени да присъстват на семинара в сряда. Предполагам ще има палатков лагер през нощта пред main auditorium-a. Миналия път през декември дори споукспърсъни на експерименти не успяваха да се вредят да седнат, сега не ми се мисли каква истерия ще е.

    ОтговорИзтриване
  7. Пусни после един ъпдейт, плс!
    А относно"най-скучната област", това не сме ли го чували и преди? :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, хиперболизация беше това - наистина, няма фундаментална научна област (ако не броим космологията, но тя от бая време си върви ръка за ръка с физиката на високите енергии), която да е по-интересна. След ICHEP тази седмица може би ще стане ясно колко точно скучна е станала. :)

      За ъпдейта - ще видим... Може би. Опасявам се, обаче, че ще дойде малко изведнъж за блог, в който няма нагледно обяснено какво е "5 сигма отклонение", каква е разликата между proof и evidence, и особено - какво по-дяволите е бозон на Хигс, и на кого му е притрябвал. Да не говорим ако трябва да задълбаваме в хипотетични обяснения защо наблюдаваният рейт е с 50% по-голям от предсказания от Стандартния модел и какво може да означава това.

      Изтриване
  8. http://www.youtube.com/watch?v=RIg1Vh7uPyw
    Ти пиши,пиши че хубаво пишеш.То който трябва ще разбере.

    ОтговорИзтриване
  9. Изтекло видео със споуксмана на CMS, в което обявяват наблюдението на нова частица:
    http://www.telegraph.co.uk/science/large-hadron-collider/9373653/Cern-Higgs-boson-announcement-we-have-observed-a-new-particle.html

    Утре в 9 часа в ЦЕРН ще е стълпотворение - дори няма да правя опит да се намърдам. Днес бяха барикадирали входа на аудиторията, ще го отворят утре около час и половина преди семинара.

    ОтговорИзтриване
  10. Е, не, само преди секунди видеото работеше - вече са го свалили. :) Това, което чух беше просто потвърждение на слуховете в политически коректна форма: силни доказателства за съществуване на нова частица, около 125 ГеВ-а, която е бозон (защото се разпада на два фотона). Това наистина им е най-сериозния сигнал, в останалите моди на разпад виждат само намеци. Най-сериозното научно откритие в тази област от доказването на съществуването на кварките и бла бла... :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.